Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Szukam pracy - Norwegia

Czytali temat:
(715 niezalogowanych)
5 Postów
tomasz xxx
(tomasz79)
Wiking
Witam
Mam zamiar wyjechac do norwegi i chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sytuacja z praca.tzn gdzie szukac czy przez posredniaka czy na wlasna reke ryzykowac,jakie fundusze musze posiadac na poczatek by przezyc itd... czy jest w stanie ktos mnie oswiecic??
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
tomasz79 napisał:
Witam
Mam zamiar wyjechac do norwegi i chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sytuacja z praca.tzn gdzie szukac czy przez posredniaka czy na wlasna reke ryzykowac,jakie fundusze musze posiadac na poczatek by przezyc itd... czy jest w stanie ktos mnie oswiecic??
pozdrawiam

Tak oświece cie, użyj wyszukiwarki.
Nawet nic nie napisałeś o swoim zawodzie i władaniu językami obcymi! A chcesz porad gdzie szukać roboty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
tomasz xxx
(tomasz79)
Wiking
Sie rozpisales...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
tomasz xxx
(tomasz79)
Wiking
A tak na powaznie to gdzie najlepiej szukac chodzi mi o fabryki zaklady .praca na produkcjii
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
tomasz79 napisał:
gdzie szukac czy przez posredniaka czy na wlasna reke ryzykowac
Posredniak raczej nie zatrudnia ludzi bez zawodu, nie w Norwegii. Jednym slowem - jezeli nie masz zawodu potwierdzonego papierami (i doswiadczeniem), to nie zostaje ci nic innego, jak szukac na wlasna reke.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Mariusz Mariusz
(rodziu81)
Nowicjusz
Bez doświadczenia konkretnego i bez języka nie licz za wiele. To nie Wielka Brytania że idziesz do pierwszej z brzegu agencji pracy i zawsze jakiś magazyn czy fabrykę Ci znajdą na początek. Tutaj tak to nie działa. DOŚWIADCZENIE - DOŚWIADCZENIE I JESZCZE RAZ DOŚWIADCZENIE. Jak masz konkretny zawód itp. to nawet wybaczą Ci brak norweskiego na starcie, ale bez konkretnego doświadczenia nie licz na pracę. W końcu to małe państwo, tylko około 5 mln mieszkańców, nie ma tutaj ogromnej liczby fabryk czy zakładów pracy. pzdr
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
tomasz79 napisał:
A tak na powaznie to gdzie najlepiej szukac chodzi mi o fabryki zaklady .praca na produkcjii
Wiesz ostatnio Podobny przygłup do ciebie, zamieścił na Innym forum, podobne bzdurne pytanie jak te tutaj twoje.
Tam jest bardzo kulturalnie i jeden z tamtejszych uczestników tak odpisał tamtemu głupkowi, a że
Mnie się tamta odpowiedź bardzo podoba, to zacytuję tutaj ją w całości.

"Po przeczytaniu twojej wiadomości o twoich umiejętnościach zawodowych, chcę ciebie zapewnić iż pracę dostaniesz w Norwegi bezproblemowo.
Przecież znasz język angielski a i twój zawód jak najbardziej jest przydatny w ogólnej norweskiej gospodarce.
Mało tego tu nie potrzeba mieć żadnych prywatnych znajomości by dostać każdą porządną pracę.
Wystarczy jak się zarejestrujesz na stronie NAV, złożysz tam swoje pełne CV i wszystkie firmy będą stały w kolejce by tylko ciebie właśnie zatrudnić.
Ty jedynie będziesz siedział wygodnie w fotelu i przebierał w ofertach jak w ulęgałkach.
Tu naprawdę jest lepiej niż w Anglii, wszystko bezproblemowo i bezstresowo się otrzymuje na samo skinięcie paluszkiem.
Pracodawcy są wyrozumiali i pomagają wszystkim pracownikom w zdobyciu każdego wymarzonego zawodu, mało tego, nie zmuszają nikogo do nauki norweskiego, wystarczy jak mówisz tylko komunikatywnie po angielsku, pisać już nie musisz wcale.
Z językiem norweskim się nie przejmuj naprawdę dasz sobie radę.
Norwedzy są naprawdę pomocni i cierpliwie uczą wszystkich dookoła, tego pięknego języka.
A jak jeszcze trafisz do Oslo, to już dopiero bajka, przestronne i samodzielne pokoje, czekają na pracowników za przysłowiowe norweskie grosze.
Nic tylko przyjeżdżaj i wcale a wcale, nie czekaj tego dodatkowego roku, szkoda czasu na naukę angielskiego.
Tu naprawdę jest brak pracowników z twoim wykształceniem i zawodem.
Dziękuję za uwagę
Pozdrawiam
Ryszard."

Co prawda tamten uczestnik pisze konkretnie pod tamtego GŁUPA , jednak jak sam wyrzucisz z tej mądrej przypowiastki wątek angielski, to będzie akurat tekst do ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
tomasz xxx
(tomasz79)
Wiking
Po przeczytaniu ostatniego wpisu doszedlem do wniosku ze nie ma sensu wypytywac sie o takie rzeczy na forum dziekuje za te kilka pozytywnych informacji a gagatkowi proponuje zmienic leki
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
tomasz79 napisał:
Po przeczytaniu ostatniego wpisu doszedlem do wniosku ze nie ma sensu wypytywac sie o takie rzeczy na forum dziekuje za te kilka pozytywnych informacji a gagatkowi proponuje zmienic leki
wyksztalcenie (zawod wyuczony)
jezyk (najlepiej norweski, ewentulanie na start ale nie w kazdej branzy - angielski... i dobry angielski a nie komunikatywny pol na pol z migowym)
doswiadczenie zawodowe....

tak tutaj jest...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
tomasz xxx
(tomasz79)
Wiking
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: