Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pytanie o meldunek - Norwegia

Czytali temat:
piotr zaborek Katarzyna Perła Nero Miś Barbara Hansen Mariozzr (760 niezalogowanych)
862 Posty

(maciejko)
Maniak
Takie pytanie do mądrzejszych

Jezeli dzwoni się o wynajem i własciciel nie zgadza sie na rejestracje w Folkeregisteret to jak mozna otrzymywać listy np. skattekort, altinn itp na adres gdzie sie przebywa ? Nie rozumiem jak mozna mieszkać bez zameldowania, gdzie niby te listy mają przychodzic, na stary adres ? To chyba tak troche niezgodne z prawem..czy ja sie myle ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
mozna mieszkac bez zameldowania, tzn ze kasa leci prosto do kieszeni bez podatku a depozyt to extra kasa bez mozliwosci zwrotu bo zapewne jest tez dawany do raczki a nie na specjalne konto depozytowe

jednym slowem, no moze kilkoma.... -czarno- to widze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
to ja wiem tylko jak z listami ? własciciel mi cos mówił że mozna listy ale nie mozna sie zarejestrowac/zameldować no ok ale jak ma przychodzic karta podatkowa w takim razie ..gołębiem ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Jak nie mozesz sie zarejjestrowac w folke to jest walek gosc kasuje i mozesz miec problem z odzyskaniem kasy puzniej bo nigdzie cie nie bedzie w rejestrach, ale mialem kiedys taka sytuacje w wynajolem pokoj i zarejestrowalem sie w adecco ( ale to tylko na krotki okres ) po mieisacu zmienilem znowu mieszkanie i tam sie zarejestrowalem pozniej wytlumaczylem w folkerrr ze mozna wpisac z ostatniego meldunku na nowy powiedzmy 4 czy 5 tygodniowy poslizg ale zglosilem to wczesniej. Jezeli chcesz na dlugi czas to sie zastanow zarejestrowany pasuje byc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
aaa mozesz podac gdzie i u kogo tylko ogulniki bo jak w Haugesund firma Kheop AS, to odradzam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
budynek nie spelnia wymagan budynku mieszkalnego
i dlatego nie chce meldowac tez tak mialem w norweskiej firmie gdzie poczta przychodzila do biura a nie na zaklad gdzie mieszkalismy dopiero jak chcialem zerejestrowac auto to okazalo sie ze to mieszkanie za ktore placilismy prawie polowe pensji jest tylko garazem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
nie tamto podziekowałem bo cos mi ten brak mozliwosci zarejestrowania zdziwił, pewno do tego bez umowy a depozyt nigdy sie nie zobaczy...ale z czystej ciekawosci co z listami , mozna sobie przekierować listy z posten bez informowania folkeregisteret o tym fakcie ?

Nie Haugesund, Oslo u jakiejs norweżki w domu, prywatnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Oslo u jakiejs norweżki w domu, prywatnie

to pewnie socjal ciagnie i na lewo chciala chlopa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
a moze chce go poznac tylko, wiesz jacy ludzie sa , telefon na abonamet zarejestrowany na ten adres 5 telewizorow i rodzina z polski " zart "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomek Drapczuk
(Czerem)
Wiking
chyba wiem o co kaman....... tz. gość robi z toba wałek na który ty możesz się zgodzić bo to twoja dobra wola, ale żeby otrzymywac listy musi byc spełniony jeden warunek. Otrzymasz listy na ten adres pod warunkiem , że bedziesz mieć zameldowanie pod innym adresem , wówczas na stronie posten.no wskazujesz że chcesz aby korespondencja szła na inny adres niz ten pod którym jestes zameldowany.

Generalnie odradzam bo sprawa juz wygląda bardzo mętnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok