Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Dariusz R Rafał klimek karol.gor Gor Remo Remo Andrzej Dobrowolski djswiety Pikusix Pikusix PIOTR Nor (2813 niezalogowanych)
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
truskawkowa napisał:
JLK21 napisał:
truskawkowa napisał:
jesli sa watpliwosci co do interpretacji przepisow,to jest na to prosta rada
pisze sie majla do toll opisujac swoja indywidualna sytuacje i ta odpowiedz(maja obowiazek odpisac i odpisuja)jest gwarancja naszej nietykalnosci

to chyba tylko w PL interpretuje sie przepisy... tak jak komu wygodniej - wszedzie na swiecie - tak jak napisane tak wolno albo nie!!
a tu sie akurat bardzo mylisz
jest cala masa przepisow,ktore maja takie widelki i taka dowolnosc interpretacji,ze to jest az nieprawdopodobne
z drugiej strony jest to jest bardzo dobre,poniewaz daje szeroka mozliwosc pisania odwolan od niekorzystnych decyzji
przepisy dot uzywania samochodu akurat sa dosyc jasne,ale zainteresowny i tak nie podal na tyle szczegulow,zeby mozna bylo mu jednoznacznie odpowiedziec na pytanie

a co tu interpretowac?? przepis stanowi jasno - mozna wtedy a wtedy... jesli to a to, to nie wolno a jak to i tamto to mozna jezdzic... wystarczy przeczytac ze zrozumieniem i samemu swierdzic czy nie bedzie problemow....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
A ja trochę nie w temacie, ale mam pytanie: przegląd techniczny auta na polskich blachach, które jeździ w No kończy się 31.12. b.r., właściciel nie zdąży do tego czasu stawić się w pl do przeglądu, w związku z tym, czy może zrobić przegląd w No lub ewentualnie co mu grozi za jazdę bez ważnego przeglądu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
A ja z innej beczki. A jak będę woził w samochodzie z 10 kartonów polskich papierosów nie oclonych i politi to zobaczy to czy coś mi grozi?. Zastanów sie najpiew co piszesz. A do tematu to jest jasny przepis, jak ktoś przebywa, lub przebywał w Norwegii legalne (posiada numer personalny lub d-numer) powyżej 186 dni w roku, nie może poruszać sie autem na obcych blachach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
asia68 napisał:
A ja trochę nie w temacie, ale mam pytanie: przegląd techniczny auta na polskich blachach, które jeździ w No kończy się 31.12. b.r., właściciel nie zdąży do tego czasu stawić się w pl do przeglądu, w związku z tym, czy może zrobić przegląd w No lub ewentualnie co mu grozi za jazdę bez ważnego przeglądu ?

Samochód bez ważnego przeglądu jest wedle prawa samochodem niedopuszczonym do ruchu drogowego.
W Polsce zabierają dowód rejestracyjny w takiej sytuacji i auto trafia na parking policyjny.
Tutaj zależy to od policjanta, zorientuje się lub nie, kara może być podobna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
asia,zabiora dowod rej
przegladu sie zrobic w No nie da
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
asia68 napisał:
LUDZKA GŁUPOTA NIE ZNA GRANIC...
NIEMNIEJ TAK TO JEST , JAK ZAMIAST DBAĆ O SPRAWY CODZIENNE , CZEPIA SIĘ NA FORUM O GRAMATYKĘ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
699 Postów
agnieszka o.
(saka)
Wyjadacz
z kulą czy bez odpowiedzi, jak widać, również mogą być głupawe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, nawet Gabrielowi z dopiskiem, że dbam o sprawy codzienne na ile mogę, mój samochód ma ważny przegląd, a kierowcy, któremu niedługo przegląd się skończy poradzę, aby zadbał o sprawy codzienne bo to w końcu jego kłopot.
A ja czepiałam się Gabrielu ortografii nie gramatyki. Gramatyki czepię się innym razem. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Dariusz R
(fachmann10)
Wiking
prawo mówi że jeżeli otrzymałeś zezwolenie na pracę czyli pobyt nie mozesz poruszać się samochodem na innych blachach niż obowiązują dany kraj.
Od tego jest tylko parę wyjątków które odstępują od tej zasady ale nie jest to takie proste oby je spełnić.
W brew pozorom w Norge prawo jest interpretowane w zależności od rygorystyki w jakiej urzędnik podchodzi do pracy swojej--- i nie pomylę się jak powiem że chyba we wszystkich sprawach.Można jeżdzić na polskich jak oclisz i zapłacisz ubezpieczenie.więc tak mają się sprawy. Ja również szukałem pomocy na ten temat ale opinie były różne więc poszedłem do żródła i tam otrzymałem info --- nawet chcieli mi oclić auto wtedy było ono 10 letnie i miałem zapłacić 58 tyś koron i wtedy mógłbym jezdzić bez stresu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Anna Zalewska
(Ibermaxx)
Wiking
U nas w Hiszpanii to nikt tego nie przestrzega i wszyscy obcokrajowcy latami jeżdzą na swoich blachach, np Anglicy, Norwegowie również, a jest ich tu troche.
Pozdrawiam z Alicante
Dzisiaj było 23 plus !!!! a zobaczcie teraz

www.hiszpania-apartamenty.pl/pl/pogoda_torrevieja

hi hi hi a jak u Was?

Szczęśliwego Nowego Roku życzę wszystkim Polakom w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok