Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wielki problem - Norwegia

Czytali temat:
Damian Góralczyk MartaCE Cieślak (1680 niezalogowanych)
28 Postów
Stefan Mazur
(stefanmazur)
Wiking
witam. mam jeden problem i potrzebuje pomocy. Przyjechalem do Norwegii rok temu dostalem kontrakt na 3 miesiace i dostalem d-numer .Po 3 misiacach zmienilem firme i dostalem kontrakt na 6 miesiecy, nie bylem w ten czas na policji ani w innym jakims urzedzie, po tym kontrakcie dostalem kolejny kontrakt na 6 miesiecy dokladnie od 22 pazdziernika i pracuje az do teraz, nie bylem w zadnym urzedzie i na policji.Teraz mam pare pytan, jak sie zabukuje do udi to czy mam dac ten kontrakt od 22 pazdziernika czy szef musi mi napisac nowy kontrakt zebym dostal norweski numer personalny? oraz czy nie bede mial problemu z tym ze mialem d-numer i nie chodzilem na policje o pozwelenie o pobyt tutaj? chcialbym wiedziec jakie moga byc konsekwencje tego bo w skacie powiedzieli mi ze jestem w tej chwili w Norwegii nielegalnie. Ten caly okres pracowalem legalnie , mam wszystkie kontrakty i lonszlipy.Jezeli mozecie to prosze pomozcie mi.dziekuje, i gdzie moglbym jak najszybiej zdobyc takowe pozwolenie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
z choinki się urwałeś ? to w końcu pracowałeś legalnie czy nie ? może pracowałeś dla polskiej firmy bo nie mogłeś pracować w norwegii bez fødselnummer . jeżeli byłeś w skacie to trzeba było zapytać czy firma odprowadziła jakieś zaliczki na podatek .
pozwoleń już nie ma tylko rejestracja , jeżeli masz kontrakt to nie problema
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Stefan Mazur
(stefanmazur)
Wiking
pracowalem legalnie na wszystko mam lonszlipi i kontrakty teraz zabukowalem sie do skatt , pracodawcy byli norwescy, nie wiem co mam zrobic gdzie isc po pozwolenie itp... wolny termin byl w marcu w skacie wiec zabukowalem sie dopiero 5marzec ale nie mam pozwolenia na pobyt tutaj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Mozesz miec problem, gdyz legalnie bez rejestracji na policj,i mozesz pracowac tylko do 3 miesiecy, wiec jak pracowales dluzej to niejako pracowales nielegalnie. Zarejestruj sie w UDI, napisz jakies sensowne wyjasnienie i zalegalizuj swoj pobyt tutaj. Mysle ze to bedzie najbardziej sensowne rozwiazanie, gorzej bedzie jak urzedy same odkryja twoj nielegalny pobyt. Pozniej bedziesz sie martwil o staly numer, to juz najmniejszy problem.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
stefanmazur napisał:
pracowalem legalnie na wszystko mam lonszlipi i kontrakty teraz zabukowalem sie do skatt , pracodawcy byli norwescy, nie wiem co mam zrobic gdzie isc po pozwolenie itp... wolny termin byl w marcu w skacie wiec zabukowalem sie dopiero 5marzec ale nie mam pozwolenia na pobyt tutaj

Jeszcze raz powtorze, zostaw teraz skat w spokoju, zalegalizuj swoj pobyt. Nawet jak teraz pojdziesz do "skatu" to i tak beda od ciebie wymagali rejestracji z policji gdyz pracujesz juz powyzej 3 miesiecy. Mosisz miec rejestracje na policji. Zarejestruj sie na stroni UDI na najblizszy termin, mysle ze zalatwisz to bez problemu. Potem dopiero skat, nie odwrotnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Stefan Mazur
(stefanmazur)
Wiking
mozna to jakos szybciej zalatwic ??wolne terminy w skatt sa dopiero w marcu moj termin to 5 marzec, jak tam bede to mam miec ten kontrakt od pazdziernika czy szef ma mi zrobic nowy kontrakt i czy moge teraz normalnie pracowac??prosze o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
skoro masz lønnslipy to jest tam taka pozycja ....forskuddstrekk . czyli zaliczka na podatek . co tam pisze ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Stefan Mazur
(stefanmazur)
Wiking
mam isc do najlizszej jednostki policji czy jak??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Stefan Mazur
(stefanmazur)
Wiking
pisze 9080,00 taka kwota we wszystkich lonszlipach odprowadzali podatek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
jakie terminy w skatt ?? jest zamknięty czy co ! wypisujesz krótki wniosek i dostajesz numer
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok