Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

zgoda na leczenie w Polsce - Norwegia

7 Postów

(Matuch)
Wiking
orientuje się ktoś jak wygląda zgoda na leczenie w Polsce, byłam u norweskiego lekarza i jestem na zwolnieniu, zbagatelizował oczywiście dolegliwości z którymi udałam się do niego, jestem w Polsce już po kilku badaniach i wiem że czeka mnie operacja nadgarstków oraz rehabilitacja, zabieram całą dokumentację, którą mam i będę chciała wywalczyć zgodę na leczenie w Polsce od lekrza i w Navie, czy ktoś był może w podobnej sytuacji i orientuje się jak to wygląda ze zwolnieniami od polskich lekarzy i czy mam szansę otrzymać zwrot za leczenie w Polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
Jeśli masz zdiagnozowaną i oferowaną pomoc w leczeniu w Norge ,to tym nikt takiej zgody Tobie nie da !

Również i nikt Tobie nie zwróci, żadnych kosztów tym bardziej leczenia prywatnego, bo rozumie, że o takim leczeniu piszesz i jego kosztach.

Jeśli lekarz tylko " jeden " konieczne leczenie zbagatelizował, nie jest to powodem ,abyś miała pokryte koszta leczenia w Polsce, gdyż masz jeszcze wielu innych do wyboru, aby byli odmiennego zdania niż ten jeden i Twojego zdania ,że taką dolegliwość masz.

Natomiast mając kartę z Nav i mając załatwioną sprawę z NFZ , to jak najbardziej konieczne leczenie jest możliwe, bez żadnej zgody.
Zaś koszta nie Ty wystawiasz, a lekarze (szpital itp ) ,wysyłając zestaw zastosowanego leczenia i jego kosztów do Norge jako sami, aby pokryto koszta Twojego leczenia w Polsce.

Sama zjeżdżałam na operację ,więc tyle wiem jak też ostatnio, te sprawy załatwiałam.

Innej raczej opcji nie ma !

W kwestii zwolnień lekarskich myślę ,że jeśli przebywałaś w kraju na wolnym od pracy w Norge i nagle dopadło Ciebie choróbsko wtedy owszem zwolnienie lekarskie , lecz jeśli przebywałaś w kraju będąc na zwolnieniu z Norge ... raczej kiszka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(Matuch)
Wiking
czy muszę mieć przetłumaczoną dokumentację medyczną z polski przez tłumacza przysięgłego, czy wystarczy tłumaczenie zwykłe i jeszcze mam pytanie odnośnie faktu iż moja choroba jest wynikiem pracy i po zakończeniu leczenia wskazaniem będzie zmiana pracy czy przysługuje mi jakieś odszkodowanie z tytułu choroby zawodowej
Moja choroba nie została zdiagnozowana w Norwegii tylko w polsce bo tak jak już wspomniałam lekarz Norweski zbagatelizował objawy, moja choroba wynika z pracy po 12 godzin i więcej dziennie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Matuch napisał:
czy muszę mieć przetłumaczoną dokumentację medyczną z polski przez tłumacza przysięgłego, czy wystarczy tłumaczenie zwykłe i jeszcze mam pytanie odnośnie faktu iż moja choroba jest wynikiem pracy i po zakończeniu leczenia wskazaniem będzie zmiana pracy czy przysługuje mi jakieś odszkodowanie z tytułu choroby zawodowej
Moja choroba nie została zdiagnozowana w Norwegii tylko w polsce bo tak jak już wspomniałam lekarz Norweski zbagatelizował objawy, moja choroba wynika z pracy po 12 godzin i więcej dziennie

Chyba nie pracowalas te 12 godz lub wiecej dzien w dzien? Sa przeciez przepisy, ktore okreslaja dokladnie ile mozna miec nadgodzin na rok i tydzien.

§ 10-6.Overtid
(4) Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.
(5) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale kan skriftlig avtale overtidsarbeid inntil 15 timer i løpet av sju dager, men slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 40 timer i fire sammenhengende uker. Overtidsarbeidet må ikke overstige 300 timer innenfor en periode på 52 uker

Co do tlumaczenia, to mysle, ze zwykle wystarczy. Pewnie i tak dokumenty z Polski beda najwyzej traktowane jako konsultacja u innego lekarza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Matuch napisał:
moja choroba wynika z pracy po 12 godzin i więcej dziennie
na pewno zmuszano Cię do tej pracy bronią palną, ewentualnie gwałtem
więc skarż ich do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(cebulkowa)
Wiking
Mnie tez czeka taka operacja, ale moj lekarz tu w Norwegi to zdiagnozowal i tu bede ja miec...po co sobie utrudniac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
iza nowak
(nowa2014)
Początkujący
hey , niestety nie dostaniesz zadnych zwrotow leczenia
chyba ze bedzie to operacja na NFZ i potem przetlumaczone-zwykly tlumacz wystarczy.
co do odszkodowania- jaka to choroba i z jakiej przyczyny chorob sie pojawila?jesli lekarz norweski jeden zignorowal twoje dolegliwosci, moglas udac sie do drugego i trzeciego, ale teraz ewentualnie pozostaje droga sadowa i udawadnianie wieloma powodami i wynikami badan wraz z leczeniem , i najlepiej zeby tez ktos zachorowal z firmy
jesli pracowalas wiecej niz 40 godz lub bralas nadgodziny, mimo tezgo ze choroba sie pojawila ,lub zle sie czulas- bo chyba nie pojawila sie w jeden dzien? to masz male szanse na wygrana
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok