Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zapytanie - Norwegia

Czytali temat:
(968 niezalogowanych)
17 Postów
Wiking
Witam. Czy skorzystanie z 10% podatku dla utlandow mozliwe jest tylko przez pierwsze 2 lata pracy, czy mozna skorzystac z tej ulgi np. po 3 latach pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów
marek przydzial
(jelcyn1111)
Początkujący
tylko 2 lata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów
Rafal A
(Dyzio)
Stały Bywalec
prawdopodobnie mozna ubiegac sie o te 10% po uplywie wiecej jak 2 lata. kolega tak robi. jak bede cos wiedzial wiecej to dam znac. mi sie udalo ) a wlasnie keidy przyjda te pieniazki ??????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Tylko 2 lata można odliczyć,ale nie jest to powiedziane że pierwsze 2 lata pracy .Jak pierwszy rok pracowałeś 6 miesięcy to się nie opłaca odliczać tych 10%,lepiej następny rok poczekać jak cały przepracujesz.pieniążki płacą w czerwcu i październiku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Remi Stonoga
(remisyv)
Wiking
Pracowalem troche w firmie jako ksiegowy i tlumacz ktora wynajmuje glownie polakow dla Norweskich firm. Mnie to niedoczyczy poniewaz mam obywatelstwo Norweskie ale doczytalem sie w prawie podatkowym pewnej ciekawej zeczy. Wyprubowalem to na pewnym znajomym poraz pierwszy 2 lata temu ktory jest juz tutaj od 8 lat. Mianowicie jest mozliwosc zamiast odliczania tego 10% odliczenie tego:
1- Do 10 jednostronnych wyjazdow do Polski (Kilometry+Prom+kajuta) lub samolot.
2- Caly czynsz z pradem, tv+++
3- Koszt utrzymania na jedzenie ktory wynosi w tej chwili 174Nok na dobe.

Warunkiem tego jest to iz pracownik ktory domaga sie tych odliczen musi pochodzic z kraju Uni europejskiej i niemoze miec obywatelstwa Norweskiego lub Pobyt staly/nieokreslony.

Z tego co ja znajomemu odliczylem to mu sie nieoplacalo nawet przez te 2 lata odliczac tych 10% tylko w ten sposub ktory ja mu okazalem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
no to w sumie nie żle tylko jak polapac sie w tym gaszczu norweskiego prawa....... nie wiem o co chodzi w tym wszystkim..... dzisiaj np jak poszedlem do "nav" to dowiedzialem sie ze nie mam zarejestrowanej karty podatkowej... bez sensu. w tamtym roku rozliczalem sie dostalem zwrot, w tym roku rozliczylem sie i tez mam zwrot... to jakim cudem niemam zarejestrowanej karty podatkowej. Na jakiej podstawie mnie rozliczyli? jutro musze isc tam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów
Rafal A
(Dyzio)
Stały Bywalec
hej remisyv no to ciekawe to ze mozna odliczyc chatke itd. ja akurat wybralem 10% bo jestem tutaj 1 rok no 2 idzie hihi. a czy jak skozystalem z ulgi 10% to czy moge sie ubiegac o te znizki co pisales ( choc to bylo 2 lata temu). pozdro
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Remi Stonoga
(remisyv)
Wiking
Niemozna jednoczesnie skorzystac z tego co napisalem i tej 10% ulgi. Ale z moich wyliczen oplaca sie o wiele lepiej odliczyc to co napisalem niz te 10%. No chyba ze ktos ma powyzej 450.000 tys rocznie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
My z mężem skorzystaliśmy z usług księgowej , która rozliczyła nas na 25 tys ,za pół roku pracy , urząd zaproponował jedynie 12 tyś .Księgowa odliczyła nam właśnie podróże do Polski , diety , wynajem mieszkania i inne rzeczy o których nie mieliśmy pojęcia . Brała również pod uwagę fakt , że ja nie pracuję oraz jakieś ulgi na dzieci .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
KOKA KLAN
(KOKA KLAM)
Wiking
Witam,moj zanjomy rozliczał sie z tego podatku po czym po upływie dwuch lat bedac tu nadal legalnie musiał zwrocic kase ktora otrzymał lecz nie zrobił tego tylko wybrał druga opcje wyjazd z norwegi na dwa lata i wtedy mu to umorzyli skad u was taka pewnosc czy wy nie bedziecie musieli tego zwracac za dwa lub wiecej lat???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok