Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

ogrzewanie olejowe - Norwegia

Czytali temat:
Patrycja SAS Zbój . Maciej Trzcinski (678 niezalogowanych)
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
jak wychodzi cenowo na sezon ogrzewanie olejowe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty
Tomasz .
(Vcds)
Stały Bywalec
Warsztat ogrzewany olejem,szef chce zrezygnować za drogo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
drozej niz prad ?

ja mam dom 200m
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
patim napisał:
drozej niz prad ?

ja mam dom 200m

Cos mi sie obilo o uszy, ze obecnie debatuja, czy zabronic w Norwegii ogrzewania olejem, czy tez nie.
Wiec jezeli chcesz w to inwestowac, to lepiej sie wstrzymaj, az sytuacja sie wyjasni.
Ogolnie ogrzewanie olejem jest drozsze niz pradem. Jezeli chcesz oszczedzac na ogrzewaniu, to najlepsza inwestycja jesd doizolowanie strychu (np. do 25cm), wymiana okien na te z 3 warstwmi, izolacja scian.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Cos mi sie obilo, ze obecnie debatuja, czy zabronic w Norwegii ogrzewania olejem,
wiem za 7 lat zlikwiduja teraz placa 25000 za zmiane na inne
Ogolnie ogrzewanie olejem jest drozsze niz pradem.
lasnie chcem zobaczyc ile toto spala na miesiac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Elise napisał:
patim napisał:
drozej niz prad ?

ja mam dom 200m

Cos mi sie obilo o uszy, ze obecnie debatuja, czy zabronic w Norwegii ogrzewania olejem, czy tez nie.
Wiec jezeli chcesz w to inwestowac, to lepiej sie wstrzymaj, az sytuacja sie wyjasni.
Ogolnie ogrzewanie olejem jest drozsze niz pradem. Jezeli chcesz oszczedzac na ogrzewaniu, to najlepsza inwestycja jesd doizolowanie strychu (np. do 25cm), wymiana okien na te z 3 warstwmi, izolacja scian.

Elise nie zawsze extra izolacja pomaga Ja mam np. Tylko 15 cm na strychu i wystarcza
najważniejsze jest dobra paro oraz wiatro izolacja, odpowiednia wentylacja oraz odprowadzanie wilgoci. a zastosowanie nawet najlepszych okien nic nie da jeżeli szereg innych wymogów nie będzie spełnionych Przypuszczam ze kupiłaś okna z Natre model z aluminium co się zwie Newer paint,
jesli tak to np drzwi balkonowe są dużo gorsze niż standardowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
PJo napisał:

Elise nie zawsze extra izolacja pomaga Ja mam np. Tylko 15 cm na strychu i wystarcza
najważniejsze jest dobra paro oraz wiatro izolacja, odpowiednia wentylacja oraz odprowadzanie wilgoci. a zastosowanie nawet najlepszych okien nic nie da jeżeli szereg innych wymogów nie będzie spełnionych Przypuszczam ze kupiłaś okna z Natre model z aluminium co się zwie Newer paint,
jesli tak to np drzwi balkonowe są dużo gorsze niż standardowe

Izolacja pomaga. 80% ciepla uciaka przez "dach". I 15cm nie jest zgodne z obecna norma.

Co do okien to mam Uvdal. Nigdy nie slyszalam o Natre, wiec pewnie to jakas chała.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
A widzisz u nas w firmie snekker jeden z drugim co maja ponad 30 lat doświadczenia nie slyszeli o uvdal a natre są w calej Norwegii. A pamietaj ze te normy są dla nowych domow. By spelnic taka normę w starszym domach potrzeba byc w 100% pewnym iż paro izolacja jest szczelna.
Obecnie występuje problem z przeizolowaniem domów a brakiem wlasciwej wetylacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
PJo napisał:
A widzisz u nas w firmie snekker jeden z drugim co maja ponad 30 lat doświadczenia nie slyszeli o uvdal .
Moja wina, nie Uvdal, a Uldal.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok