Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Marylka napisał:
Nie znam Norweskiego czy mógłby mi ktoś pomóc w wypełnieniu tego pisma

toll.no/upload/skjema_blanketter/RD-0026B-betalingsmiddel.pdf

THX

Masz okazje na wspaniale cwiczenie jezykowe! Fromularz slownik/google translate i do boju!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Maria Gradowska
(MariaGradowska)
Wiking
Pracuję legalnie w Norwegii i tam płacę podatki. Jestem Polakiem i w Polsce mieszkam. Co kilka miesięcy przyjeżdżam do Polski i chciałbym zabrać zarobione korony do Polski, ale jest problem, ponieważ mogę przekroczyć granicę Norwegii nie mając więcej, jak 25.000 koron norweskich. Mam pytanie, gdzie mam się zwrócić z tym problemem. Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
Pozdrawiam Ireneusz Węsierski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Maria Gradowska
(MariaGradowska)
Wiking
alladyn87 napisał:
Witam.

Czy wiecie jak poprawnie wypełnic deklaracje wywozu pieniedzy ??

www.toll.no/upload/skjema_blanketter/RD-...-betalingsmiddel.pdf

Sa to legalnie zarobine pieniadze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
MariaGradowska napisał:
Pracuję legalnie w Norwegii i tam płacę podatki. Jestem Polakiem i w Polsce mieszkam. Co kilka miesięcy przyjeżdżam do Polski i chciałbym zabrać zarobione korony do Polski, ale jest problem, ponieważ mogę przekroczyć granicę Norwegii nie mając więcej, jak 25.000 koron norweskich. Mam pytanie, gdzie mam się zwrócić z tym problemem. Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
Pozdrawiam Ireneusz Węsierski.

Jaki jest sens w dzisiejszych czasach, / internet- banki- karty bankomatowe / wywozić "żywą norweską gotówkę" w znacznych ilościach, narażając się na wiele nieprzyjemności wszelkiego typu.
Skoro pracujesz legalnie to i masz norweskie legalne konto, a do niego kartę bankomatową, to bezsensem jest, wieźć do polski korony, by tam następnie wymieniać na złotówki.
Niemniej, jeżeli masz taki "zaprzyjaźniony kantor" który płaci więcej niż banki przy wymianie.
To załóż w polskim banku PKO - dawna Nordea, konto walutowe w koronach norweskich i przesyłaj bezpośrednio z norweskiego banku na polski korony.
Bez kłopotów i stresów.
Chyba, że pracujesz legalnie, a po pracy "dorabiasz na boku" i nie wiesz jak sobie poradzić z nadmiarem niekontrolowanej gotówki.
To faktycznie jest jakiś tam problem jak pisali inni wyżej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok