Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Gdzie w Norwegii najlepiej się żyje? - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Stachurski Agnieszka Kubczyk Patrycja Marciniak Przemek Kojak Matykowski anszafr EMILIA2 ... ,,, Ludmila Zan Paul Paul Marcin Kaźmierczak (9987 niezalogowanych)
9 Postów

(Maciek7)
Wiking
Cześć

Znam już trochę Norwegię i planuje przeniesienie się do Norge na stałe. Jestem inżynierem i chcę podjąć pracę w branży Oil&Gas. Dlatego mam pytanie do was: Gdzie waszym zdaniem warto w Norwegii zamieszkać? Zależy mi na tym aby miejsce to było nie dalej niż 100km od lotniska z tanimi lotami do Gdańska.
Wiem że w rejonie Oslo jest bardzo dużo biur firm z sektora wydobywczego, ale może lepiej zamieszkać np w Bergen albo Stavanger? Zastanawiam się czy pogoda w tych dwóch ostatnich jest wiele gorsza niż w Oslo?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Wpierw znajdz prace, a jako inzynier nie bedziesz musial latac WizzAirem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
138 Postów
Michal Lozicki
(krefes1)
Stały Bywalec
No ma człowiek problem!!!! Pogoda!!!! Hmmmmm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a jakie papiery masz zamiar rzucić na stół
Politechniki w Płocku, Rzeszowie czy Białymstoku?
a może Uniwersytet w Łomży
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
krefes1 napisał:
No ma człowiek problem!!!! Pogoda!!!! Hmmmmm

No i by tanie loty byly.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(Maciek7)
Wiking
Słuchajcie mądrale: Ja was nie pytam o to czy znajdę pracę. Z tym sobie poradzę. Najlepszym przykładem jesteście wy: Skoro tacy złośliwcy nie potrafiący odpowiedzieć na proste pytanie siedzą w Norwegii, to mi będzie tylko łatwiej bo mam dobre wykształcenie i doświadczenie jako inżynier. Tacy jak ja, inżynierowi z branży gas and oil są w Norwegii znacznie milej widziani niż wy, zapewniam to wam Pozdrawiam

Pytam się jeszcze raz, dla mniej rozgarniętych: Gdzie w Norwegii warto się zatrzymać? Nie chciałbym skończyć samotnie gdzieś w środku gór. Zależy mi na tanich lotach bo nie potrzebuję luksusów, a chcę oszczędnie żyć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Maciek7 napisał:
Słuchajcie mądrale: Ja was nie pytam o to czy znajdę pracę. Z tym sobie poradzę. Najlepszym przykładem jesteście wy: Skoro tacy złośliwcy nie potrafiący odpowiedzieć na proste pytanie siedzą w Norwegii, to mi będzie tylko łatwiej bo mam dobre wykształcenie i doświadczenie jako inżynier. Tacy jak ja, inżynierowi z branży gas and oil są w Norwegii znacznie milej widziani niż wy, zapewniam to wam Pozdrawiam

Pytam się jeszcze raz, dla mniej rozgarniętych: Gdzie w Norwegii warto się zatrzymać? Nie chciałbym skończyć samotnie gdzieś w środku gór. Zależy mi na tanich lotach bo nie potrzebuję luksusów, a chcę oszczędnie żyć.

Nie widzę żadnej analogii pomiędzy tymi, którzy już tu pracują a tobą. Jeżeli jesteś inż to poczytasz na angielskich portalach.
Wygląda jednak na to, że jesteś oszczednym inżynierem a to już inna historia. Napisz może, że jesteś dziadem co wozi olej i proszek z Polski, a wtedy otrzymasz pomoc od swoich krajanka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Optymus_anihilacja napisał:

Nie widzę żadnej analogii pomiędzy tymi, którzy już tu pracują a tobą. Jeżeli jesteś inż to poczytasz na angielskich portalach.
Wygląda jednak na to, że jesteś oszczednym inżynierem a to już inna historia. Napisz może, że jesteś dziadem co wozi olej i proszek z Polski, a wtedy otrzymasz pomoc od swoich krajanka.[/quote]

olej i proszek... no proszę Cię ...
a gdzie kiełbasa? gdzie chleb nasz powszedni? bigosy, flaczki i inne pierogi?
nawet inżynier musi jeść, a przecież norweskim gównem nie będzie się żywił
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Maciek7 napisał:

Rozgarniety, polski inzynierze, owce zamierzasz wypasac, czy w oleju pracowac ?
Zdecyduj sie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Mariusz Mariusz
(rodziu81)
Nowicjusz
Witam,
Pracuje jako inżynier w branży Oil & Gas w okolicach Stavanger. Stąd masz co drugi dzień loty do Gdańska (wizzair). Nie widzę żadnego problemu aby inżynier nie latał Wizzairem. Ja co 3-4 tygodnie korzystam regularnie z tych linii i sobie bardzo chwalę, tym bardziej że lot trwa 1h30min więc żadnych luksusów poza miejscem na posadzenie swoich 4d nie potrzebuje.
Jeśli interesuje Cię tylko ta branża to jak najbardziej Oslo i okolice albo Stavanger i okolice. Zarobki bardzo dobre, w firmach bardzo duży procent zatrudnionych to obcokrajowcy więc angielski na początek spokojnie wystarczy.
Co do pogody to bywa różnie. Ostatnia zima praktycznie bez śniegu (spadł może 4 razy i poleżał 2 dni) za to prawie codziennie padało. Temperatury w ciągu dnia około 0-8 stp na plusie a nocki okolice 0. Najzimniej to może było z -8 w jakiś dzień. Lato to okolice 15-20 stp w dzień i około 7-10 w nocy. Od dwóch miesięcy pada bardzo mało.
Co do minusów to na pewno ceny mieszkań w Stavanger. Potrafi być tutaj dużo drożej niż w stolicy.
pzdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok