Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ferie Penge - Norwegia

34 Posty

(adriano2)
Nowicjusz
Dostałem po 8 miesięcznym czasie pracy w firmie budowlanej wypowiedzenie z pracy miesięczne które kończy się 28 listopada ,chciałbym się dowiedzieć czy należy mi się wraz z ostatnią wypłatą ferie penge i jeżeli tak to czy ferie penge jest przelewane na konto po odtrąceniu podatku czy normalnie takie jakie powinienem dostać w przyszłym roku te 10.2 % od zarobku .Mozecie coś więcej powiedzieć .Bo jeżeli mają mi odtrącić podatek to moze lepiej poczekać do stycznia i wtedy się upomniec o nieopodatkowane .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
adriano2 napisał:
Dostałem po 8 miesięcznym czasie pracy w firmie budowlanej wypowiedzenie z pracy miesięczne które kończy się 28 listopada ,chciałbym się dowiedzieć czy należy mi się wraz z ostatnią wypłatą ferie penge i jeżeli tak to czy ferie penge jest przelewane na konto po odtrąceniu podatku czy normalnie takie jakie powinienem dostać w przyszłym roku te 10.2 % od zarobku .Mozecie coś więcej powiedzieć .Bo jeżeli mają mi odtrącić podatek to moze lepiej poczekać do stycznia i wtedy się upomniec o nieopodatkowane .
I tak te pieniadze sa opodatkowane
Według prawa powinni ci wypłacić z ostatnia wypłata ale równie dobrze mozesz prosić o wypłatę w styczniu. Nie znając twoich planów na temat przyszłości w NO raczej nic wiecej nie jestem w stanie doradzić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(adriano2)
Nowicjusz
Bo słyszałem cos takiego że jeżeli ferie penge wypłacają w roku bieżącym to biorą połowę podatku czyli zamiast otrzymać 10.2% otrzymał bym 5.1% ze względu na to że wypłacił by mi je prędzej pracodawca .A kolego mówisz że jest według ustawy że powinien mi wypłacić z ostatnią wypłatą ale czy ferie penge było by takie same jak w czerwcu w przyszłym roku tej samej wysokości czy zabiora mi połowe z tego jak mi teraz wypłaca ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
adriano2 napisał:
Bo słyszałem cos takiego że jeżeli ferie penge wypłacają w roku bieżącym to biorą połowę podatku czyli zamiast otrzymać 10.2% otrzymał bym 5.1% ze względu na to że wypłacił by mi je prędzej pracodawca .A kolego mówisz że jest według ustawy że powinien mi wypłacić z ostatnią wypłatą ale czy ferie penge było by takie same jak w czerwcu w przyszłym roku tej samej wysokości czy zabiora mi połowe z tego jak mi teraz wypłaca ?

Nie ma takiego czegoś jak nie opodatkowane pieniadze z pracy
Podstawa opodatkowania jest naliczany cało roczny dochód w tym rownież feriepenger, wiec tak czy siak pieniadze zostaną opodatkowane. Jeżeli nie zamierzasz pracowac w następnym roku w Norwegi proponuję iż lepiej dla ciebie bedzie dostać te pieniadze do ostatniej wypłaty a nadplacony podatek zostanie ci zwrócony do 16 października 2014roku.
Tu nie ma czegoś takiego jak stały podatek, jest tylko zaliczka na ten cel.
Im wiecej zapłacisz w roku tym większa szansa iż nie bedzie dopłaty tylko zwrot
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(adriano2)
Nowicjusz
Naprawde kolego Pjo nie rozumiesz o co mi chodzi ?Napiszę jeszcze raz może uda mi się jaśniej .Normalnie każdego roku do czerwca jest wypłacane przez pracodawce ferie penge w wysokości 10,2 % od zarobionej kwoty .A ja bym chciał wiedzieć czy dostane ferie penge takiej samej wysokości jak bym brał je w czerwcu .Czy ze względu na to że wypłacam je przed 2014 rokiem ma wpływ na wysokość ferie penge .Dziś mi kolega mówił że jest w tej samej sytuacji co ja ale woli wypłacić w styczniu bo jak wypłaci teraz to dostanie tylko 50 % ferie penge CZY MA RACJE ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
adriano2 napisał:
Naprawde kolego Pjo nie rozumiesz o co mi chodzi ?Napiszę jeszcze raz może uda mi się jaśniej .Normalnie każdego roku do czerwca jest wypłacane przez pracodawce ferie penge w wysokości 10,2 % od zarobionej kwoty .A ja bym chciał wiedzieć czy dostane ferie penge takiej samej wysokości jak bym brał je w czerwcu .Czy ze względu na to że wypłacam je przed 2014 rokiem ma wpływ na wysokość ferie penge .Dziś mi kolega mówił że jest w tej samej sytuacji co ja ale woli wypłacić w styczniu bo jak wypłaci teraz to dostanie tylko 50 % ferie penge CZY MA RACJE ?
Reprezentujesz naprawdę ciężki przypadek ...!
---
Osoby która nie potrafi spokojnie i logicznie Interpretować zapodanego tekstu !
---
Co prawda Tu na Forum było już to raz ŁOPATOLOGICZNIE TŁUMACZONE , jednak niech tam .
---
Pjo napisał bardzo prosto jak się sprawy mają a ty nadal w pokrzywach ... słyszałeś to i tamto ! .
---
JAKIE 50% kto wam taki kit wciskał .
---
Feriepenge , to normalne pieniądze i są opodatkowane , tą samą kwotą zaliczkową , co i dotychczasowa wypłata .
---
Są dwie opcje wypłat :
I - Pracodawca wypłaca osobno Feriepenge i osobno ostatnią wypłatę . zaliczka na podatek jest pobierana w obu przypadkach zgodnie z obowiązująca tabelą która jest akurat przypisana do numeru podatkowego .
---
II - Pracodawca jest leniwy i obie wypłaty scala w jedną /opcja jak najbardziej DOZWOLONA / jednak również i w tym przypadku odciąga zaliczkę na podatek zgodnie z daną tabelą !!! .
W tym przypadku zaliczka jest znacznie wyższa od wariantu Pierwszego , ponieważ i kwota jest prawie dwukrotnie większa ... Niemniej i tak Nigdy nie przekroczy kwoty 36% .
Ponieważ nie zarabiasz po 50 tysięcy nok miesięcznie + feriepenge ...!!! .
---
Jeżeli zgodzisz się na wypłatę Ferie TERAZ to podatek będziesz miał obliczony tylko w 2014 r . o ILE nie będziesz już dalej pracował w Norge .
Natomiast jak zgodzisz się na Ferie w 2014 roku to za te pieniądze Podatek zostanie naliczony w 2015 ...!!! roku ...!!!
---
I o ile nie będziesz pracował dalej w 2014 roku , to za te feriepenge naliczą tobie taki ZWROT w 2015 roku , że w Polsce będziesz MUSIAŁ wziąć KREDYT na spłatę ... .
---
ZROZUMIAŁEŚ ... czy nadal jesteś ciemny jak tabaka w rogu ...!?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Jason Bourn
(pytor09)
Nowicjusz
Sorry że się wbiję w tą ogólnonarodową dyskusje ale ta premia tj 10,25 to jest od kwoty brutto ?.
Czyli niezaleznie w kórym m-cu, jak już zamierzamy się zawijać z Norge to niech wypłacają nam wszystko i cześć, tak kolego ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
pytor09 napisał:... ta premia tj 10,25 to jest od kwoty brutto ?.
... niech wypłacają nam wszystko i cześć

-Tak od kwoty Brutto / - jeżeli w tym roku zarobiłeś już np.250 tys.Brutto - bez ostatnich dwóch miesięcy /to zwalniając się z końcem Października , powinieneś dostać wypłatę i Feriepenge w wysokości 25625 nok brutto , pomniejszone o stosowny podatek z tabeli , jak ciebie akurat obowiązuje ... np. z tabeli 7350 .
---
- Jak najbardziej logiczne , dla tych wszystkich , dla których praca w 2013 r jest ostatnia w Norge i w 2014 nie będą już , dalej pracować .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
496 Postów
don wasyl
(donwasyl)
Wyjadacz
Poprawna nazwa to:

- frajerpenge

bo dostajesz kase,za frajer!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Jason Bourn
(pytor09)
Nowicjusz
Kolego a jeśli kończę pracę w połowie stycznia 2014 roku, mam pytanie kiedy powinno być wypłacone ferie penge za 2013 rok i za 2014 rok jeśli kończę prace w połowie stycznia 2014.
I nie zamierzam wracać do Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok