Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dagpenger a Sykemelding - Norwegia

14 Posty
Agnieszka Poniecka
(wasylek36)
Wiking
Witam potrzebuje pomocy od dwóch miesięcy pobieram dagpenger ,od póltora miesiąca jetem chora i dostaję chorobowe z Nav,czy ktoś się orientuje jaka wysokość jest wtedy sykemeldingu , czy to jest ta sama kwota co za dagpenger? Przed stratą pracy miałam spotkanie z pania z Nav i mówiła że jak się pobiera dagpenger i ma sie sykemelding ,zwolnienie jest płacone w wysokości 100procent wysokosci ostatniej pensji., sprzed zwolnienia?Czy ktos się orientuje w tym temacie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
625 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
tak jak dagpenger. ale jak już dostajesz sykepenger, to o co pytasz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Agnieszka Poniecka
(wasylek36)
Wiking
Tak jak wspomniałam wczesniej miałam spotakanie z panią z Nav i mówiła że jest to rozliczane inaczej ,ja dostaje sykemelding w takiej samej kwocie jak dagpenger.,stąd moje pytanie o co w tym wszystkim chodzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Jezeli pobierasz dagpenger i zachorujesz, to dostaniesz wyplate sykepenger w wysokosci "dagstas ved dagpenger".
Roznica jest w tym, ze przedluza sie tobie okres pobierania dagpenger (max 104 tygodnie ) . Jezeli jestes chora np. 20 tygodni, to okres ten nie wlicza sie w okres pobierania dagpenger.

Jezeli pracujesz, to wtedy sykepenger wyplaca sie wedlug "dagsats" obliczonej wg. wysokosci pensji.
Takiej mozliwosci nie masz, gdy pobierasz dagpenger.

www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/%C2%A7...B8nn+m.m..147993.cms
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Agnieszka Poniecka
(wasylek36)
Wiking
Bardzo dziekuję za wyczerpującą odpowiedz,pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok