Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Payslip - Norwegia

Czytali temat:
mariusz bialaszewski Arni -------- Romek Bezbuta Bartosz Ciepliński maggy lobuz Grzegorz86BG Dawid111 .. Rafał W Jakub Haręza marian19 durszlak Kamila K Reju , jacoMoto (4716 niezalogowanych)
3 Posty
Marek Tkaczyk
(marektkaczyk)
Wiking
Witam.

Chciałem zapytać się szanownych użytkowników, czy przypadkiem nie mają informacji dotyczących payslip.
Mój pracodawca nie chce wystawić(wydać) payslip za przepracowane miesiące. Moje prośby i argumenty, że muszę mieć payslip zgłaszając się m.in na policje nie robią na nim wiekszego znaczenia.
Czy macie może jakieś przepis stwierdzający o tym iż pracodawca na prośbę pracownika musi wydać payslip.
Może coś co mógłbym wydrukować i przedstawic mojemy pracodawcy.
Dziękuję za wszystkie uwagi.
Pozdrawiam.
Marek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
marektkaczyk napisał:
Witam.

Chciałem zapytać się szanownych użytkowników, czy przypadkiem nie mają informacji dotyczących payslip.
Mój pracodawca nie chce wystawić(wydać) payslip za przepracowane miesiące. Moje prośby i argumenty, że muszę mieć payslip zgłaszając się m.in na policje nie robią na nim wiekszego znaczenia.
Czy macie może jakieś przepis stwierdzający o tym iż pracodawca na prośbę pracownika musi wydać payslip.
Może coś co mógłbym wydrukować i przedstawic mojemy pracodawcy.
Dziękuję za wszystkie uwagi.
Pozdrawiam.
Marek

Lønn

Det finnes ingen lov som sier hva du skal ha i lønn. Lønnen avtales i utgangspunktet fritt mellom deg og arbeidsgiveren din, eller ved tariffavtale. I noen bransjer finnes det allmenngjorte tariffavtaler med krav om minstelønn.

Arbeidsgiveren din har som hovedregel ikke lov å trekke deg i lønn eller i feriepengene. Lovlige trekk er for eksempel skatt, innskudd til pensjons- eller sykekasser, forsikringspremier og fagforeningskontingent bestemt i tariffavtaler.

Du har krav på en skriftlig oversikt - en lønnsslipp - som forklarer hvor mye du har fått utbetalt og hvilke trekk som er gjort (for eksempel skatt).

www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78110
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
a ile ma na to czasu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
cysiek2 napisał:
a ile ma na to czasu ?

Natychmiast przy wyplacie lub bezpośrednio po niej - punkt 5.

lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62...ITTEL_14#%C2%A714-15
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Piotr Koczkodaj
(Koczko)
Wiking
Wydaje mi się to podejzane. Nie chce. Ci wydać bo może pracowałeś na czarno i nie ma co ci dac??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marek Tkaczyk
(marektkaczyk)
Wiking
Opptymus wielkie dzięki za wszystkie wskazówki.

Pozd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Koczko napisał:
Wydaje mi się to podejzane. Nie chce. Ci wydać bo może pracowałeś na czarno i nie ma co ci dac??

heheh juz za pozno juz polecial ... kto wie moze na czarno pracowal ale payslip musi byc i basta

gdyby bylo wszystko w porzadku , pracodawca nie obawialby sie wydac lønnslipu--
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok