Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Marek Klawikowski MAGDA M Afi17 Agnieszka 6 (3201 niezalogowanych)
70 Postów

(cekinek)
Początkujący
tomasz1807 napisał:
jestem tutaj dopiero parę miesięcy ale w tym kraju widzę że dziewczyna dostanie prędzej pomoc od pakisa niż od polaka normalnie zjechaliście dziewczynę wstyd wystarczyło napisać że jest na razie kiepsko z pracą o tej porze roku i tyle a nie pieprzyć że trzeba mieć na miotłę jakieś pieprzone referencje kto lepiej posprząta jak nie polka? chamstwo a referencjami moglibyście być wy jeżeli byście chcieli pomóc a nie robić z siebie jakiś wielce mądrych ludzi ale bynajmniej mogłem się dowiedzieć jak wygląda tu pomoc już szybciej wygra się na loterii

Widac, ze jestes tu pare miesiecy
Ja mam firme sprzatajaca, jednoosobowy biznes. Czasami mam tak, ze nadarza sie nowa praca, ale ja mam juz grafik full. I napewno nie polece obcej osoby! To tak na marginesie. Bo oczywiscie, zycze dziewczynie powodzenia. Zgadza sie, niektore osoby niezbyt milo sie zachowaly, inni napisali tylko jakie sa realia, a one nie zawsze sa kolorowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kowalski10)
Wiking
cekinek napisał:
tomasz1807 napisał:
jestem tutaj dopiero parę miesięcy ale w tym kraju widzę że dziewczyna dostanie prędzej pomoc od pakisa niż od polaka normalnie zjechaliście dziewczynę wstyd wystarczyło napisać że jest na razie kiepsko z pracą o tej porze roku i tyle a nie pieprzyć że trzeba mieć na miotłę jakieś pieprzone referencje kto lepiej posprząta jak nie polka? chamstwo a referencjami moglibyście być wy jeżeli byście chcieli pomóc a nie robić z siebie jakiś wielce mądrych ludzi ale bynajmniej mogłem się dowiedzieć jak wygląda tu pomoc już szybciej wygra się na loterii

Widac, ze jestes tu pare miesiecy
Ja mam firme sprzatajaca, jednoosobowy biznes. Czasami mam tak, ze nadarza sie nowa praca, ale ja mam juz grafik full. I napewno nie polece obcej osoby! To tak na marginesie. Bo oczywiscie, zycze dziewczynie powodzenia. Zgadza sie, niektore osoby niezbyt milo sie zachowaly, inni napisali tylko jakie sa realia, a one nie zawsze sa kolorowe.

Twarde warunki mozna przedstawic na rozny sposob, a w tym przypadku bylo tak, ze pewnie dziewczyna zmiekla.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
70 Postów

(cekinek)
Początkujący
No bedzie ciezko. Nie oszukujmy sie. Znam osoby, ktore sobie w Norwegii poradzily, znam takie, ktore z dlugami wracaly do Polski.
Mozna w Navie sprobowac cos znalesc, w sklepie polskim powiesic ogloszenia. Na tym forum zdarzaja sie ogloszenia DAM PRACE i to zwykle przy sprzataniu wlasnie
www.forumnorwegia.net/
Moze jakies agencje pracy. Wiem, ze sa takie agencje gdzie idzie sie rano i mozna miec vikariat (zastepstwo), ale tylko o tym slyszalam. Jesli ktos zna szczegoly niech poda.
Zycze Ci Agnes powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
tomasz1807 napisał:

Jeżeli masz Tomaszu tyle sprzątania że sobie nie radzisz to zaoferuj dziewczynie pomoc.
Ja nie mam więc nie mam żadnej oferty dla niej.
Wiele moich znajomych zaczynało tu od zera zarabiając 3000kr na miesiąc,
kiedyś może i można było za to przeżyć, teraz nie widzę takiej opcji.
Coraz mniej Norwegów wyraża chęć wpuszczenia kogoś obcego do domu,
jak masz referencje jest dużo łatwiej.
Wypada znać język aby jakoś się dogadać z pracodawcą.
Pomogłem już komuś kiedyś poszkodowanemu przez los w NO,
musiałem potem za darmo poprawić to co popsuł i w nagrodę straciłem stałego klienta.
Takie jest życie.

Czy Ty uważasz że Polki nadają się tylko do "miotły" bo w tym są najlepsze??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
tomasz lisowski
(tomasz1807)
Wiking
nie uważam że polki są najlepsze tylko do miotły uważam że polki są w każdej branży bardzo dobre po prostu podsumowałem czyjś post a po drugie gdybym miał możliwość pomocy w jakikolwiek sposób uwierz mi żebym to zrobił ale niestety jestem w branży budowlanej i tam dla dziewczyny szans na prace niema ona prosiła o jakąkolwiek pomoc a została zjechana już na samym początku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
tomasz1807 napisał:
nie uważam że polki są najlepsze tylko do miotły uważam że polki są w każdej branży bardzo dobre po prostu podsumowałem czyjś post a po drugie gdybym miał możliwość pomocy w jakikolwiek sposób uwierz mi żebym to zrobił ale niestety jestem w branży budowlanej i tam dla dziewczyny szans na prace niema ona prosiła o jakąkolwiek pomoc a została zjechana już na samym początku

Gdzie? W którym to miejscu na początku została zjechana?? To ty sobie wyobrażasz, ze ktos załatwi obcemu prace i za niego poreczy???? Były juz takie przypadki i dobroś obróciła sie przeciwko pomagającemu. Mylisz sie bardzo i zyjesz w nieswiadomosci. Do sprzatania trzeba miec referencje, bo jak juz cekinaek wspomniała, nikt nie wpusci do domu obcej osoby, ani zadna firma człowiekowi z nikąd nie da kodów do zamka , zeby wejsc posprzatac sklep. Poza tym trzeba znac norweski lub angielski, zeby zrozumiec na przykład smsa od klienta.
Jaszecz razx powtorze, Agnes nie została zjechana, tylko została jej wyjasniona i wytłumaczona rzeczywistość.
Jak pobedziesz tu dłuzej niz pare miesiecy, to moze zobaczysz jak to wszystko tu działa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Ja głupia kiedyś poleciła takiego rumuna do pracy w kantynie, w której dorabiałam i strasznie tego żałuję. Dostał stałą pracę bardzo szybko, a teraz takie bagno tam robi, że aż mi wstyd prosić szefa o jakieś godziny do przepracowania, a on kiedyś powiedział mi, że na jego liście zawsze jestem pierwsza, cóż teraz nisko spadłam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok