Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jazda samochodem służbowym prywatnie? - Norwegia

590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Słyszałem, że nie wolno używać samochodu służbowego legalnie do celów prywatnych, np w weekend.
Czy wie ktoś może czy to mit czy prawda?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Janek12 napisał:
Słyszałem, że nie wolno używać samochodu służbowego legalnie do celów prywatnych, np w weekend.
Czy wie ktoś może czy to mit czy prawda?

PRAWDA ...!!! .
---
Pod warunkiem iż Firma nie udzieliła zgody na piśmie i za używany służbowy pojazd , nie jest pobierana stosowna oplata od użytkownika .
---
Jeszcze parę lat temu , szef nie robił żadnego problemu jak auto stało pod domem na parkingu .
---
W tamtym roku zabronił , tłumacząc iż musiał by Indywidualnie zgłosić do Statens ... danego kierowcę i uiścić stosowną Opłatę a i od kierowcy pobierać jakieś kwoty za Dzierżawę .
---
Ba nawet i Jego służbowe auto , stoi teraz na teranie Firmy , jak jesteśmy wszyscy na Permitteringu ...
Kiedyś tego nie było ... !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
....niestety,.... też podobną wersje słyszałem.
Opłata za korzystanie z służbowego samochodu, do skattu to ponoś ok 1000 nok miesięcznie.

Korzystam z samochodu służbowego prywatnie, ale chyba na własne ryzyko ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Janek12 napisał:
....niestety,.... też podobną wersje słyszałem.
Opłata za korzystanie z służbowego samochodu, do skattu to ponoś ok 1000 nok miesięcznie.
Korzystam z samochodu służbowego prywatnie, ale chyba na własne ryzyko ....

Nie widzę Tu nic Śmiesznego ... !
---
Pamiętaj , że jak ciebie zatrzyma na drodze Statens...... , to nie tylko ty dostaniesz po dupie ale i szef .
---
Zrobią zdjęcie i dopiero będziesz Kwiczoł ...
---
Dzban dopóty wodę nosi w NADMIARZE , dopóki ucho się nie urwie ...

---
Ale skoro jezdeś Bogaty i Kozaczysz ... cóż można ...i tak .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
6 Postów
: )
(momos81)
Wiking
Czesc.
Postanowilem odpowiedziec na post w zwiazku z tym, ze mam 4-letnie doswiadczenie w uzywaniu firmowego samochodu.
Wszystko zalezy od tego jaka umowe masz z pracodawca.
Jesli np. tak jak w moim przypadku (przez pierwsze 2 lata) , pracodawca dal Ci po prostu samochod bez jakis pisemnych umow, ustalen, to nie ma zadnego problemu bo nie jest w stanie udowodnic Ci uzytkowania pojazdu do celow prywatnych (nie liczac "bomstasion" Jesli natomiast masz zainstalowany w samochodzie system naprowadzania (gps) w moim przypadku "Saga System" (przez ostatnie 2 lata) to sprawa wyglada tak, ze w razie czego powinienes miec gotowe uzasadnienie dlaczego np. jechales o 24.00 do centrum miasta ( uzasadnieniem moze byc np. planowanie pracy na poniedzialek dla pracownikow itp.)
Trzeba pamietac tez o tym, ze w przypadku samochodu z gps-em, pracodawca (tylko daglig leder) ma prawo sprawdzic twoje trasy na GPS w systemie, ale nie ma prawa uzyc tego jako podstawa do ewentualnych roszczen bez twoiej zgody.
Czyli podsumowujac, jesli nie wyrazisz zgody (pisemnej albo ustnej) na wykorzystanie tych inforrmacji to nic "zlego" nie moze Ci sie przytrafic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Tak. Dzięki za info, ale to jest ok.

Nie chodzi o relacje moje z pracodawcą, bo tutaj jest wszystko wporzadku i nikt sie nie czepia. Chodzi o relacje samochód służbowy w celach firmowych a Skatt?
.......ale rozumiem że praktycznie nie miałeś z tego tytułu kłopotów z policja czy innymi służbami? Praktycznie pytam.

Bo analizując linka z poprzedniego postu, kwota jaka by trzeba było zapłacić do skattu za kożystanie jest porażająca i równa się zakupie prywatnego auta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Marcin Podolak
(kasztan_pwsw)
Wiking
Witam
Odświeżę troszeczke kotleta.
Chciałbym się zapytać czy nic się nie zmieniło.
Szef ostatnio coraz więcej zaczyna mówić o jeżdżeniu autem w czasie prywatnym. Generalnie chodzi o np zakupy po pracy. Żadnej kontroli ja osobiście nie miałem, auto stoi wprawdzie u mnie pod domem bo taka jest umowa (cała firma trzyma auta przy domu). Jednak niczego nie podpisywałem z nim na temat używania bądz nieuzywania auta w czasie prywatnym. Nie chodzi o jakieś wyjazdy nie wiadomo gdzie, głównie się właśnie o sklep w drodze do domu rozchodzi. No czasami również w soboty, ale dość rzadko. On po prostu w tym momencie zaczyna grozic nam że mozemy sie zdziwić jak przyjdzie rozliczenie za obecny rok, że mogą być z tym jakieś problemy (czytaj że bedziemy musieli dużo płacić). Chciałbym się upewnić o tym jak jest na prawdę, czy powinniśmy się zacząć obawiać i zaprzestać całkowicie takich wyjazdów (chwilowych) na zakupy czy po prostu nie bac sie i stać przy swoim. Na autach i w nazwie firmy mamy Service i podobno tylko dzieki temu możemy mieć auta pod domem i byc w razie czego pod ręką jak to sie mówi. Chodzi o to że on nie do końca jest uczciwy i strasznie lubi rzeźbić Polaków jak i gdzie tylko się da. Nie chodzi mi również o to żeby się wozic tam i z powrotem po mieście tylko o wstąpienie do sklepu w celach lekkich zakupów. Jak dodałem na początku żadnej kontroli nie miałem, autopasy też raczej nie mają znaczenia tylko te gps'y.

Dodam że auto ma jakiś gps zamontowany do którego dostęp ma i szef i chyba vegvesen (może skat, nie wiem).

Dzięki z góry za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:14  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz .
(Pluszak)
Wiking
Witam,

Również jestem ciekawy czy będe musiał płacić podatek za auto służbowe którym jezdze z pracy do domu.
Jak to będzie z płatnością za niego, dodam, że nic nie ustalałem z szefem. Wspomnialem mu tylko, że nie chce placic za auto zadnego podatku. Uzupelniam ksiazke z kilometrami. Auta rzeczywiscie uzywam, żeby być pod telefonem jak ktos z firmy będzie mnie potrzebowal. Po pracy auto stoi u mnie pod domem. Gdzieś przeczytałem, że za kazdy przejechany km samochodem firmowym placi sie 1,5 NOK, ale rozumiem, że gdy pozyczam auto od firmy do celow prywatnych ( znowu tutaj pytanie czy jazda z pracy do domu jest celem prywatnym)

Jak to jest, Jeden z pracownikow powiedział mi, że nie będę musiał nic płacić za auto, ale muszę mieć jakąs podstawe, żebym czasem na koniec roku za te ładne już kilka tysiecy km nie musiał dopłacać. Jak to wygląda?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Pluszak napisał:
Witam,

Również jestem ciekawy czy będe musiał płacić podatek za auto służbowe którym jezdze z pracy do domu.
Jak to będzie z płatnością za niego, dodam, że nic nie ustalałem z szefem. Wspomnialem mu tylko, że nie chce placic za auto zadnego podatku. Uzupelniam ksiazke z kilometrami. Auta rzeczywiscie uzywam, żeby być pod telefonem jak ktos z firmy będzie mnie potrzebowal. Po pracy auto stoi u mnie pod domem. Gdzieś przeczytałem, że za kazdy przejechany km samochodem firmowym placi sie 1,5 NOK, ale rozumiem, że gdy pozyczam auto od firmy do celow prywatnych ( znowu tutaj pytanie czy jazda z pracy do domu jest celem prywatnym)

Jak to jest, Jeden z pracownikow powiedział mi, że nie będę musiał nic płacić za auto, ale muszę mieć jakąs podstawe, żebym czasem na koniec roku za te ładne już kilka tysiecy km nie musiał dopłacać. Jak to wygląda?

Pozdrawiam

www.kemnerkontoret.oslo.kommune.no/lonns...icle21128-13415.html

www.mojanorwegia.pl/forum/link/f.html?link=aHR0cDovL3d3dy5kaW5lcGVuZ2VyLm5vL2thbGt1bGF0b3Jlci9maXJtYWJpbHNrYXR0LTIwMTMvMjAzMDIyMTc%3D&back=aHR0cDovL3d3dy5tb2phbm9yd2VnaWEucGwvZm9ydW0vdmlldy8zL2R5c2t1c2phX29nb2xuYS8yMjcxNTQvamF6ZGFfc2Ftb2Nob2RlbV9zbHV6Ym93eW1fcHJ5d2F0bmllJTNmLmh0bWw%3D

Przyklad. Chlop podjechal pod Ikea w piatek o 18.00. Tam byla lapanka na zielone blach. Samochod na szczescie nie byl nowy, wiec skonczylo sie na 150.000 kary

Tu mozesz sobie obliczyc ile zaplacisz ty a ile firma

abax.no/elektronisk-kjorebok/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok