Ghalia napisał:
Hilton napisał:
Ghalia napisał:
mariuszmariusz napisał:
Witam. Mam prawdopodobnie bardzo banalne dla niektorych pytanie , ale dla mnie jest to troche dziwne:
moja zona w roku 2010 pracowala 9 m-cy , zarobila brutto ok. 220 tys i dostala zwrotu prawie 16 tys koron
w zeszlym roku przepracowala juz caly rok , zaroblia brutto 310 tys i ma do zaplaty podad 6 tys.
nie robilismy wczesniej ani w zeszlym roku zadnych odpisow
moze mi ktos przyblizyc skad nagle taka roznica w podatku ?
dzieki
310tys ? a gdzie mozna tyle zarobić ?? 
A coz to jest brutto 310 tys. koron? Po odjęciu średniego podatku daje około 17 lub 18 tys. miesięcznie netto. Cóż to za wyczyn? W "Kiwi" tyle zarabiają ludzie po ungdomskole ( gimnazjum).
Może tyle się zarabia w Oslo bo dla obcokrajowca pracującego na wiosce to szczyt możliwości 
Mąż zapieprza przy budowlance - robi i umie absolutnie wszystko i po ciężkich walkach z szefem od mc ma 150NOK brutto a ja sprzątam na 80% za 140NOK. Co łącznie rocznie daje brutto odpowiednio 240tys i 180 dla mnie 
A najdłużej pracujący (5 lat) polak w moich okolicach ma 175NOK/h i jest mechanikiem
I każdy tutaj ma taki problem, albo robisz za tyle albo wypad.
Już nawet chciałam raz zmienić robotę po spięciu z szefem o kasę i znalazłam 2 inne oferty za 100NOK brutto
Jezeli pracuje w branzy budowlanej to tu sa stawki.
For faglærte: 169,- kroner
For ufaglærte uten bransjeerfaring: 152,- kroner
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 158,40 kroner
For arbeidstakere under 18 år: 102,- kroner
Satsene gjelder fra 1. april 2012.
Wiec oficjalnie nie moze zarabiac 150 kr.
Co do sprzatania to tez masz za malo.
Renhold
Arbeidstakere som utfører renhold, skal minst ha en lønn per time på: 151,67 kroner.
Arbeidstakere under 18 år som utfører renhold, skal minst ha en lønn per time på: 114,56 kroner.