Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(970 niezalogowanych)
17 Postów
Remi Stonoga
(remisyv)
Wiking
"Alma78" To ze urzad zaproponowal "jedynie" 12tys jest oczywiste gdyz niewiedza jakie ludzie maja dodatkowe ulgi i wydatki dotyczace pracy. Dostalas 13tys wiecej wiec ksiegowa wyszukala kosztow na 46400,- pluss 12800,-. Dostaje sie na reke 28% od wszelkich wydatkow dotyczacych pracy. Mozna o tym poczytac w paragrafie 3.2.7 , 3.2.8 , 3.2.9. Chodzi tu glownie o to ze traktuje sie Polaka pracujacego tutaj jak norwega ktory jest na delegacji w innym kraju.
Ja ostatnio rozliczylem kolege ktory mial otrzymac 20tys i po moim rozliczeniu otrzyma 52tys. Wiec z doswiadczenia nieoplaca sie rozliczac z tej ulgi 10% chodz jest wiecej papierkowej pracy.

A co do wypowiedzi "KOKA KLAM" Niewiem jak jest w Polsce i z Polskim "pitem" ale tutaj jezeli ktos dostanie rozliczenie podatkowe za jakis poprzedni rok to nigdy nietrzeba tego zwracac !!!
Chodz jest kilka okolicznosci a mianowicie jezeli dany podatnik oszukal skarb panstwa i podal falszywe liczby lub okolicznosci. Albo jesli uzad skarbowy dowie sie iz dany pracownik pracowal na czarno za taka i taka kwote w danym roku rozliczeniowym.
Wiec twoj "znajomy" musial cos nagrabic niestety jezeli cofnieto mu te pieniadze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
alma 78 nie rozumiem jednej rzeczy...jeżeli jesteś w norge z mężem i dziećmi to na jakiej zasadzie ksiegowa rozliczyła was w statusie pendlera...jestem tu już ponad dwa lata a mój mąż cztery i miałam rózne rozliczenia...ale wiem jedno,że gdy jest się cała rodzina tutaj to takie odliczenia sie nie należą...no chyba,że ty wcześniej byłas w polsce a mąż tu, to inna opcja...pozdrawiam..))
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Tak , ja z dziećmi mieszkałam wcześniej w Polsce , mieszkam tu dopiero 5 mies. księgowa rozliczała nas za ten okres , kiedy byłam w Polsce ... A jak to jest z tym zwrotem , mianowicie , chodzi mi i to w jakim terminie Urząd zwraca pieniądze . Słyszałam , że w czerwcu zwracają tym podatnikom , którzy rozliczyli się w terminie a w październiku tym , którzy nie zdążyli
złożyć zeznania do końca kwietnia . Jak jest w rzeczywistości ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
W sumie to nie ma nic wspolnego bo nawet jesli rozliczysz sie wczesniej i masz duzo odliczen to mogą cie przerzucic na poźniejszy termin(tak w tamtym roku mieli koledzy,gdzie ich rodziny przebywają w polsce,my dostaliśmy w terminie,w połowie czerwca)no i sprawdzają...i ostatnio coraz wnikliwiej..np.odrzucili im odliczenia za wynajm mieszkania bo metraż przekraczał 20m na osobę...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
My teraz jesteśmy tu w NO , mieszkania nie odliczyliśmy ani rach. za prąd . Odliczyła nam podróże do Polski za pół roku i diety , wzięła pod uwagę fakt iż ja nie pracuję i mamy 2 dzieci .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Marek .
(Emed)
Nowicjusz
Remisyv mowisz że opłaca się odliczać wszystko w zamian za 10%, które warto sobie podarować. Ale z tego co mi wiadomo to opcja o której mówisz dotyczy ludzi posiadających rodzinę w Polsce i zameldowanie. Moge sie mylić , prawa aż tak dobrze nie znam , jedynie tyle co mi księgowa powiedziała. I wyszło na to iż w moim przypadku, pomimo posiadania zameldowania w Polsce, nie posiadania rodziny lub przynajmniej mieszkania własnościowego. Niczego poza 10% nie opłacało mi się odliczać, bo podobno zwracają częśc kosztów za podróże, znaczy się do określonej kwoty. Rachunek za mieszkanie mam niski i łączna suma nie przekroczyła by równowartości kwoty 10%.

Znajomy ma żonę w Polsce, ale nie posiada tam zameldowania. Czy on też może odliczyć koszty podróży do Polski?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
to moze wybiez sie do skate i dowiesz sie na temat swojej karty podatkowej a tak pozatym to jesli chodzi o nav to oni maja taki balagan ze az glowa boli
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok