Ja polecam kurczak curry. Przyrządza się to bardzo prosto i szybko. Przy tym jest bardzo smaczne. Lekko pikantne. Poniżej przepis

Ze świeżej kolendry możesz zrezygnować, ale limonka obowiązkowo bo to jest kwintesencją całego smaku. Bez niej nie będzie takie pyszne
Składniki na 2 porcje:
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżka czerwonej pasty curry
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1 cebula szalotka (lub 1/2 małej cebuli)
• 1/2 czerwonej papryki
• 2/3 szklanki zielonej fasolki (może być mrożona)
• 200 ml mleka kokosowego
• 1 łyżeczka cukru (użyłam palmowego)
• 1 łyżka sosu rybnego (jeśli nie mamy to sojowego)
Do podania:
• ugotowany ryż jaśminowy
• świeża kolendra
• limonka do skropienia
Przygotowanie:
Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka; paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować (i też rozmrozić jeśli jest mrożona) na parze, na sitku nad gotującą się wodą na ryż (przykryć wszystko pokrywką, nie musi być idealnie szczelnie), ok. 5 minut.
W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i podsmażyć kolejne 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.
Dodać cebulą i paprykę i dalej podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać podgotowaną na parze fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier i sos rybny, wymieszać i gotować wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5-6 minut). Podawać z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą skrapiając sokiem z limonki.