Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca w NO a pit w PL - Norwegia

Czytali temat:
(1458 niezalogowanych)
35 Postów
Daniel Przygoda
(dan_przygoda)
Nowicjusz
Witam obecnie pracuję w NO czy muszę rozliczać się w urzędzie skarbowym w PL???????????????????????????????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
to zalezy czy w 2009 pracowales w PL, jesli tak, to musisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
zeby wszystko było w zgodzie z prawem musisz podac zarobek w NO po średnim kursie rocznym
jeżeli jestes zameldowany także w polsce ( w praktyce tylko do informacji )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
Hilton napisał:

tak się składa hilton że moja ciocia jest w urzędzie skarbowym wieloletnim pracownikiem
jeżeli posiadasz zameldowanie w polsce to MUSISZ ( tak jak napisałem wcześniej ) tylko dla informacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Daniel Przygoda
(dan_przygoda)
Nowicjusz
Czyli jak tylko w NO to złodzieje z tego urzędu nic ode mnie nie powinni chcieć! A jak mam np auto w PL? A z tym zgłoszeniem jak to wygląda?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
i znalesc dobra księgową Moj maz tak miał w 2006 roku siedzieli cała noc z księgowa i kombinowali z odpisami by nie przekroczyć progu podatkowego i udało sie brakowało 2 zł by przekroczyć próg i bulić nastepny podatek tyle ze w pl tym razem
ale nie wiem jak jest teraz moze te przepisy sie zmieniły
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
LUDZIE czytajcie
TYLKO DLA INFORMACJI bo polska ma podpisaną umowe z norwegia . żadnych dodatkowych podatków w polsce NIE MA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
I ŻADNYCH PROGÓW PODATKOWYCH
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
bad harry napisał:
Hilton napisał:

tak się składa hilton że moja ciocia jest w urzędzie skarbowym wieloletnim pracownikiem
jeżeli posiadasz zameldowanie w polsce to MUSISZ ( tak jak napisałem wcześniej ) tylko dla informacji

Ale mieszasz bad harry nie tak dawno Hilton udzielała poprawnej odpowiedzi ,że jezeli pracujesz w danym roku w Polsce i w Norwegii, to tak, musisz się rozliczyć i tu i tam, natomiast jeśli praca w danym roku jest tylko w Norwegii, to w Polsce się nie rozliczasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Kami, a kiedy to obowiązywał podwójny podatek dla pracujących w Norwegii??
Bad Hary, moze w skarbowce pracowac nawet twoja siostra, babcia, zona itd. Jezleli w danym roku sie nie pracowalo w PL, to nie zgłasza sie tam zadnych dochodow z NOrwegii, ja to mam na papierze z pieczatka skarbówki. Poza tym jesli w PL ktos zarobił w roku 2 000 to nawet pitow skladac nie musi, bo dochod jest zwolniony z podatku.
Ps. wymeldowac mozana sie w kazdej chwili, nawet nie podajac nastepnego adresu, bo od pewnego czasu w PL nie ma juz obowiązku meldunkowego.
A co do tych "wieloletnich" pracowników skarbówki, zusu itp. to nie obrazając twojej rodziny, powiem tylko tyle, ze to sa osoby, ktore straciły "wiedzę" wraz ze zmianą ustroju...
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok