To moze mala autoreklama

.
Realia sa takie ze mimo iz granica Norwegii z UE jest jak ten ser szwajcarski to wydaje sie ze nie da sie przeslac paczek tanio i profesjonalnie. Albo bedzie drogo i w zgodzie z litera prawa albo tanio i ... jak w rosyjskiej ruletce

.
Ale istnieje rozwiazanie. Jesli tylko zechcesz ostatni etap wziac na siebie to mam propozycje.
Wlasnie podpisalem kontrakt na lokal w Charlottenberg (w Szwecji przy granicy). Moj pomysl polega na tym ze zamawiasz paczke nie na swoj adres w Norwegii ale na adres mojej firmy w Szwecji/Charlottenberg. Moze nawet zywnosc w polskich cenach ze sklepow internetowych da sie w ten sposob zamowic. Jak paczka dojdzie wysylam do Ciebie smsa/maila i przyjezdzasz po przesylke. Ok, zgadzam sie ze jesli nie mieszkasz zbyt blisko granicy to nie jest to pewnie oplacalne.
Ale n.p. z Oslo do Ch. jest ok. 100 km. Robisz sobie mila wycieczke i mozesz przewiezc towar do 3000 (6000 jesli nocujesz w Szwecji) bez cla, vat-u i dodatkowych oplat. Przy okazji mozesz jeszcze zrobic zakupy w szwedzkim sklepie monopolowym

,kupic "Danonki" itd.,itd. A zamawiajac paczke do Norwegii musisz sie ograniczyc do 200 koron zeby uniknac przeroznych oplat ktore moga spowodowac ze temat przestaje byc oplacalny.
Nie wiem czy nie stapam po cienkim lodzie wiec nie bede podawal adresu internetowego i innych danych. Niebawem byc moze pojawi sie w dziale ogloszen a poki co szczegoly moge wyslac na pw.
Pozdrawiam