Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak wyglada sprzedaz domu z kredytem??? - Norwegia

11 Postów
LANGUSTA langusta
(langusta)
Wiking
Witam...moze ktos mi moze powiedziec jak wyglada sprzedaz dom z kredytem obecnie dom jest o 500 tys drozszy,,,,i chciałbym na nim zarobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
żaden problem. Idziesz do banku i prosisz o wyliczenie całkowitej kwoty pozostałej do spłaty na dzień 9 marca 2015. Spłacasz tą kwotę i sprzedajesz dom.

A skąd wziąć pieniądze na sprzedaż ? no od kupca, którego podobno masz i chce dać 500 000 nok więcej aniżeli ty dałeś.

Wg ciebie dom jest wart 500 000 więcej. Wg mnie możesz na tym stracić. Najpierw dowiedz się ile już spłaciłeś kredytu. Pamiętaj, iż w początkowym okresie spłaty 70% raty to był czysty zysk dla banku a tylko 30% to była spłata kapitału. Po drugie policz każdą wydaną koronę jaką wydałeś na ten dom od początku zamieszkiwania w nim.

Po podliczeniu wszystkiego: czyli włożonych w dom pieniędzy plus pieniędzy które oddałeś bankowi za friko, może się okazać, że jest to więcej niż 500 000 nok. Więc z zarobku nici.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
LANGUSTA langusta
(langusta)
Wiking
Wyglada to tak dom kupilem dwa lata temu za 1200000...wyremontowałem na dole tzn zrobiłem garazu pod domem apartamenr pod wynajem ,,,bank wycenił mi 350 tys wiecej do wartosci domu,..Teraz wyremontowałem gore i wartos podniosła sie o 150 tys,,,,do banku spłacone juz koło 200 tys....a mam klijenta na 1750000
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
langusta napisał:
Wyglada to tak dom kupilem dwa lata temu za 1200000...wyremontowałem na dole tzn zrobiłem garazu pod domem apartamenr pod wynajem ,,,bank wycenił mi 350 tys wiecej do wartosci domu,..Teraz wyremontowałem gore i wartos podniosła sie o 150 tys,,,,do banku spłacone juz koło 200 tys....a mam klijenta na 1750000

Rzecz najwazniejsza to dowiedz sie (niektorzy podpisuja cos i nie wiedza) czy masz renty "zwiazane" czy nie. Jezeli sobie "zwiazales" np. na 10 lat, to te renty bank bedzie chcial od ciebie i ta nadwyzka ze sprzedazy moze pojsc na naliczone renty z banku. Jezeli jednak nie masz "zwiazanych" rent, to nie lap tego jednego co ci da ile chce, tylko sprzedawaj na wolnym rynku, bo moze sie okazac, ze ktos inny moze ci dac jeszcze wiecej.
I nie martw sie jak sprzedac. Megler i tak pieniadze przekaze bankowi, tyle ile jestes mu winien, a dostaniesz to co zostanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
langusta napisał:
A ile kosztuja podobne domy o podobnym standardzie w twojej okolicy?

Nie wiem jak jest tam gdzie mieszkasz, ale zeby np. kupic w Vestfoldm dom za 1,75 to trzeba chyba znalesc jakas rudere na jakims komletnym zadupiu.

W Tønsberg jak byl wystawiony na sprzedaz dom niedaleko centrum za 2,5 mil., to zostal sprzedany w ciagu niecalych 2 godzin. Dodam, ze byla to kompletna rudera, przeciekajaca i do tego smierdzaca , ktorej nikt nie remontowal ostatnie 100 lat, na wynajetej dzialce o wielkosci chustki do nosa. Wszystko tam bylo do wymiany, lacznie z zewnetrzymi i wewnetrzymi scianami, podlogami, oknami i dachem, czyli koszt minimum nastepne 2,5 miliona.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Elise , kluczowe jest to sformułowanie niedaleko od centrum. W nieruchomościach płaci się w bardzo znacznym stopniu za lokalizację. A z remontem przesadzasz, nie jesteś z branży to wydaje ci się że to ogromnie kłopotliwe. W przypadku domów drewnianych zadanie z remontem jest bez porównania łatwiejsze niż w murowanych. Nawet jeśli trzeba wymienić po kolei 100% elementów. Może domek jest w jakimś fajnym właśnie starym stylu z bajerami a nie taki uproszczony jak teraz robią. Niektórzy Norwegowie mają tyle kasy że szok. Kiedyś brałem udział w przeróbce syfiastego strychu na 4 mikroskopijne całkowicie nieużyteczne do normalnego mieszkania lokale . Poszły za astronomiczne kwoty jak ciepłe bułeczki , bo budynek był na najgłówniejszej ulicy w centrum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
nie czekajcie na cuda
cena domów w Norwegii była bańką
i ta bańka zaraz pęknie
bo nic nie zapowiada powrotu cen ropy BRENT ponad 100$ za beczkę
także tylko jeszcze nielicznym uda się zepchnąć te chałupiny z zyskiem, czy nawet małą stratą
a w przeciągu 3-4 lat zrównają się z cenami cen w Grecji i Portugalii
za 5 lat to nikt połowy obecnej wartości nie odzyska
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Lomo napisał:
A z remontem przesadzasz, nie jesteś z branży to wydaje ci się że to ogromnie kłopotliwe.

Może domek jest w jakimś fajnym właśnie starym stylu z bajerami a nie taki uproszczony jak teraz robią

Skad wiesz, ze nie jestem z branzy?
Z cena remontu moze i przesadzam, ale jezeli zlecisz robote firmie, to bedzie to odpowiednio kosztowac. Wiekszosci osob ani sie chce, ani ma czas latac z mlotkiem samemu.

Tak w nawiasie, domek byl prosty jak drut i o zadnych bajerach nie bylo tam mowy. To byla kwadratwa, drewniana rudera à la funkis.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
No to jak zwykły dom , to już nic nie rozumiem. Chyba oszaleli jak się na to rzucili za dużą cenę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
LANGUSTA langusta
(langusta)
Wiking
Mieszkam w miejscowosci Lofthus w Hardanger w turystycznym i popularnym miejscu w norwegi...trol tunga hardanger fijord lodowiec folgefona wszystko w poblirzu..domy maja tu rozne ceny i szybko sie sprzedaja...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok