O czym mówisz
jasta ? bo chyba nie o <registreringsbevis> który jest nową i bezterminową formą dawnego pozwolenia na pobyt i pracę i nic w statusie POLAKA w NO nie wnosi.
O osobach posiadających norweskie obywatelstwo nie pisałem ani nawet nie myślałem,bo to norwedzy,a to nie jest forum dla norwegów.
Główny problem jest w myśleniu a właściwie uśpieniu myślenia POLAKÓW przebywających tu już kilka lat.
Wydaje się w/w że w miarę lat,przybywania im norweskich słówek i norweskich znajomych,czy nie daj boże wzięcia kreski na dom-ich status się zmienia.
-pytam się jakim cudem???
-czy w między czasie dostaliście jakieś oficjalne potwierdzenie zmiany statusu najemnego cudzoziemskiego robotnika?
-gdzie można przeczytać regulacje prawne zmieniające status najemnego cudzoziemskiego robotnika po okresie np 5,10 i 20 latach pracy na terenie NO?
-co w statusie najemnego cudzoziemskiego robotnika zmienia fakt wzięcia kredytu na dom (ukredytowania się jak kiedyś pisałem) ?
-w razie niemożności spłaty rat kredytu jak pomoże wam państwo norweskie biorąc pod uwagę wasz status najemnego cudzoziemskiego robotnika,i fakt że na pomoc będzie też czekać miliony OBYWATELI norweskich??
Tylko życzyć powodzenia w takim myśleniu życzeniowym.
Problem jest taki że człowiek może człowieka zabić byle tylko miał ku temu powód,byle tylko SAM SOBIE wytłumaczył że tak trzeba i tak musi.
I ten sam system zadziałał i tu , POLAK sobie wmówił po prostu,odrzucając wszystkie <przeciw> i bezkrytycznie akceptując wszystkie <za> ,że jak weźmie tu kreske na dom,samochód i łódkę,to go nie mogą ruszyć.
Zgadza się,nie mogą-dopóki będzie spłacał terminowo raty,i tyle,a potem pakuj graty w pudełko kartonowe i ha det bra!
Nie dawno wyszła sprawa jak to oburzeni POLACY,krytykowali banki za to że ich nastoletnie dzieci nie mogą dostać kart bankowych ze zdjęciem,i odpowiedz banku była bardzo klarowna-NIE JESTEŚCIE NORWEGAMI i jako obcy nie możecie dostać bankkort ze zdjęciem,czyli brak możliwości identyfikacji przy pomocy takiej karty np na lotnisku,hehe.
Oburzenie było tym większe że dotyczyło POLAKÓW pracujących tu po kilka lat,już prawidłowo ukredytowanych,z dziećmi w szkole-wydawało się im po prostu że tylko te fakty ich do czegoś nobilitują,zmieniają ich status.Prawda okazała się jednak brutalna.
I tyle-ukredytowani,tańczący po szkle.