Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Początek - Norwegia

Czytali temat:
(1279 niezalogowanych)
13 Posty
Filip Wieczorek
(fifek161)
Wiking
Witam, jestem mocno zainteresowany osiedleniem się w norwegii, ale nie mam tam nikogo i tu oczywiście nasuwają się podstawowe pytania, praca i mieszkanie. Czy moglibyście mi coś podpowiedzieć? Opowiedzieć? Czy są jakieś biura pomagające w tzw. starcie? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
wiem nie wiem
(Prosto)
Nowicjusz
fifek161 napisał:
Witam, jestem mocno zainteresowany osiedleniem się w norwegii, ale nie mam tam nikogo i tu oczywiście nasuwają się podstawowe pytania, praca i mieszkanie. Czy moglibyście mi coś podpowiedzieć? Opowiedzieć? Czy są jakieś biura pomagające w tzw. starcie? Pozdrawiam

A potrafisz coś, masz jakiś zawód i doświadczenie?
Zamość języka itd?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Filip Wieczorek
(fifek161)
Wiking
Język angielski, uważam , że na poziomie b.dobrym ( aktualnie jestem w UK ale strasznie się zawiodłem), podstawa niemieckiego, do tego technik technologii żywności, ratownik ( ale tylko pl uprawnienia) i instruktor pływania. Szczerze mówiąc to myślałem na początek o pracy bez potrzeby większych kwalifikacji, Wiesz/cie jak to jest na początku i bez języka. A i w razie czego jestem w stanie się czegoś nauczyć, mam 25 lat więc czas też teoretycznie mam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów

(Krajan)
Nowicjusz
fifek161 napisał:
( aktualnie jestem w UK ale strasznie się zawiodłem)
A może być też i tak, że to Anglia zawiodła się właśnie na tobie ?.
Jak masz czas i chęci, to proszę, opisz to własne swoiste zawiedzenie się tym Angielskim państwem.

Pomijam tutaj taką drobną zależność:
Znasz ponoć bardzo dobrze Angielski, domniemywam iż w mowie i piśmie, a jednak jesteś srodze zawiedziony.
To jak sobie wyobrażasz pracę i egzystencję w państwie w którym mówi i pisze się po NORWESKU ?.
Fakt, dużo ludzi tutaj, mówi również i po angielsku, większość natomiast tylko w tzw. języku "filmowy angielski" a o pisowni zapomnij.
To jak ty teraz chcesz się tu odnaleźć ?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Filip Wieczorek
(fifek161)
Wiking
A zawiodłem się, ponieważ Polski pracownik zdążył popsuć rynek pracy, traktowani jesteśmy tak jak Polski pracownik na to zasłużył swoją służalczością, pracowałem w firmie w której za używanie języka polskiego w pracy zostawało się zwolnionym, pracodawcy nie dają już kontraktów i mogą Cię zwolnić z dnia na dzień. Nie pasuje mi taki obraz sytuacji, po prostu jest nie dla mnie, nie wiem czy to ego czy duma, ale niestety, chce być postrzegany przez solidność mojej pracy a nie język , który jest moim ojczystym. Jeśli chodzi o moją znajomość języka ang, to nie wiem do końca co Ci napisać, wynik maturalny? Tak, umiem pisać i czytać po angielsku.. Jakoś staram się sobie wyobrazić, każdy od czegoś zaczynał, a będąc w UK znam więcej polaków nie mówiących po angielsku niż mówiących . Jest wiele stanowisk pracy ( tak mi się przynajmniej wydaje ) w , których znajomość języka norweskiego nie jest konieczna, zdaję sobie również sprawę, że nie są to stanowiska przez wiele osób pożądane, ale to czy pracując gdzieś będę się uczył języka czy nie zależy chyba od mojej własnej ambicji. Oczywiście moje wywody mogą nie być poprawne, ale czy gdybym był pewien moich założeń, zadałbym tak skonstruowane pytanie na tym forum? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
fifek161 napisał:
A zawiodłem się, ponieważ Polski pracownik zdążył popsuć rynek pracy, traktowani jesteśmy tak jak Polski pracownik na to zasłużył
ale to samo jest już we wszystkich krajach, gdzie co najmniej z 10 Polaków zawitało na dłużej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Filip Wieczorek
(fifek161)
Wiking
Tak podejrzewałem, znając polskiego pracownika, ale trudno, gdzieś trzeba próbować a nie wiem dlaczego ale Norwegia wydaje mi się dobrym strzałem. Jak to wygląda z pracą? Na początek wiadomo- jakieś fabryki, kopanie dołów śmieci, może coś związanego z rybami( jako tech. żyw, musiałem o to zapytać)? Bo jeśli chodzi o wynajęcie jakiegoś pokoju, nie będzie problemu? Tak piszę, bo przeczytałem parę ogłoszeń odnośnie wynajmu i coś tam można znaleźć.. A pomijając sytuację pracową , mieszkaniową ( wiktorianki są okropne, kto to wymyślił?) i krajanową, to kraj fiordów jest piękny , nie to co ta skarłowaciała wyspa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ROBERT SIGØYNER
(dresler81)
Stały Bywalec
Z wynajęciem mieszkania lub pokoju tez nie jest tu kolorowo. Owszem, sa ogłoszenia, ale często norwescy wynajmujący wymagają referencji z pracy (dzwonią do pracodawcy) - tak było w moim przypadku, ale szefa mam super, więc mieszkanie dostałem od ręki. Często odmawiają tym co pracy nie mają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Filip Wieczorek
(fifek161)
Wiking
Znalazłem ogłoszenie w necie , że wynajmują pokoje w oslo np. na czas szukania pracy nawet za 3000 NOK, chyba , że to ściema, nie wiem. A jak z sytuacją pracy? Jak wygląda rynek?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
360 Postów

(KonkoN)
Stały Bywalec
na dzisiaj - rynek jest przesycony niewykwalifikowanymi pracownikami, polecam poczytać ogłoszenia na tej stronie - z całym szacunkiem dla wszystkich - o prace jet szalenie trudno, jest zima pracy jest mało, teraz język i dobre kwalifikacje to podstawa, bez miejsca do spania będzie teraz 4 razy trudniej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok