Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

użytkowanie auta na polskich blachach - Norwegia

1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
Witam . Mam pytanie. Chcę sprowadzić swoje auto i jeżdzić na polskich blachach ( nie zamierzam zostać dłużej niż przewiduje kontrakt ). Mam e39 2,5 litra diesel. Z jakimi opłatami muszę się liczyć ? Jak długo mogę tu jeżdżić legalnie ? Auto mam ubezpieczone w Polsce, pełen pakiet. Dziękuje bardzo za odpowiedż. Pozdrawiam. Arek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Wez swoje zezwolenie na pobyt i prace w Norwegii i tam znajdziesz date przybycia do Norge.
Od tej daty rok.
Samochodem mozesz poruszac sie po Norwegii prywatnie. Nie wolno Ci go uzywac do pracy zarobkowej.
To (w olbrzymim uprozczeniu) sucha teoria.
Mozesz wnioskowac o przedluzenie tego okresu na kolejny rok, o ile posiadasz status pendler, systematycznie jezdzisz do Polski, masz zawsze przy sobie bilety zjazdowe... masa tlumaczenia, nie do dysskuji na forum.
Ale pierwszy rok od przyjazdu (twojego przyjazdu, nie sprowadzenia auta)jestes na absolutnym legalu bez zadnych dodatkowych tlumaczen. Tylko na Boga nie woz tym samochodem drabin i narzedzi!!!

Do rozbijajacych gowno na atomy. OK, oczywiscie, jesli kontrakt jest bezterminowy lub dluzszy niz 12 miesiecy to wtedy... Kochani, to jest info w OGOLNYCH ZARYSACH stanu prawnego, nic ponad to.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
dziękuje , pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
a jakie opłaty ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
tzn opłat za użytkowanie autostrad itd. Jaka jest roczna opłata ? od czego jest zależna ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
renegade napisał:
a jakie opłaty ??

Nie rozumiem pytania...
Auto jest na polskich blachach, wiec polskie oplaty i ubezpieczenie, a w tym zakresie to wybacz, ale po paru latach w Norwegi jestem co do polskich oplat delikatnie mowiac nieco niekompetentny.

A oplaty tutaj?
Musisz kupic paliwo, placic za parkingi, bramki, mandaty, naprawy... normalka.

I pamietaj ze jak wsiadziesz do samochodu po piwku (powyzej 0,2promila) to wszelkie oplaty przestana Cie dotyczyc, w ogole na okres minimum 1 roku wszystko co zwiazane z samochodem nie bedzie Cie dotyczyc...
No a jak bedziesz mial powyzej 0,5 promila... no wtedy zaczyna sie robic ciekawie i kosztownie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
haha , ok.. łapie , dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
A na ile masz kontrakt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
kontrakt na 20 mies . pracy, tzn 22 mies. w Norge
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
nie zostanę tu dłużej... nie ma mowy.. kraj w którym państwo decyduje do której godziny mogę kupić ...piwo to nie dla mnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok