Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pytanie o zameldowanie - Norwegia

13 Posty
Rafał Siarka
(fallen_satori)
Wiking
Witam!
Potrzebuję informacji odnośnie zameldowania. Mieszkam w prywatnym domu szefa. Nie mamy żadnej umowy, rozliczamy się po dżentelmeńsku Sprawa się lekko skomplikowała ponieważ zrobiło się mało pracy i zostałem wysłany na permitering. Niby wszystko ok ale szef robi podchody żeby a to to mu zrobić a to tamto. Powiedziałem mu żeby się zdecydował czy ta praca jest czy nie jest bo albo jestem na permiteringu albo nie. Oczywiście oboje rozumiemy że na permiteringu mozna legalnie dorabiać ale to nie jest coś co go interesuje. I teraz bardzo ważne pytanie. Czy szef może mnie w każdej chwili wymeldować i wywalić na bruk? Czy mogę starać się być dalej asertywny nie bojąc się o to, że będę musiał zaraz klamkę pocałować?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów
baska krzyś
(bk1)
Początkujący
A ty pewny jestes, że jestes tam zameldowany. Praktycznie meldunek nie ma nic do znaczenia w norwegii. A gdzie przychodzą do ciebie listy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Rafał Siarka
(fallen_satori)
Wiking
Jejku jestem pewny. Listy przychodzą a ponadto mam dokument, który to stwierdza. Czy w związku z tym jesteś teraz w stanie udzielić mi odpowiedzi ?
Poza tym wydaje mi się że meldunek w Norwegii ma bardzo duże znaczenie. Ale może tak mi się tylko wydaje.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
fallen_satori napisał:
Jejku jestem pewny. Listy przychodzą a ponadto mam dokument, który to stwierdza. Czy w związku z tym jesteś teraz w stanie udzielić mi odpowiedzi ?
Poza tym wydaje mi się że meldunek w Norwegii ma bardzo duże znaczenie. Ale może tak mi się tylko wydaje.

Najpierw piszesz ze mieszkasz bez umowy, po dzentelmensku... teraz piszesz ze masz dokument ktory stwierdza co? Ze tam u szefa masz adres do korespondencji....

Raz dasz sobie wejsc na glowe to potem bedzie Cie wykorzystywal caly czas.... a wywalic chyba Cie nie wywali bo skoro taki ostry jestes to norek moze byc troche wydygany ze zrobisz zamieszanie.... ale swoja droga: znajdz sobie pokoj mieszkanko male... i tyle.... po godzinach pracy bedzie mogl Cie cmoknac w pompke..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Rafał Siarka
(fallen_satori)
Wiking
Widzę że wszyscy z góry coś zakładają ;P Ja się zapytałem tylko czy może mnie wywalić czy nie i to bym chciał wiedzieć.
Po dżentelmeńsku się rozliczamy. Dokument mam stwierdzający moje zameldowanie pod danym adresem z urzędu(nigdy nie napisałem że to jakaś umowa).
I to nie norek tylko Polak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
fallen_satori napisał:
Widzę że wszyscy z góry coś zakładają ;P Ja się zapytałem tylko czy może mnie wywalić czy nie i to bym chciał wiedzieć.
Po dżentelmeńsku się rozliczamy. Dokument mam stwierdzający moje zameldowanie pod danym adresem z urzędu(nigdy nie napisałem że to jakaś umowa).
I to nie norek tylko Polak

tak to i ja sie moge zameldowac w 3 sekundy tam u Twojego szefa i to bez wychodzenia z domu... kopie potwierdzenia tez mi moga wyslac tam gdzie chce.... phi...

jak nie masz z nim umowy to huj mu w dupe, placisz mu na czarno, on od Ciebie nie odprowadza podatku za zarobek z wynajmu...
moze Cie wyjebac kiedy chce....
wlasciwie to nic Ci sie nie nalezy....

skoro chcioales to masz... tak sprawy wygladaja...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Jakieś to dziwne.
Nie masz umowy na piśnie to nie masz żadnych praw. Może dać ci kopa w sekundę.
Zameldowany ha. Ja jak tu przyjechałem to zameldowałem się u kolegi w mieszkaniu którego na oczy nie widziałem. Mieszkałem w hycie a potrzebowałem stały adres.
Po dżentelmeńsku ,nie ma po dżentelmeńsku kasę przelewa się z konta na konto.
Jesteś w plecy jak teraz sobie odliczysz to od podatku. No chyba że nie masz podstaw do odliczeń.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Rafał Siarka
(fallen_satori)
Wiking
Yatsek napisał:
tak to i ja sie moge zameldowac w 3 sekundy tam u Twojego szefa i to bez wychodzenia z domu... kopie potwierdzenia tez mi moga wyslac tam gdzie chce.... phi...

jak nie masz z nim umowy to huj mu w dupe, placisz mu na czarno, on od Ciebie nie odprowadza podatku za zarobek z wynajmu...
moze Cie wyjebac kiedy chce....
wlasciwie to nic Ci sie nie nalezy....

skoro chcioales to masz... tak sprawy wygladaja...

Nie wiem czy się tak dasz radę zameldować bo ja i kilku znajomych mieliśmy z tym problem przez jakiś czas. Dokument który dostałem ze 'skatt' nosi tytuł: Underretning om registrert flytting. Nie wiem czy to istotne czy nie ale coś takiego dostałem.

Z umową to nie było tak że ja nie chciałem. Samo wyszło jak poszedłem po podwyżkę i zamiast tego zaproponował mi mieszkanie zamiast podwyżki. Mówiłem że wolał bym podwyżkę wydać na mieszkanie no ale z tym gościem ciężko ;(

Podsumowując to jeżeli nie mam dowodów na to że płacę tutaj za cokolwiek to w każdej chwili lecę na pysk?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty
Stały Bywalec
zamykam i zmykam
Zgłoś wpis