Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Budowa domu w Norwegii. - Norwegia

Czytali temat:
piotr langa Laurka Laurka (1541 niezalogowanych)
11 Postów
Tomek Kraszewski
(Tomek1986)
Wiking
Dzień dobry. Interesuje mnie tematyka budowy domu z drewna w Norwegii. Chcę kupić działkę, a następnie zlecić polskiej firmie wybudowanie na niej drewnianego domku,ok. 150 m2. Wiem,że trzeba najpierw załatwić dużo pozwoleń itd.,ale na razie interesuje mnie temat materiałów budowlanych. Mianowicie chcę je sprowadzić z Polski. Wiem,że na granicy będę musiał zapłacić za nie 25 procent ich wartości,jako coś w rodzaju cła. A jak wygląda sytuacja,jeśli część materiałów sprowadziłbym z Polski "na lewo"?Tzn. bez płacenia za nie 25 procent ich wartości na granicy? Czy osoba,która będzie sprawdzała mój dom pod kątem zgodności z norweskimi przepisami budowlanymi,będzie wymagała faktur polskich za wszystkie materiały, z których został zbudowany ten dom?Dziękuję z góry za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
137 Postów
Damian C
(dpcphoto)
Stały Bywalec
To po kiego chuja budujesz ten swój polski dom tutaj a nie w Polsce, tak jest bardziej trendy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Tomek Kraszewski
(Tomek1986)
Wiking
Ja nie będę w nim mieszkał. Sprzedam go albo będę wynajmował. Od razu dziękuję osobom,które nie wnoszą nic do tematu,tylko zaśmiecają tę dyskusję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
137 Postów
Damian C
(dpcphoto)
Stały Bywalec
Prawie jak biznesmen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
materialy i fachowcy z Polszy
to bedzie bardzo solidny dom
jak lotnisko w Modlinie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Szukaj firm które oferują tax free ok 15% odzyskasz. www.globalblue.com/merchant-services/pl_pl/

do 6 tyś nok nie masz opłat za cło, na lewo nie radze bo jak sprawdzą że coś zataiłeś na granicy to zapłacisz karę a twoje fanty trafią tu: www.qxl.no/Contents/no/tollauksjoner/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Tomek Kraszewski
(Tomek1986)
Wiking
Joseph, mi chodzi o to, czy osoba,która będzie sprawdzała mój dom pod kątem zgodności z norweskimi przepisami budowlanymi, będzie żądała ode mnie paragonów za materiały z których powstał dom. A to w jaki sposób przewiozę takie materiały do Norwegii,to jest nieistotne teraz. Dla mnie najistotniejsza sprawa jest taka, czy będę musiał przedstawiać paragony za materiały, z których zbudowałem dom.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Tomek1986 napisał:
... chodzi o to, czy osoba,która będzie sprawdzała mój dom pod kątem zgodności z norweskimi przepisami budowlanymi, będzie żądała ode mnie paragonów za materiały z których powstał dom.
... Dla mnie najistotniejsza sprawa jest taka, czy będę musiał przedstawiać paragony za materiały, z których zbudowałem dom.

MOJA
KRYSZTAŁOWA
KULA

Jakoś tam samoczynnie ,napełniła się wiadomym płynem o znanym zabarwieniu ...
I zaczęła coś BEŁKOTAĆ ... o jakiś Kijach ...
---
A
ZROZUMIAŁEM ... !
KAŻDY KIJ MA DWA KOŃCE ... !

a Skattkontoret , może domagać się dokumentów zakupu , nawet do pięciu lat wstecz .
---
Z mojej strony dodam , że odbiór inwestycji przez Terenowy Urząd Techniczny to PIKUŚ ... jak dom / obiekt jest do własnego użytku !
---
Gorzej jest natomiast , jak później chcemy go sprzedać ...
Wtedy wkracza wszechobecny w tym Państwie SKATT ... !!!
---
Koniec emisji ze stromy
... KRYSZTAŁOWEJ KULI O ZNANYM ZABARWIENIU I WIADOMYM PŁYNIE ...

Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Tomek Kraszewski
(Tomek1986)
Wiking
Dziękuję. O taką odpowiedź między innymi mi chodziło. I mam jeszcze pytanie, czy ten Terenowy Urząd Techniczny zatwierdzi zbudowany dom bez paragonów za materiały, z którego został zbudowany?czy interesuje go,skąd wziąłem materiały?Powiedzmy,że nie będę sprzedawał takiego domu,tylko wynajmował,więc Skatt sie mnie raczej nie powinien czepić,jeśli dobrze rozumiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Tomek Kraszewski
(Tomek1986)
Wiking
Alexkawa, niestety ale nie dokońca rozumiem to co napisałeś. Za wyjątkiem tego o firmie polskiej. O firmę się nie martw,chodzi mi tylko o materiały przywiezione z Polski. Czy ktoś w ogóle sprawdza, skąd one się wzięły.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok