Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Sprawa jest dosc prosta i praktycznie rzecz biorac nie mozna "wykrecic zadnego numeru".

Feriepengene regnes inn som en del av inntekten og beskattes på vanlig måte.

Czyli ze placisz od feriepenger normalny podatek jak od kazdego innego dochodu. I dochod ten jest wliczany do podatku w roku w ktorym sie wypracowuje feriepenger. Czyli feriepenger za 2013 zostana wyplacone z potraceniem podatku takiego jaki byl ustalony w 2013. Pozniej w kwietniu 2014 urzad podatkowy wszystko przeliczy i jesli podatek byl zbyt wysoki zostanie zwrocone to co zostalo nadplacone. Aby obliczyc przewidywalny podatek mozna skorzystac ze skattekalkulator na www.skattetaten.no

Jesli chodzi o pensje i feriepenger od pensji za polowe Stycznia 2014 to jako utenlandsk borger skattefrikort "raczej" ci niedadza jako iz zamierzasz sie wyprowadzic z Norwegii. Lecz zaplacisz bardzo niski podatek.

Tak czy inaczej skattetaten nic ci "niezabierze" o ile niezapomnisz podac jakiejs przyslugujacej ci ulgi "fradrag".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Jason Bourn
(pytor09)
Nowicjusz
Dzieki za informację, czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć o ile jest mniejszy podatek do zapłacenia w listopadzie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
pytor09 napisał:
Dzieki za informację, czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć o ile jest mniejszy podatek do zapłacenia w listopadzie ?
o 50%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
2013 napisał:
pytor09 napisał:
o 50%

Oczywiscie jeżeli nie masz karty podatkowej o końcówce 50 i to nie jest mniejszy podatek lecz zaliczka na poczet podatku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok