Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dlaczego wypieramy się Polskości - Norwegia

Czytali temat:
Piter35 XXX (2979 niezalogowanych)
23 Posty
Wiking
Dlaczego mieszkając- pracując w Norwegii tak bardzo wypieramy się polskości -(pochodzenia)

Co jest powodem takiego zachowania większości użytkowników forum moja norwegia ?
Czy wszystkie artykuły dotyczace " afer" z udziałem polaków? czy my Polacy jesteśmy, aż tacy jedyni w swoim rodzaju ? - nam się wszystko należy i to nam wszystko wolno, a inni nas po prostu nie rozumieją? -Czy to my mamy prawo szkalować innych ( inne narodowości i nacje ) ale nikt nie ma prawa nas ?
Dlaczego tak duża ilość polaków mieszkająca i pracująca ( co do poniektórych mam wątpliwości) w Norwegii stara się na siłę być bardziej "norweska" aniżeli sami norwedzy ?
Czy aż tak nienawidzicie swojego kraju ,a co za tym idzie własnego pochodzenia, a może i rodzin -rodziców itp.? Czy nie ma nic w Polsce, co może się podobać? co jest dobre i piękne?
Czy nie uważacie że więkrzość opinii negatywnych jest na wyrost ? wypaczona i przekłamana ? jesteśmy nie głupim narodem -dość dobrze wykrztałocnym , zdolnym
i zahartowanym od pokoleń do pracy na obczyźnie -Dziś to Norwegia, Dania ,Irlandia
ale jeszcze 30-20 lat temu to Stany Zjednoczone ta ukochana ameryka i marzenie tysięcy polaków !Niemcy -Irak -Szwecja. Sama mieszkając w Szczecinie wyjeżdżałam od czasu do czasu na " tyrkę" do niemiec - Wiele osób z otoczenia moich rodziców pracowało w Szwecji- i bardzo wielu na kontraktach w Iraku -Do Szwecji jachali gdy mieli urlopy , by tam sprzątać , remontować ich domy, itp. Czy mają się dziś czuć gorsi?
Przecież zawsze najważniejszym powodem tych wyjazdów były PIENIĄDZE -czy teraz jest inaczej? i co tego jest przyczyną - to żadna tajemnica ! zwyczajnie brak perspektyw i dla tych już wiekowych i dla tych najmłodszych - Dlaczego tak bardzo wyśmiewa się nowo-przybyłych do Norwegii? czy to takie dziwne , że szukają czegoś lepszego? pracy -kasy życia !
Dlaczego najwięcej "plują" się ci ,co sami podcierają norwegom dupy, co są jak domokrążcy od kraju do kraju i to bynajmiej nie w celach turystycznych ! czasem tylko lepiej znają język , wiedzą gdzie , co i jak załatwić, ale i tak są w tym samym celu, bez względu czy mieszkają w Norwegii rok czy 15 lat ! Każdy człowiek chyba jest w stanie żyć gdzie kolwiek na świecie , gdy ma za co żyć , gdy ma dach nad głową i pełny żołądek, gdy nie patrzy jak jego dzieci głodują lub nie ma za co zapłacić jakiś tam rachunków ! A najbardziej wkurza mnie to jak czytam " JAKA TA POLSKA BRUDNA , JAKIE DWORCE , JAKIE DROGI , JAKIE SKLEPY I TEN CHOLERNY MLECZ KWIETNIE, CO GO Z OKNA SAMOLOTU WIDAĆ " ITP. wszędzie jest dobrze, gdzie nas nie ma ! bród i smród można też zobaczyć i poczuć w Norwegii też !
I mam gdzieś głęboko tych , którzy tak plują na ten obcy im kraj i kulturę jaką jest POLSKA,
Nie podoba mi się, że mamy taki a nie inny RZĄD , który stacza nas, jako naród w przepaść , gdzie dno jest tak nisko , że odbić się już od niego- może będzie niemożliwe już nigdy ! ale nie zamierzam udawć , że to nie moja ojczyzna , że nie mam tu rodziny , przyjaciół a nawet grobów ! i sobie dalej będę śmigać między Norwegią i Polską bo tach chcę i tak mi to odpowiada ,
Pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
zaria napisał:

Nie podoba mi się, że mamy taki a nie inny RZĄD , który stacza nas, jako naród w przepaść , gdzie dno jest tak nisko , że odbić się już od niego- może będzie niemożliwe już nigdy !

ciemna babo
temu narodoju to zaden RZAD nie przypasil jeszcze i nie przypasi
a to ze w tej krainie syf brud brak perspektyw i mlecz co go widac z samolotu to wlasnie wina tego narodu
a wlasciwie to jego glupoty
i nikt was nie okradl
sami sie niszczycie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Wiking
Jasto102 Królu idiocyzmu -klaunie tego forum -bez Ciebie nudno by tu było.
Ty pierwszy spierdaczyłeś do Hajmeryki na "wycieczkę" haha a w Norwegii chodniki zamiatasz butami marki adidas co by było widać , ze Cię na nie stać -człowieku ja mieszkam w Norwegii i mam dom w Polsce i nie czuję się lepsza ani gorsza a już najmniej od Ciebie
Właśnie to Twojej odpowiedzi spodziewałam się jako pierwszej haha no wiesz te mlecze z okna samolotu haha.Jak to się mówi "uderz w stół a nożyce się odezwą " ale ty to jakieś nożyce z torget-u
ale miłego dnia ci życzę "noreczku"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Ale ty pierdzielisz jak potłuczona kobito, weź za gotowanie rosołu bo filozofowanie ci nic an nic nie wychodzi, psychologu od siedmiu boleści.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
adidas to dla mnie taki sam obciach jak bmw czarne okulary i zloty lancuch
ja chodze w NIKE
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
zaria napisał:
Dlaczego mieszkając- pracując w Norwegii tak bardzo wypieramy się polskości -(pochodzenia)...
Dlaczego tak duża ilość polaków mieszkająca i pracująca ( co do poniektórych mam wątpliwości) w Norwegii stara się na siłę być bardziej "norweska" aniżeli sami norwedzy ?

Takie tam glupie gadanie o wypieraniu sie Polskosci.
Wystarczy, ze jeden z drugim (oprocz nielicznych wyjatkow) otworzy gebe i juz wiadomo, ze nie Norweg. Akcentu tak latwo pozbyc sie nie jest

zaria napisał:
Co jest powodem takiego zachowania większości użytkowników forum moja norwegia ?
Czy wszystkie artykuły dotyczace " afer" z udziałem polaków? czy my Polacy jesteśmy, aż tacy jedyni w swoim rodzaju ? - nam się wszystko należy i to nam wszystko wolno, a inni nas po prostu nie rozumieją? -Czy to my mamy prawo szkalować innych ( inne narodowości i nacje ) ale nikt nie ma prawa nas ?
Czy aż tak nienawidzicie swojego kraju ,a co za tym idzie własnego pochodzenia, a może i rodzin -rodziców itp.? Czy nie ma nic w Polsce, co może się podobać? co jest dobre i piękne?
Czy nie uważacie że więkrzość opinii negatywnych jest na wyrost ? wypaczona i przekłamana ?

A to zakladam, sa pytania retoryczne i jako takie nie wymagaja odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
jasta102 napisał:
zaria napisał:

Nie podoba mi się, że mamy taki a nie inny RZĄD , który stacza nas, jako naród w przepaść , gdzie dno jest tak nisko , że odbić się już od niego- może będzie niemożliwe już nigdy !

ciemna babo
temu narodoju to zaden RZAD nie przypasil jeszcze i nie przypasi
a to ze w tej krainie syf brud brak perspektyw i mlecz co go widac z samolotu to wlasnie wina tego narodu
a wlasciwie to jego glupoty
i nikt was nie okradl
sami sie niszczycie

a nie......niszczymy

będąc tu czy tam jesteś tak samo odpowiedzialny za głupotę i staczanie się tego narodu
więc może wymyśl inną bajeczke?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ja jestem juz obywatelem swiata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Wiking
a nie......niszczymy

będąc tu czy tam jesteś tak samo odpowiedzialny za głupotę i staczanie się tego narodu
więc może wymyśl inną bajeczke?[/quote]

Uwierz mi jasta102 sam za siebie nie odpowiada -ubezwłasnowolniony jest jego świat to komputer i pisanie postów a raczej odpowiedzi -masowa produkcja rodem z Chin .On nosi NIKE do garnituru nawet
pozdrawiam - idę zjeść rosołek niedzielny hmm taki polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
jasta102 napisał:
ja jestem juz obywatelem swiata

taaaaaa pokaż paszport
Zgłoś wpis