Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2231 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
JLK21 napisał:...a norweskiego juz sie uczysz????
DAJ ...PANU ...spokój...
ON zna perfekt angielski w piśmie i mowie ...wszak jest prawnikiem ...i na pewno Tutaj nie będzie zasuwał fizycznie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
gabriel napisał:
JLK21 napisał:...a norweskiego juz sie uczysz????
DAJ ...PANU ...spokój...
ON zna perfekt angielski w piśmie i mowie ...wszak jest prawnikiem ...i na pewno Tutaj nie będzie zasuwał fizycznie ...

ciekawe czy w natloku nowych wyzwan znalazl czas na aplikacje - podejrzewam ze nie rezygnowalby z prawa w PL gdyby naprawde byl prawnikiem pracujacym kiedykolwiek w zawodzie... yhm... ale co tam - ja jestem, zwykly prosty chlopak po budowlance... takich ja ja sa miliony i nie mam co sie porownywac do Pana prawnika z roznorakimi doswiadczeniami zawodowymi, czyz nie tak Gabrielu??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
JLK21 napisał:ciekawe czy w natloku nowych wyzwan znalazl czasA może przejrzał na Swoje oczy i zobaczył ,że ta cała otoczka w której się obraca to bagno do kwadratu...? .
A ponieważ w Jego mniemaniu dochapał się już wystarczająco kasiorki i raczej dla Niego , niebezpiecznie jest nadal przebywać we kraju nade Wisło ...bo to...tamto... siamto...owamto...!
To znalazł sobie kraj spokojny acz na Jego poziomie ...i właśnie Tu w Norge che zainwestować Swoją wypracowaną KRWAWICĘ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Marek Pilichowski
(Marek123)
Wiking
jeszcze raz dziekuję za wszelkie rady, nie jestem po budowlance chociaż pewnie teraz przydałoby się to, średnie to technik mechanik spec.elektryk. Tego że skończyłem ciekawe studia nie musze sie wstydzić a przekonywać do swojej prawdomówności nikogo tutaj nie zamieżam bo i po co, no chyba że któryś z szanownych przedmówców będzie moim pracodawcą. Co do mojej motywacji i konieczności mojego wyjazdu... cóż uprawdopodobnione przez Was motywy są dużym uproszczeniem, niestety życie pisze czasami bardziej skomplikowane scenariusze. Nie pochodzę też z Warszawy mieszkam tu od niedawna z nadzieją na godne życie w dużym mieście, a urodziłem się i mieszkałem dotąd w 100tyś. miasteczku. No to chyba na tyle odnosząc się do wcześniejszych wypowiedzi. Widać że ciągle w Was Polska krew. To chyba dobrze. Ja jedna będę starał się unikać złośliwości i ironii. I oczywiście gdybym był bogaty.... to pewnie nie wyjeżdzałby, gdybym był zajebistym prawnikiem pewnie zdałbym na aplikację, albo może gdybym znał odpowiednie osoby? - ale niestety tak nie jest, a sama uczciwość to za mało (przynajmniej w Polsce). Na razie jeszcze raz dziękuję za rady i podpowiedzi, teraz już wracam do nauki języka. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Marek123 napisał:
jeszcze raz dziekuję za wszelkie rady, nie jestem po budowlance chociaż pewnie teraz przydałoby się to, średnie to technik mechanik spec.elektryk. Tego że skończyłem ciekawe studia nie musze sie wstydzić a przekonywać do swojej prawdomówności nikogo tutaj nie zamieżam bo i po co, no chyba że któryś z szanownych przedmówców będzie moim pracodawcą. Co do mojej motywacji i konieczności mojego wyjazdu... cóż uprawdopodobnione przez Was motywy są dużym uproszczeniem, niestety życie pisze czasami bardziej skomplikowane scenariusze. Nie pochodzę też z Warszawy mieszkam tu od niedawna z nadzieją na godne życie w dużym mieście, a urodziłem się i mieszkałem dotąd w 100tyś. miasteczku. No to chyba na tyle odnosząc się do wcześniejszych wypowiedzi. Widać że ciągle w Was Polska krew. To chyba dobrze. Ja jedna będę starał się unikać złośliwości i ironii. I oczywiście gdybym był bogaty.... to pewnie nie wyjeżdzałby, gdybym był zajebistym prawnikiem pewnie zdałbym na aplikację, albo może gdybym znał odpowiednie osoby? - ale niestety tak nie jest, a sama uczciwość to za mało (przynajmniej w Polsce). Na razie jeszcze raz dziękuję za rady i podpowiedzi, teraz już wracam do nauki języka. Pozdrawiam

jak polska krew?? a w Tobie jaka plynie?? Wampirza, afrykanska, czy moze jakas blekitna?? nikt nie pisal ze bedzie latwo - a tak poza tym to my tutaj piszemy bez ogrodek jak jest - nie tracimy czasu na glaskanie po glowkach - piszemy od razu i albo chesz i skorzystasz z ukrytych rad, albo zadrzesz nos do gory, przyjedziesz tu i przekonasz sie ze 95% rzeczy o ktorych Ci tutaj ludzie pisza - to jednak byla prawda... ale co tam - w Tobie polska krew plynie i w nas tez i pewnie my tylko chcemy "Twojej roboty" i Twojej kasy a Ciebie chcemy wyrolowac w calej rozciaglosci....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
JLK21, my chcemy przeciez, aby mu sie nie udało
Marku, w tym roku w marcu przyjechał do Oslo Zeno, mężczyzna około 50tki. Nie miał nagranej pracy, mieszkania. Miał troszke gotówki, ubrania i samochód. Dnie spędzał na szukaniu pracy, a polegało to na tym, ze przesiadywal w polskich sklepach ( wtedy dwa były na Toyen i jeden na Bislet) , tam wieszał ogłoszenia. Prócz tego zorganizowal grupe AA przy kościele. Niestety, praca jak to praca, sama nie przyszła, nikt tez nie zadzwonil. Po czasie zaczął jeździć na gardermoen i zbierac butelki. Potem gdzies zniknął.
Ja rozumiem, ze ludzie w trudnych sytuacjach robia dziwne rzeczy, potrafie zrozumiec tubylca zbierającego butelki, ale Polaka???? To jest po prostu wstyd dla naszego narodu, a potem z powodu takich Zenków smieją sie nam w twarz, ze taka ta Polska biedna a Norwegia to nasze wybawienie. Ten facet w Polsce miał normalne zycie, a mimo to zdecydowal sie na Norwegie i norweski sen.
Marku, musisz byc dobry w jakims fachu, elektryk, kierowca, mechanik itp. Jak nauczysz sie języka to prace znajdziesz na wiosne. Złota rączka nie jest pojęciem dla Norwegów znanym Sam napisałes, ze gdybys był bogaty... zeby sobie opłacic tu mieszkanie potrzebujesz około 3000 złotych miesięcznie za pokój . Do tego jakaz żywnosc... Z reszta juz ci ludzie pisali.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Marek123 napisał:

Jasne ze kazdy ma swoje motywy emigracji zarobkowej czy innej! Poprostu zastanawiamy sie co wyksztalcony facet z praktyka w bankowosci itd moze robic w Norwegi??? Zreszta nie tylko w Norwegi. Osobiscie znam w Polsce ludzi ktorzy po 3,4 miesiacach wracali z Irlandi czy Angli ze slowamy ze nie po to sie uczyli aby rowy kopac czy zmywac gary!!!!Nie jednego z nich potem spotkalem na jakiejs stronie neta o emigracji wypisujach bzdury o nas typu "tchorze","zdrajcy","nieudacznicy"!!!! Moze jestes inny,uczciwy,rozsadny itp ale czy wiesz do konca co chcesz osiagnac tym wyjazdem??? To ze pieniadze to kazdy wie ale co ponadto? Chyba kazdy tutaj powie ze pieniadze nie sa tutaj powalajace na kolana jezeli ktos mial prace w Polsce!!!Zycie czasami tez plata tutaj figla i staje sie nawet ciezsze niz w kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
przez 3 lata poprzedzajace ten ostatni rok na forach pojawialy sie glownie pytania w stylu-dostalem prace w Norwegii,powiedzcie mi jak zalatwic pozwolenie,karte podatkowa itp
przez ostatni rok pojawiaja sie prawie tylko posty na temat jak zalatwic sprawe przejscia na bezrobocie
czekam az to sie zmieni i rodacy znowu zaczna pytac o sprawy formalne zwiazane z pierwszym pobytem w Norwegii,bo bedzie to oznaczac,ze cos sie ruszylo,jest lepiej i jest to jakas gwarancja dla tych,ktorym udalo jakos sie utrzymac w Norwegii,ze nie musza sie bac o siebie

widac,ze autor watku plywa sobie gdzies w swoim swiecie marzen o lepszym zyciu w Norwegii,mimo iz z tego co o sobie pisze,ma wrazenie,ze w Polsce moglby zyc na dobrym poziomie
na nic tutaj sie nie zdadza wszelkie powstrzymywania go od wyjazdu,statystyki mowiace o tym ilu cudzoziemcow znajacych norweski,majacych dobre zawody "w rekach"z tzw doswiadczeniem jest bez pracy-widocznie sam musi zderzyc sie z rzeczywistoscia
no coz...wlasne doswiadczenia sa bezcenne
ja z przerazeniem mysle,co bedzie za rok(jezeli w miedzy czasie sytuacja sie dalej nie poprawi),kiedy pokoncza sie pierwsze przyznane masowo na poczatku tego roku zasilki dla bezrobotnych i ilu takich Zenonow,o ktorych pisze Hilton pozostanie w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
truskawkowa napisał:
przez 3 lata poprzedzajace ten ostatni rok na forach pojawialy sie glownie pytania w stylu-dostalem prace w Norwegii,powiedzcie mi jak zalatwic pozwolenie,karte podatkowa itp
przez ostatni rok pojawiaja sie prawie tylko posty na temat jak zalatwic sprawe przejscia na bezrobocie
czekam az to sie zmieni i rodacy znowu zaczna pytac o sprawy formalne zwiazane z pierwszym pobytem w Norwegii,bo bedzie to oznaczac,ze cos sie ruszylo,jest lepiej i jest to jakas gwarancja dla tych,ktorym udalo jakos sie utrzymac w Norwegii,ze nie musza sie bac o siebie

widac,ze autor watku plywa sobie gdzies w swoim swiecie marzen o lepszym zyciu w Norwegii,mimo iz z tego co o sobie pisze,ma wrazenie,ze w Polsce moglby zyc na dobrym poziomie
na nic tutaj sie nie zdadza wszelkie powstrzymywania go od wyjazdu,statystyki mowiace o tym ilu cudzoziemcow znajacych norweski,majacych dobre zawody "w rekach"z tzw doswiadczeniem jest bez pracy-widocznie sam musi zderzyc sie z rzeczywistoscia
no coz...wlasne doswiadczenia sa bezcenne
ja z przerazeniem mysle,co bedzie za rok(jezeli w miedzy czasie sytuacja sie dalej nie poprawi),kiedy pokoncza sie pierwsze przyznane masowo na poczatku tego roku zasilki dla bezrobotnych i ilu takich Zenonow,o ktorych pisze Hilton pozostanie w Norwegii

Zgadzam sie.Kryzys na swiecie da sie jeszcze odczuc przez dlugi czas a gospodarki takich krajow jak Norwegia czy Usa sa czy chcial czy niechcial powiazane ze soba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący
Marek123 napisał:
[quote]angielski
zawód wyuczony to raczej nie przydatny bo prawnik, ale pracowałem głównie w bankowości
teraz mam firmę szkoleniową dla menedżerów i szkołę tańca
Wrecz przeciwnie, wyzsze wyksztalcenie Polakow jest bardzo istotne dla Norwegow, ale glownie po to by dumnie opowiadac swoim krajanom, ze nawet lekarz, prawnik czy inzynier ochoczo zbiera truskawki w "krainie mlekiem i miodem plynacej". Sama mialam okazje dostrzec, jak tego typu historie, chociazby sprzed wielu lat na trwale zagaszczaja w pamieci Norwegow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok