Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Karta Podatkowa na 2013 - Norwegia

Czytali temat:
Jan Kovalsky gorol gorol NKA Andersen krzysztof57 (1902 niezalogowanych)
72 Posty

(magik473)
Początkujący
Pomoże może ktoś w zamówieniu przez internet karty podatkowej lub może wytłumaczy jak to zrobić bo nie mam pojęcia a słyszałem od kolegi że można przez internet zamówić .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
magik473 napisał:
Pomoże może ktoś w zamówieniu przez internet karty podatkowej lub może wytłumaczy jak to zrobić bo nie mam pojęcia a słyszałem od kolegi że można przez internet zamówić .
tak., jezeli masz staly numer I jestes tu zameldowany...
inaczej to osobiscie...

podrzuci ktos jeszcze jakies slowa kluczowe??

Edit// wyjebalem pendlera..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
"tak., jezeli masz staly numer... jestes tu zameldowany... nie jestes pednlerem...
inaczej to osobiscie..."

A co ma do tego bycie pendlerem???
Od pięciu lat nim jestem i nigdy mi to nie przeszkadzało!!!
Chociaż muszę przyznać, że w tym roku być może trochę namieszali, jak przez około miesiąc"naprawiali"system I to do tego stopnia że przysłali mi raczej...kopię Skattekort 2013!
No i biorą sobie 36% a niech tam ta nadpłata "leży" sobie u nich, zamiast w banku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
"podrzuci ktos jeszcze jakies slowa kluczowe??"

Podrzucam jeszcze nr.telefonu, bez którego nie "puszcza"dalej, chociaż w ubiegłym roku nie był wymagany
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
negreb napisał:
"tak., jezeli masz staly numer... jestes tu zameldowany... nie jestes pednlerem...
inaczej to osobiscie..."

A co ma do tego bycie pendlerem???
Od pięciu lat nim jestem i nigdy mi to nie przeszkadzało!!!
Chociaż muszę przyznać, że w tym roku być może trochę namieszali, jak przez około miesiąc"naprawiali"system I to do tego stopnia że przysłali mi raczej...kopię Skattekort 2013!
No i biorą sobie 36% a niech tam ta nadpłata "leży" sobie u nich, zamiast w banku

Hvis du tidligere har møtt opp på skattekontoret for identitets- og legitimasjonskontroll, trenger du ikke gjøre det på nytt for å få skattekort neste år. Da kan du sende eller levere skjema RF -1209 ferdig utfylt til skattekontoret. Du vil da få skattekortet tilsendt i posten.
raz wystarczy im pokazac dokument i juz.... starczy.... dlatego Cie nie mecza co roku...
a skoro koles nie wie jak sie wyrabia karte podatkowa to znaczy ze nigdy takiej nie mial!!!!
ergo: tylko osobiste stawiennictwo!!

i jest tez udogodnienie. po polsku kurwa.. ale oszolomy i tak nie potrafia nic znalesc!!!!
www.skatteetaten.no/pl/International-Pol...ateli-zagranicznych/

ps. pendler to nie bedzie d-nummer??

36%?? karte procentowa masz czy tabele??

serio pytam..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Yatsek napisał:

Yatsku, jak sie macha na prawo i lewo "oszolomy" i "alieny", to po kilku latach w Norwegii wypada wiedziec, ze pendler jak najbardziej moze miec staly numer personalny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Lindemans napisał:
Yatsek napisał:

Yatsku, jak sie macha na prawo i lewo "oszolomy" i "alieny", to po kilku latach w Norwegii wypada wiedziec, ze pendler jak najbardziej moze miec staly numer personalny

Juz po edicie... zapytalem wlasnie.... pendlery dla mnie to zawsze jedna wielka niewiadoma I w wiekszosci przypadkow tez oszlomy... zamiast zone I dzieciaki widywac w miare czesto I latac chociaz na weekend, czy co drugi albo co trzeci chociaz to lata taki raz na dwa trzy miesiace na tydzien bo bilety drogie (300nok), ale flaszka I zgrzewka z mety juz co tydzien pasuje...a jak co 3 miesiace to I 32kg konserw tez trzeba zabrac wiec I bilet drozszy... to troche dla mnie tacy ludzie zagadki.... w wiekszosci przypadkow oczywiscie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:15  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Yatsek napisał:

36%?? karte procentowa masz czy tabele??

serio pytam..

W oryginalnej wersji z 10.12.2012 mam na Del 1 Tabellnummer,a na Del 2 Trekkprosent - 36%
Natomiast w wersji"zmienionej" na Del 1 mam Tabellnummer w...parze z Trekkprosent a na Del 2 Trekkprosent Problem w tym, że chciałem sobie zmniejszyć daninę chyba trochę za wcześnie,bo w połowie lutego no a teraz to mi to lotto!

PS.Na pierwsze pytanie chyba nie muszę Ci odpowiadać? Pozdro.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
72 Posty

(magik473)
Początkujący
Yatsek wiem jak się załatwia kartę tyle że nie mam czasu pójść osobiście po nią więc chciałem przez internet zamówić a nie wiedziałem jak .Więc zadałem pytanie czy ktoś wie jak można przez internet .Dziwne tutaj macie podejście na tym forum co bym nie czytał zawsze kogoś obrażacie .Ciekawe czy wy tez od razu wszystko wiedzieliście jak tutaj przyjechaliście .Jesteście mądrzy bo jesteście tutaj kilka lat.A ja przyjeżdżam sezonowo i nie mam takiej wiedzy jak tutaj koledzy .Nie siedzę całymi dniami na forum i nie wymądrzam się mam masę innych zajęć po pracy .Niektórzy tutaj widać po ilości postów siedzą na forum i tylko ........... .Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem pozdrawiam i dziękuje tym co pomogli .To mój ostatni post w tym temacie bo wiem co zaraz będzie ,można przewidzieć .A dyskutować z takimi mądrymi głowami nie ma sensu za głupi jestem .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok