Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wynajęcie pokoju w akademiku - Norwegia

Czytali temat:
(429 niezalogowanych)
21 Postów
Artur Pietrzak
(arturo82)
Wiking
Witam.
Wynajmuję za pół ceny pokój w akademiku od studentki która wyjechała na miesiąc.
Dzisiaj się dowiedziałem, że jest to nielegalne (nie jestem studentem) i w razie kontroli mogę dostać dużą grzywnę i oczywiście wylecieć z dnia na dzień na bruk.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji i może to potwierdzić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a masz namiot?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
arturo82 napisał:
Witam.
Wynajmuję za pół ceny pokój w akademiku od studentki która wyjechała na miesiąc.
Dzisiaj się dowiedziałem, że jest to nielegalne (nie jestem studentem) i w razie kontroli mogę dostać dużą grzywnę i oczywiście wylecieć z dnia na dzień na bruk.

Ty ... a ty kurwa widziales takie cuda w Polsce ze osoby niestudiujace mieszkaja w akademikach ? Ja pierwsze slysze aby ktos tak robil.... czy sie myle ?
Czy moze ktos byl w podobnej sytuacji i moze to potwierdzic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
Ronn napisał:
arturo82 napisał:
Witam.

Ty ... a ty kurwa widziales takie cuda w Polsce ze osoby niestudiujace mieszkaja w akademikach ? Ja pierwsze slysze aby ktos tak robil.... czy sie myle ?

Widac, ze nie studiowales. heheh. Mieszkaja/ waletuja nie tylko studenci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Ronn napisał:
arturo82 napisał:
Witam.

Mylisz sie,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
W Polsce mój kolega legalnie wynajmował pokoik w akademiku ale miał znajomości i wcześniej tam studiował i też mieszkał , A sam wynajmowałem w Stavanger w akademiku tylko 1 miesiąc ale mogłęm na 3 okres wakacyjny, bez umowy tylko przelew na konto z opisem, czy legalnie chyba nie, na pewno nie możesz mieć tam adresu ani zarejestrować się, no to na lewo, dla mnie to akurat problem nie był ale nie wiem w jakiej ty jesteś sytuacji i co tam robisz teraz , na wakacjach jeszcze to ok. Dlatego czasem można (znaleść) * hyhy nie bede pisoł po pąńsku* na finn oferty ale od maja do następnego semestru jak jest ktoś na chwilkę to ok nawet polecam warunki ok. Pytanie w jaki sposób płaciłeś bo jak do ręki to jaja mogą być.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Artur Pietrzak
(arturo82)
Wiking

Skoro mieszkam tu od tygodnia to znaczy że technicznie jest możliwe.

Jak to więc jest z tymi kontrolami i karami?

I czy jak podałem w NAV ten adres z numerem pokoju, to w razie jak się zorientują że to akademik, to mogą mi nie przyznać D-nummeru albo nasłać kontrolę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Na pewno nie dostaniesz id jeżeli nie pracujesz ani nie uczysz się po za tym Ten pokój już chyba jest zarejestrowany na kogoś. Możesz dostac id bez zameldowania ale musisz mieć adres korespondencyjny w norwegi. Nie znam sięza bardzo ale co do studenckich mieszkań to pytaj tam napisz i niech CI odpowiedzą
www.sio.no/wps/portal/!ut/p/c5/04_SB8K8x...sm_l+og+svar+boliger
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok