Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

visa do Stanow Zjednoczonych - Norwegia

2 Posty
Wiking
czesc wszystkim

czy ktos z was moze staral sie o wize do usa bedac w Norwegii?? Czy ktos mi moze powiedziec jak to wyglada, czy latwo jest dostac wize, jakie sa procedury, co trzeba miec itd. Pytam o takie praktyczne inforamcje (pozat tym co moge znalesc na stronie ambasady stanow zjednoczonych)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Meg napisał:
czesc wszystkim

czy ktos z was moze staral sie o wize do usa bedac w Norwegii?? Czy ktos mi moze powiedziec jak to wyglada, czy latwo jest dostac wize, jakie sa procedury, co trzeba miec itd. Pytam o takie praktyczne inforamcje (pozat tym co moge znalesc na stronie ambasady stanow zjednoczonych)

Na stronie ambasady Usa w oslo znajdziesz wszystko co potrzebujesz. Cale formalnosci zalatwie sie droga elektroniczna. Apoitment tez robi sie droga elektroniczna. Jezeli nie mowisz biegle po angielsku musisz miec tlumacza. To w zasadzie wszystko.Wszystko co musisz zalaczyc jest podane na stronie ambasady. Kolejki tutaj praktycznie nie ma jak w Polsce. Osobiscie zrezygnowalem z ambasady w Oslo i zalatwilem wszystko w Warszawie. Urzednik ambasady na rozmowie jak uslyszal gdzie mieszkam, pracuje ile zarabiam troszke sie zdziwil i powiedzial "Dostaje pan wize na 10 lat".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Wizy do USA w Norwegii załatwia się dokładnie tak samo jak w Polsce i na tych samych zasadach.
Dzwonisz umawiasz się na rozmowę z konsulem, zabierasz ze sobą wniosek do pobrania na stronie ambasady USA (wszystko jedno której.. to ten sam druk).

Jedyna różnica, że nie stoisz kilka godzin w kolejce i nie czekasz na rozmowę z konsulem pół roku. Pełna kulturka i zadzwonić do konsulatu możesz "za darmo".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Aby wejsc do ambasady Usa w Oslo musisz zabrac ze soba wydrukowana kartke z kodem kreskowym aby mily pan zolnierz mogl zeskanowac przy wejsciu. Nie probowalem telefonicznie sie umowic na spotkanie ale bylem osobiscie (pod amasada) i zolnierzyk wytlumaczul mi co i jak.
W Polsce czekalem kolo miesiaca na spotkanie bo tutaj nie czulem sie na tyle mocny z angielskiego aby rozmawiac w tym jezyku co jest dosc wazne-od tego zalezy przyznanie wizy.
odsylam do linku ktory umiescilem tam jest naprawde wszystko.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Wiking
dzieki wszystkim. na stronie ambasy wyczytalam juz wszystko, ale niepokoi mnie jeden fakt. ja nie mam stalej posady, pracuje jako ringevikar i obawiam sie ze to moze byc podow aby nieprzyznac mi wizy. ja zamierzam starac sie o wize w oslo. czy przygotowywaliscie sobie plan wyjazdu do usa i przedkladaliscie go ambasadorowi? ile trwa takie interview z ambasadowem? i czy wiadomo od razu, czy sie dostalo wize czy nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Z tych powodow wlasnie polecialem przy okazji powrotu z wakacji do polski do ambasady. Musisz napisac do kogo lecisz jak planujesz pobyt,cos wiarygodnego.Na pytanie czy mam juz dokladny plan przy rozmowie powiedzialem ze nie wiem prawdopodobnie to bedzie sylwester w USA a pobyt bedzie okolo 10 dniowy ale podalem adres kontaktowy,telefon domowy,komorkowy i sluzbowy osoby do ktorej planuje podroz..Rozmowa byla dosc przyjemna a pytania w zasadzie byly ukierunkowane tylko na jedno czy aby przypadkiem nie zostane im na glowie i czy mam wystarczajace srodki na pobyt tam.Mily pan pytal gdzie bylem do tej pory zagranica,dlaczego chce odwiedzic stany,luzna rozmowa o wszystkim a wszczegolnosci o moich wakacja z ktorych wracalem wlasnie. cala rozmowa trwala moze 15 do 20 minut i pan na zakonczenie powiadomil mnie o przyznaniu wizy.Napewno w oslo bedzie tak samo.Ja zrezygnowalem z Oslo ze wzgledu na znajomosc angielskiego chociaz mialem wszystko wyslane do nich i termin wyznaczony.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok