Sethur napisał:
...Co do poziomu ksztalcenia medycznego, znam tu kilku lekarzy, w tym jednego prowadzacego prywatna klinike i jezeli oni sa zszokowani wysokim poziomem wiedzy naszych lekarzy to chyba o czyms to swiadczy. Poza tym moj norweski dentysta orzekl : martwy, wyrwac, a oba zeby okazaly sie byc zywe i do uratowania w Polsce
(nie korzystam z uslug rzeznikow). To tez chyba o czyms swiadczy.
panladny napisał:
p/s: u lokalnego dentysty bylem tylko raz.sama usluga o.k. a zeby rozbolaly mnie na powaznie (i to wszystkie naraz) dopiero w momencie regulowania rachunku!
Sethur, widocznie źle trafiłeś, współczuję... ja podobnie jak panladny byłam u dentystki z jednym zębem ale wizyt miałam 4 a na piątą już się nie zgodziłam, podsumowując końcowe regulowanie rachunku (ponad 6tys NOK),a zapłaciłam za wcześniejsze dobre 4tys NOK, do tego pogotowie, nie przespane noce z bólu i na samą myśl o kosztach jakie mogę ponieść dłużej siedząc tutaj, więc biorąc przykład z tutejszej społeczności, wyjechałam do PL żeby dokończyć całe to leczenie

jednak nie uważam że norwescy dentyści są beznadziejni czy też rzeźnicy, ja trafiłam na super dentystkę,tylko że te ich ceny...

ale o tym to na innym forum pisałam...
co do lekarzy, szczególnie pediatry dla dziecka, tego tutaj brakuje, inne podejście mają niż u nas w PL, może studiując w PL nauczą się czegoś od naszych

oby tylko nie podawania na wszystko antybiotyków i raptownego skierowania do szpitala po usłyszeniu"rzekomych" szmerów przy kaszlu...
A powiedzcie mi czy Polska tak samo jak Norwegia pomaga finansowo obcokrajowcom? dokładniej chodzi mi o te narodowości uważane za uchodźców bo my w NO nie jesteśmy tak traktowani i domków od Państwa nie dostajemy...tak jak pozostali...(chodzi mi o tzw "kebabów"
Do Krakowa często jeździłam z mamą jako dziecko do Kliniki UJ i spacerując po centrum już dużo zauważałam obcokrajowców,szczególnie w Klinice studentów na praktyce...rety jaka to była dla mnie zgroza gdy byli oni na obchodzie!!! moj przypadek leczenia był nietypowy i każdy student chciał zobaczyć co się ze mną dzieje, jak mnie zaczęli badać,oglądać to w pewnym momencie zemdlałam i miałam spokój...