Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyrównywanie warunków płacy i pracy - bujda ? - Norwegia

Czytali temat:
(371 niezalogowanych)
35 Postów

(dj68)
Nowicjusz
Witam wszystkich. Nurtuje mnie sprawa wyrównania warunków płacy i pracy w Norwegii, czy odczuliście po 1 stycznia jakąś zmianę na lepsze (czyt. podwyżki płac) ? Pracuję dla Adecco i jakoś nic tu się nie zmienia, możecie się wypowiedzieć w temacie ? Moze ktoś wie jaka jest min. płaca dla wykwalifikowanych w budowlance przy zawartych układach zbiorowych na 2013 r.? (ew. link do sprawdzenia). Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty

(AdrianL)
Nowicjusz
Stawki na 2013 dopiero sie negocjuje, a ten nowy przepis nie jest nic warty, bo i tak nikt tego nie kontroluje.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
dj68 napisał:
Witam wszystkich. Nurtuje mnie sprawa wyrównania warunków płacy i pracy w Norwegii, czy odczuliście po 1 stycznia jakąś zmianę na lepsze (czyt. podwyżki płac) ? Pracuję dla Adecco i jakoś nic tu się nie zmienia, możecie się wypowiedzieć w temacie ? Moze ktoś wie jaka jest min. płaca dla wykwalifikowanych w budowlance przy zawartych układach zbiorowych na 2013 r.? (ew. link do sprawdzenia). Pozdrawiam
Pytanie zasadnicze :
Co rozumiesz , TY OSOBIŚCIE pod pojęciem ... wykwalifikowany w Budowlance ... !?
---
Pomijam Już tutaj , zasadniczą kwestię jaką są kwalifikacje jakiekolwiek w Systemie Norweskiego Taryfikatora .
---
Jeżeli tą kwestię wyjaśnisz , to może będzie łatwiej wytłumaczyć tobie , zawiłości związane z Norweskimi podwyżkami , bez względu na Daną firmę w której się akurat pracuje .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(dj68)
Nowicjusz
gabriel napisał:
dj68 napisał:
Pytanie zasadnicze :
Co rozumiesz , TY OSOBIŚCIE pod pojęciem ... wykwalifikowany w Budowlance ... !?
---
Pomijam Już tutaj , zasadniczą kwestię jaką są kwalifikacje jakiekolwiek w Systemie Norweskiego Taryfikatora .
---
Jeżeli tą kwestię wyjaśnisz , to może będzie łatwiej wytłumaczyć tobie , zawiłości związane z Norweskimi podwyżkami , bez względu na Daną firmę w której się akurat pracuje .

wykwalifikowany (ś.łc. qualificare ‘określać; oceniać’) mający kwalifikacje, upoważniony, przygotowany do wykonywania jakiegoś zawodu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
... pracujesz

i nie wiesz jaka

jest stawka - to do

czego chcesz wyrownywac ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
629 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
ja zauważyłem jakąś różnicę. stawkę miałem taką samą jak stali pracownicy (ja pracuję przez Manpower) od rozpoczęcia pracy (od czerwca), jednak w tamtym roku moje feriepenger wynosiło 10,5%.
stali pracownicy mieli 12% -w tym roku zostało to wyrównane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
o tu masz napisane i to po polsku.........

www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=92449
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(dj68)
Nowicjusz
Joseph napisał:
o tu masz napisane i to po polsku.........

www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=92449

Dzięki , nie widziałem tego wcześniej . Może coś się ruszy na wiosnę. Pozdrowienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok