Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

SAMOCHÓD NA POLSKICH REJESTRACJACH - Norwegia

Czytali temat:
Dariusz R Rafał klimek karol.gor Gor Remo Remo Andrzej Dobrowolski djswiety Pikusix Pikusix PIOTR Nor (2816 niezalogowanych)
65 Postów

(Lukass)
Początkujący
WITAM WSZYSTKICH,MORZE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOGE JEŻDZIĆ SAMOCHODEM NA POLSKICH REJESTRACJACH. 2 LATA TEMU DOSTAŁEM W NORWEGI POZWOLENIE NA PRACE,BYŁEM NA OKRESIE PRUBNYM W PRACY NO ALE MUSIAŁEM NAGLE WYJECHAĆ DO POLSKI,PRAWDO PODOBNIE SKOŃCZYŁO MI SIE POZWOLENIE KOŁO ROKU TEMU.TERAZ CHCE PRZYJECHAĆ DO NORWEGI POLSKIM AUTEM CZY NIE BEDE MIAŁ PROBLEMÓW?Z GÓRY DZIEKI KOLEGA UDOSTĘPNIŁ MI LOGING
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
Lukass napisał:
WITAM WSZYSTKICH,MORZE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOGE JEŻDZIĆ SAMOCHODEM NA POLSKICH REJESTRACJACH. 2 LATA TEMU DOSTAŁEM W NORWEGI POZWOLENIE NA PRACE,BYŁEM NA OKRESIE PRUBNYM W PRACY NO ALE MUSIAŁEM NAGLE WYJECHAĆ DO POLSKI,PRAWDO PODOBNIE SKOŃCZYŁO MI SIE POZWOLENIE KOŁO ROKU TEMU.TERAZ CHCE PRZYJECHAĆ DO NORWEGI POLSKIM AUTEM CZY NIE BEDE MIAŁ PROBLEMÓW?Z GÓRY DZIEKI KOLEGA UDOSTĘPNIŁ MI LOGING
Nie będzie żadnych problemów, na 100%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
jesli byłes w kraju poł roku i jeden dzien to nie bedzie problemow
pozdrawiam i miłego dnia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
niedawno bylam na szkoleniu gdzie byli ludzie z Toll i mowili ze jesli obcokrajowiec ma norweski numer personalny to generalnie nie moze jezdzic samochodem na zagranicznych rejestracjach.
sa wyjatki np. jesli ma w polsce zone i dzieci albo tylko dzieci i jezdzi do nich teoretycznie raz na 2 miesiace to wtedy moze jezdzic polskim samochodem w norwegii caly czas.
albo jesli jest wlasnie wiecej niz pol roku w polsce ale nie wiem czy wtedy tylko wtedy jesli ma D-nummer.i z tego co zrozumialam to jesli normalnie pracuje w polsce a do norwegii przyjezdza tylko jakby w delegacje
generalnie jesli Cie zatrzymaja to najpierw sprawdza czy jestes w rejestrze ludnosci i jesli jestes to bedziesz sie musial tlumaczyc.oni radzili zeby sie zaopatrzyc w dokumenty ktore pomoga Ci udowodnic ze mozesz jechac.czyli np dobrze miec kopie kontraktu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
jesli sa watpliwosci co do interpretacji przepisow,to jest na to prosta rada
pisze sie majla do toll opisujac swoja indywidualna sytuacje i ta odpowiedz(maja obowiazek odpisac i odpisuja)jest gwarancja naszej nietykalnosci
poza tym przepisy nigdy nie wystepuja pojedynczo
Lukass nie powiedzial na jakiej zasadzie chce w Norwegii w tej chwili przebywac
jezeli chce np przyjechac do pracy i bedzie mial od razu umowe na czas nieokreslony,nie moze w ogole uzywac auta na polskich blachach
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
truskawkowa napisał:
pisze sie majla do toll opisujac swoja indywidualna sytuacje i ta odpowiedz(maja obowiazek odpisac i odpisuja)jest gwarancja naszej nietykalnosci

to chyba tylko w PL interpretuje sie przepisy... tak jak komu wygodniej - wszedzie na swiecie - tak jak napisane tak wolno albo nie!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
marek kolodziejczyk
(marekkolo)
Nowicjusz
Dokladnie .czegos tu nie rozumie,chce pracowac w norge chce zasilek i wszystkie swiadczenia co maja norwegowie ale? nie chce placic tak jak oni podatku drogowego i ubezpieczenia.i tu trzeba sie okreslic co sie chce.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
czlowiek sie tylko zapytal.a co do interpretacji prawa to tutaj chyba nie o to chodzi.tylko raczej o znajomosc tych wszystkich zakretow.bo zeby to sensownie wytlumaczyc to nawet ci z Toll mieli problem.bo glowna zasada jest ze obcokrajowcom nie wolno jezdzic swoimi samochodami w norwegii, ale sa wyjatki ktore powstaly po drodze. bo pewnie jak pisali przepis to nie bylo tylu pracownikow z zagranicy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
JLK21 napisał:
truskawkowa napisał:

to chyba tylko w PL interpretuje sie przepisy... tak jak komu wygodniej - wszedzie na swiecie - tak jak napisane tak wolno albo nie!!
a tu sie akurat bardzo mylisz
jest cala masa przepisow,ktore maja takie widelki i taka dowolnosc interpretacji,ze to jest az nieprawdopodobne
z drugiej strony jest to jest bardzo dobre,poniewaz daje szeroka mozliwosc pisania odwolan od niekorzystnych decyzji
przepisy dot uzywania samochodu akurat sa dosyc jasne,ale zainteresowny i tak nie podal na tyle szczegulow,zeby mozna bylo mu jednoznacznie odpowiedziec na pytanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
truskawkowa napisał:....,ale zainteresowny i tak nie podal na tyle szczegulow,zeby mozna bylo mu jednoznacznie odpowiedziec na pytanie
BO SAMI ZAINTERESOWANI piszą swoje zapytania w taki sposób jakbyśmy na forum byli jasnowidzami ze szklanymi kulami...
I NIC INNEGO NIE ROBILI , POZA UDZIELANIEM POPRAWNYCH ODPOWIEDZI NA GŁUPAWE I NIELOGICZNE PYTANIA....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok