Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tomek Gajda Anita F Krzysztof .I Rafal Madejczyk kasial1 Ewelina Mróz Patryk æsj Krzysztof J Bet5 Kamil Urbankiewicz rapa72 AgaSzczypak Patrycja11651 nezka00 (7883 niezalogowanych)
37 Postów

(EugeniaMroczna)
Nowicjusz
DeDee napisał:
Dokumenty mam przetłumaczone na angielski, wszystkie świadectwa pracy i dyplomy. Co masz na myśli pisząc uznane, czy chodzi o wykształcenie? Bo nie mam uznanych...

Chodzi o wykształcenie, np. dyplom magisterski nie wystarczy przetłumaczyć na język angielski, bądź norweski, musisz wysłać do www.nokut.no/ i poczekać, aż Ci "przerobią" i uznają
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Cześć! Oferuję polsko-norweskie tłumaczenia przysięgłe, CV i nie tylko. Zachęcam do kontaktu na tlumacz@multinor.no lub pod nr tel.: z Polski + 48 (58) 743 07 53 lub z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
RudaGrażyna napisał:
DeDee napisał:
Dokumenty mam przetłumaczone na angielski, wszystkie świadectwa pracy i dyplomy. Co masz na myśli pisząc uznane, czy chodzi o wykształcenie? Bo nie mam uznanych...

Chodzi o wykształcenie, np. dyplom magisterski nie wystarczy przetłumaczyć na język angielski, bądź norweski, musisz wysłać do www.nokut.no/ i poczekać, aż Ci "przerobią" i uznają

Już nie jest to wymagane. Możliwe oczywiście, że są jeszcze pracodawcy, którzy tego żądają, ale jeśli chodzi o obywateli UE zdarza się to okazjonalnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Jasna napisał:
RudaGrażyna napisał:
DeDee napisał:

Już nie jest to wymagane. Możliwe oczywiście, że są jeszcze pracodawcy, którzy tego żądają, ale jeśli chodzi o obywateli UE zdarza się to okazjonalnie.

Chyba ci sie we łbie coś poprzestawialo. Jeżeli chcesz sie legitymowac wykształceniem wyższym, nie medycznym, to musisz uzyskać godkjent z NOKUT.
Możesz sobie wpisać w cv wszystko, ale bez nostryfikacji dostaniesz stawkę jak robotnik niewykwalifikowany, a o miejscach, gdzie wyższe wykształcenie jest przepustka do dostania posady, bez godkjent 'u mozna tylko pomarzyć.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
54 Posty
Przemek Drozd
(tonnny)
Nowicjusz
Coś tam jasnej zaświeciło ale to tylko świetlik,może być tak,że pracodawca daje etat na okres próbny na podstawie dokumentów ,po czym sam załatwia wszystko.
Inaczej jest jak sami walczymy o stanowisko,wtedy super jest jeśli pracodawca ma już dokumenty potwierdzone nostryfikowane - szanse na etat większe i szybsze.
By było jasna jasne nie mieszaj ludziom w głowie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Hilton napisał:
Jasna napisał:
RudaGrażyna napisał:
DeDee napisał:

Chyba ci sie we łbie coś poprzestawialo. Jeżeli chcesz sie legitymowac wykształceniem wyższym, nie medycznym, to musisz uzyskać godkjent z NOKUT.
Możesz sobie wpisać w cv wszystko, ale bez nostryfikacji dostaniesz stawkę jak robotnik niewykwalifikowany, a o miejscach, gdzie wyższe wykształcenie jest przepustka do dostania posady, bez godkjent 'u mozna tylko pomarzyć.

No cóz.. jakoś wszyscy rodacy, których znamy a którzy pracują w gas & oil z wyższym wykształceniem jako inżynierowie, nic takiego nie mają. Za to ich koledzy z Indii np i owszem, muszą mieć. Znajoma, która pracuje w przedszkolu też nie musiała nostryfikować dyplomu...

Ja cały czas Hilton zapominam, że ty się na wszystkim znasz, masz bieżące info na temat każdego problemu i na temat każdej dziedziny życia Gratuluję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Twoja znajoma moze pracowac w przedszkolu, bez uznania dyplomu, ale jako asystent za marne pieniadze. Pedagogisk leder, albo førskolelærer musi miec uznany dyplom. Nawet jesli Twoja znajoma zostala kiedys zatrudniona bez uznanego wyksztalcenia, to miala poprostu wyjatkowego farta, ale to nie zmiena faktu, ze wymaga sie uznania wyksztalcenia. Nie masz racji i nie brnij w to..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
Twoja znajoma moze pracowac w przedszkolu, bez uznania dyplomu, ale jako asystent za marne pieniadze. Pedagogisk leder, albo førskolelærer musi miec uznany dyplom. Nawet jesli Twoja znajoma zostala kiedys zatrudniona bez uznanego wyksztalcenia, to miala poprostu wyjatkowego farta, ale to nie zmiena faktu, ze wymaga sie uznania wyksztalcenia. Nie masz racji i nie brnij w to..

To proszę mi wyjaśnić sytuację z inżynierami w gas&oil .... ( w sumie mowa o 4ch pracujących w 3 różnych firmach)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Ja ich nie zatrudnilam, wiec nic Ci nie wyjasnie. Wyjasnilam Ci jak wyglada zatrudnianie w przedszkolu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Jasna napisał:
Lindemans napisał:

To proszę mi wyjaśnić sytuację z inżynierami w gas&oil .... ( w sumie mowa o 4ch pracujących w 3 różnych firmach)

A proszę bardzo, juz wyjaśniam. Jeżeli ktoś ukończył Politechnikę dająca uprawnienia międzynarodowe, to nie trzeba nostryfikowac, ale członkostwo ue nie ma tu nic do rzeczy.

Owszem, wiem dużo, ale nie wszystko, aczkolwiek wiecej od ciebie. Zmien nick na "ciemna" , bardziej pasuje. A jeśli chodzi o twoja znajoma, to ńikt jej nie zmusi do nostryfikacji dyplomu. Moze pracować w przedszkolu jako asystent, do tego nie trzeba wykształcenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Hilton napisał:

A proszę bardzo, juz wyjaśniam. Jeżeli ktoś ukończył Politechnikę dająca uprawnienia międzynarodowe, to nie trzeba nostryfikowac, ale członkostwo ue nie ma tu nic do rzeczy.

No to ja ci teraz zdradzę tajemnicę, Hilciu. W firmie mojego męża jeszcze kilka lat temu wszyscy obcokrajowcy musieli nostryfikować. Teraz obywatele UE nie muszą, ale Rosjanie i Hindusi muszą ( i kto tam z nim jeszcze pracuje, a jest spoza Unii). No to teraz myślisz, ze to się uprawnienia we wszystkich uczelniach w UE zmieniły, czy może jednak NO zmieniła niektóre reguły??

hm.. pomyślmy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok