Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
483 Posty
Vivid :)
(Vivid)
Wyjadacz
tobo napisał:

I inna ważna rzecz: jakie korzyści daje uzyskanie obywatelstwa norweskiego?

Piłsudski miał racje...i pomimo czasu niewiele sie zmienilo.

Tylko zadbaj o jakies eleganckie kalosze ja bedziesz odbieral swoj nowiutki gowno warty pasek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Albo to juz skreslili z prawa albo zrobili sobie nowy sedvane praksis ktory zastapil lovteksten czy tez forskrift w ktorym to odczytales.

W kazdym badz razie nieraczyli zapytac czy mam paszport lub inny dokument a juz tymbardziej prosic o oddanie. A gdyby tak zrobili oddalbym dowod jako ze po EØS mozna jezdzic na dowod i nie ma obowiazku posiadania paszportu, a potem w Polsce mozna sobie wyrobic nowy mowiac ze stary sie spalil albo wilk go zjadl

a to to co
www.udi.no/Sentrale-tema/Statsborgerskap...re-statsborgerskap-/
For å få norsk statsborgerskap må løse seg fra eller gi avkall på ditt andre statsborgerskap.

Dette må du gjøre med mindre ditt andre statsborgerskap opphører automatisk når norsk statsborgerskap blir innvilget.

Du får en frist på ett år til å legge frem dokumentasjon fra offentlig myndighet for at du er løst.
panimajesz pa norweskij?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Ale tego niepraktykuja bo jak inaczej wyjasnic fakt ze mam dwa? Chyba ze spojrzeli na mnie poczuli sie oniesmieleni majestatem by pytac o cos takiego jak oddanie Polskiego paszportu lub dowodu.

Ale sklaniam sie ku temu ze olewaja sprawde saksbehandlerzy u pieskow i w UDI i ze robia tak wobec wielu osob i ze niechodzi tu o wyjatkowy wplyw mojej prezencji hahaha
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Ale tego niepraktykuja bo jak inaczej wyjasnic fakt ze mam dwa? Chyba ze spojrzeli na mnie poczuli sie oniesmieleni majestatem by pytac o cos takiego jak oddanie Polskiego paszportu lub dowodu.

Ale sklaniam sie ku temu ze olewaja sprawde saksbehandlerzy u pieskow i w UDI i ze robia tak wobec wielu osob i ze niechodzi tu o wyjatkowy wplyw mojej prezencji hahaha

a od kiedy to oddanie dowodu, czy paszportu jest
dokumentasjon fra offentlig myndighet for at du er løst
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Dwa to możesz mieć odbyty chyba, że się tu urodziłeś i jeden z rodziców miał przed twoim urodzeniem norweskie obywatelstwo.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Bo slyszalem ze dawno dawno temu przed wiekami gdy jeszcze Polska niebyla w Unii to Polacy jak chcieli dostac norsk statsborgerksap to musieli oddac paszport i w ten sposob bylo to praktykowane. Czy naprawde to nie wiem bo mnie przytym nie bylo mialem 8 lat w 1997mym jak pojawilem sie w Norwegii (nieliczac tego ze w 1988 akurat sie w Norwegii urodzilem) by juz tu zostac na "wygnaniu".

Ale wiem ze jak moja matka sie po paszport norweski zglosila chyba w 2006tym to jej polskiego niezabrali ani jak ja sie zglaszalem w 2010tym o ile pamietam (bo naszla mnie chec bycia FrP politykiem, takto bym niezglaszal sie bo po co) nic takiego nie mialo miejsca. Wiec co innego pisza a co innego praktykuja.

PS. Oboje moi rodzice w chwili mojego urodzenia mieli jedynie Polskie paszporty. A pozatym jak ktos nie wierzy ze mam dwa to moge zrobic fotke obu obok siebie Oba wazne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Ja w 2011-2012 musiałem oddać i to jeszcze musiał być ważny. Czekałem 4msc Wniosek wypełniałem w konsulacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Bo slyszalem ze dawno dawno temu przed wiekami gdy jeszcze Polska niebyla w Unii to Polacy jak chcieli dostac norsk statsborgerksap to musieli oddac paszport i w ten sposob bylo to praktykowane. Czy naprawde to nie wiem bo mnie przytym nie bylo mialem 8 lat w 1997mym jak pojawilem sie w Norwegii (nieliczac tego ze w 1988 akurat sie w Norwegii urodzilem) by juz tu zostac na "wygnaniu".

Ale wiem ze jak moja matka sie po paszport norweski zglosila chyba w 2006tym to jej polskiego niezabrali ani jak ja sie zglaszalem w 2010tym o ile pamietam (bo naszla mnie chec bycia FrP politykiem, takto bym niezglaszal sie bo po co) nic takiego nie mialo miejsca. Wiec co innego pisza a co innego praktykuja.

PS. Oboje moi rodzice w chwili mojego urodzenia mieli jedynie Polskie paszporty. A pozatym jak ktos nie wierzy ze mam dwa to moge zrobic fotke obu obok siebie Oba wazne

ja to bym i dowód i paszport i nawet prawo jazdy oddał
ale w to nie wierzę
może tylko wyjątek co potwierdza regułę
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Bo slyszalem ze dawno dawno temu przed wiekami gdy jeszcze Polska niebyla w Unii to Polacy jak chcieli dostac norsk statsborgerksap to musieli oddac paszport i w ten sposob bylo to praktykowane.
Bzdury piszesz. Wlasnie wtedy nie bylo problemu z dwoma paszportami.
Czasami spytali sie na policji, przy wydawaniu norweskiego paszportu, czy chce sie oddac polski paszport. Niektorzy oddawali, niektorzy powiedzieli nie. Jak sie nie oddalo, to konsekwencji zadnych tez nie bylo i nie malo to zadnego znaczenia na wydanie norweskiego paszportu. Wiem, bo bylam kilkakrotnie przy wydawaniu norweskiego paszportu/obywatelstwa przed rokiem 2000 (czasami jako tlumacz, czasami jako podpora duchowa )
Zreszta oddanie paszportu nie jest rownoznaczne ze zrzeczeniem sie obywatelstwa.
W kazdym razie wszycy Polacy, ktorych znam i co sie starali o norweski paszport do roku 2000, maja dwa obywatelstwa. Jak bylo po roku 2000, to nie mam pojecia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
NOREK napisał:
Ja w 2011-2012 musiałem oddać i to jeszcze musiał być ważny. Czekałem 4msc Wniosek wypełniałem w konsulacie.
no dobrze, ale czy
Pan Bronisław hrabia Komorowski pozbawił cię obywatelstwa polskiego
bo co to za problem piznąć polski paszport na stół
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok