Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Norweskie obywatelstwo - Norwegia

Czytali temat:
waza waza stanwit (2719 niezalogowanych)
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Mozesz zaglosowac na FrP w wyborach do Stortinget oto plus posiadania obywatelstwa.

A minusow poza nieprzyjemnym uczuciem jakie czyni widok siebie na norweskim paszporcie to nie bedzie zadnych o ile nie oddasz Polskiego paszportu. Prawdopodobnie nawet nie beda oto pytac a jesliby pytali oddaj dowod, nie masz obowiazku posiadania paszportu przeciez
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Nie ma opcji zachowania polskiego obywatelstwa, tzn.jest jedna furtka, ale Ciebie na pewno nie dotyczy - musialbys byc na tyle biedny, aby koszty zwiazane ze zrzeczeniem sie polskiego obywatelstwa przekraczaly Twoje mozliwosci. Zapomnij, to odpada. Tu nie chodzi o "ksiazeczke"zwana paszportem, jak to sobie cysorz wydumal, tylko o procedure zrzeczenia sie polskiego obywatelstwa. Plusy, czy minusy, to nikt Ci nie doradzi, to osobista decyzja i sam musisz nad nia podumac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Nie ma zadnej procedury zrzekania sie czegokolwiek jesli cie oto niezapytaja. Mnie nikt niezapytal nawet czy mam Polski paszport ani niekazal niczego oddawac nawet dowodu. Wiec w dowodzie mam zameldowanie w Warszawie, posiadam Polski Paszport i Polskie obywatelstwo. A Norweskie obywatelstwo i paszport mam w bonusie ze wzgledow politycznych aby moc glosowac na FrP do Stortinget oraz byc politykiem w partii.

Gdyby trzeba bylo zrzec sie Polskiego obywatelstwa nigdy norweskiego bym niechcial.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Nie ma zadnej procedury zrzekania sie czegokolwiek jesli cie oto niezapytaja. Mnie nikt niezapytal nawet czy mam Polski paszport ani niekazal niczego oddawac nawet dowodu. Wiec w dowodzie mam zameldowanie w Warszawie, posiadam Polski Paszport i Polskie obywatelstwo. A Norweskie obywatelstwo i paszport mam w bonusie ze wzgledow politycznych aby moc glosowac na FrP do Stortinget oraz byc politykiem w partii.

Gdyby trzeba bylo zrzec sie Polskiego obywatelstwa nigdy norweskiego bym niechcial.

A kiedy ci norweskie obywatelstwo przyznano?
Bo jesze te 10-8 lat temu nikt nie pytal sie o to czy ma sie polskie obywatelstwo, czy nie.
Teraz podobno troche sie to zmienilo.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
SENTI napisał:
Mimo minusów tego kraju zadomowiłem się w nim a ze czas leci i w czerwcu pyknie mi 7 lat mam do was pytanie jakie są plusy i minusy posiadania Norweskiego paszportu waszym zdaniem???
plusem dla Polski bedzie ze sie jednego gnoja pozbedzie, co Polakow od idiotow wyzywa
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Paszport odebralem w Maju 2012, lecz obywatelstwo przyznali juz w 2011stym. Byc moze cos od tamtego czasu sie zmienilo lecz watpie.

PS. Moglem juz miec w 2004tym lecz wczesniej niebylo mi potrzebne gdyz nieuczestniczylem w FrP.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
No to nic sie nie zmienilo.
Ewentualnie rozpatruja to indywidualnie, lub tez zalezy to od humoru rozpatrujacego sprawe.

Kiedys mialam wrazenie, ze moze to tez zalezec od tego ile ludzie zarabiaja, czyli ile podatku placa.
Jedna moja znajoma dostala przyznane obywatelstwo po 2 tygodniach od zlozenia podania (dobra praca i zarobki przez wszystkie lata pobytu), druga dostala dopier po roku wydzwaniania i nachodzenia urzednikow (brak pracy i na utrzymaniu meza).
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Jest jeden wyjatek, kiedy mozna miec obywatelstwo polskie i norweskie. Osoba musi byc ponizej (chyba) 23 (24?) lat i zyc dluzszy czas w norwegii ( chyba 16, nie pamietam).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Krzysztof Zajda
(Krzys.)
Wiking
Jest jeden wyjatek, kiedy mozna miec obywatelstwo polskie i norweskie. Osoba musi byc ponizej (chyba) 23 (24?) lat i zyc dluzszy czas w norwegii ( chyba 16, nie pamietam).

zmartwie z tego co rozmawiałem 2 dni temu na ten temat musisz mieszkac 7 lat i pracowac. a uczniowie szkol norweskich po zdaniu egzaminow i matury moga sie starac bez zdawania egzaminu norweskiego dostaja od strzału obywatelstwo natomiast osoby starsze musza zdac egzamin badz byc po kursach 2 i 3 stopnia jak i zdac egzaminy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
Przede wszystkim,nie zapomnij folksdojczu,zeby wkleic odpowiednie zdjecie,do tej szmaty,o ktora sie starasz!

Tu masz wzor:
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok