Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

ZWOLNIENIE LEKARSKIE - Norwegia

34 Posty
Agnieszka xxxxx
(agnes943)
Nowicjusz
Moze ktos wie czy zwolnienie lekarskie z polskiego szpitala lub od polskiego lekarza jest honorowane w Norwegii ? Pilne!!! Bardzo prosze o wypowiedzi !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
@ @
(majoliwit)
Początkujący
jest honorowane, tylko procedura przekazania jest różna, każdy przypadek jest inny, a Ty podajesz zbyt mało informacji.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Agnieszka xxxxx
(agnes943)
Nowicjusz
Mialam operacje w Polsce, byla zaplanowana, wzielam w tym celu urlop ale okazuje sie ze potrzebuje wiecej czasu na rekonwalescencje. Nie moge przedluzyc urlopu bo bedzie mi bardzo potrzebny na inna okolicznosc. Moge wziac zwolnienie w Polsce i zadzwonic do pracodawcy ze nie jestem w stanie wrocic na czas do pracy ale nie wiem czy to zwolnienie bedzie honorowane i czy bedzie platne. Mam taka sytuacje po raz pierwszy wiec nie bardzo wiem jak sie w tym przypadku zachowac. Lekarz norweski nie moze wystawic zwolnienia dla pacjenta przebywajacego poza granica Norwegii (taka informacje otrzymalam od lekarza pierwszego kontaktu w Norwegii).Prosze o podpowiedz jak to rozwiazac . Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Ewa XXX
(ewka)
Nowicjusz
Kochana Agnieszko! Polskie zwolnienie jest w Norwegii honorowane. Musisz się tyllko spytać czy przetłumaczyć je, czy nie. Niektórzy pracodawcy wymagają tłumaczenia, a niektórym na tym nie zależy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Agnieszka xxxxx
(agnes943)
Nowicjusz
Witaj Ewuniu
Jesli tak jest to nie rozumiem dlaczego musialam brac urlop w pracy ?Pracodawca wiedzial ze chce zrobic te operacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
@ @
(majoliwit)
Początkujący
jeśli jesteś nadal zatrudniona to przekazujesz zwolnienie bezpośrednio
do pracodawcy i teoretycznie nic więcej już Cie nie powinno obchodzić.
Jednak w praktyce wygląda to trochę gorzej, jesli nie pracodawca to później
Nav będzie się migał i wyszukiwał tysiące powodów dla których nie będzie
chciał Ci zapłacić.
Jeśli wzięłaś urlop to także może być argument dla Nav. A jeszcze zapytam,
czy zwolniłaś mieszkanie w norwegii czy nadal je opłacasz, bo jesli zwolniłaś
na czas pobytu w polsce to też niedobrze. niestety rzeczywistość jest trochę
bardziej skomplikowana i nie taka prosta jak mogłoby sie wydawać czytając
przepisy i ,,niby prawa,,.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Ewa XXX
(ewka)
Nowicjusz
Powinien przyjąć pracodawca to zwolnienie, tym bardziej jak był uprzedzony!! Coś widać kręci i powinnaś poszukać pomocy w Inspekcji Pracy!Skoro mialas planowana operacje to musialas jej sie poddac. Laski Ci nikt nie robi przeciez. Pozdrawiam serdecznie!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Agnieszka xxxxx
(agnes943)
Nowicjusz
Mam stala umowe o prace , mieszkania tez nie zwolnilam, mieszkam tam praktycznie na stale i bardzo rzadko jestem w Polsce. Mam rowniez obawy jak podejdzie do tematu polskiego zwolnienia lekaskiego trygdekontor. Zaczynam sie zastanawiac czy nie lepiej bedzie pojechac i wziac zwolnienie tam ale nie jestem zachwycona spedzaniem tam swiat w samotnosci. Dostaje dola jak o tym mysle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Agnieszka xxxxx
(agnes943)
Nowicjusz
Cos mi sie zdaje Ewuniu ze tu chodzi o kase .Ich nic to nie kosztuje a na dodatek pracownik ma wykorzystany urlop. W zasadzie moglam te operacje zrobic w Norwegii ale uznalam ze bezpieczniej bedzie jednak w Polsce . Nie ma problemow z porozumieniem i latwiej sie o cokolwiek doprosic.W zasadzie mam dobre stosunki w pracy i nie chcialabym biegac po Inspekcjach Pracy i robic zamieszania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok