Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

podatek - sporo do zaplaty - Norwegia

Czytali temat:
adam nowak Artur Sychowski emilia wilczewska Jarek Grudzień marcin Dobrzanski Karolina Szynwelska ARQ arqw Karolina Kargol Arlen Kinga Samson Pawel2403 (4323 niezalogowanych)
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Witam. Mam prawdopodobnie bardzo banalne dla niektorych pytanie , ale dla mnie jest to troche dziwne:
moja zona w roku 2010 pracowala 9 m-cy , zarobila brutto ok. 220 tys i dostala zwrotu prawie 16 tys koron
w zeszlym roku przepracowala juz caly rok , zaroblia brutto 310 tys i ma do zaplaty podad 6 tys.
nie robilismy wczesniej ani w zeszlym roku zadnych odpisow
moze mi ktos przyblizyc skad nagle taka roznica w podatku ?

dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Taki to juz urok rozliczen podatkowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
mariuszmariusz napisał:
Witam. Mam prawdopodobnie bardzo banalne dla niektorych pytanie , ale dla mnie jest to troche dziwne:
moja zona w roku 2010 pracowala 9 m-cy , zarobila brutto ok. 220 tys i dostala zwrotu prawie 16 tys koron
w zeszlym roku przepracowala juz caly rok , zaroblia brutto 310 tys i ma do zaplaty podad 6 tys.

dzieki

6 tys to jest sporo do zapłaty? Ales mnie rozbawil. Trzeba sobie pilnować procentów na zaliczkę. Na stronie skatt mozna samemu zmienić kartę podatkowa. Przyjdzie nowa z wyższym procentem na zaliczkę i ńie będzie w przyszłym roku dopłaty.
Różnica jest, bo skatt oblicza podatek według wcześniej "przyznanych" procentów. Jak zarobiła wiecej to wiecej ma podatku do zapłaty, a zaliczka była taka sama. Dlatego niech wejdzie na stronę skatt i zmieni to.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
mariuszmariusz napisał:

dzieki

310tys ? a gdzie mozna tyle zarobić ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
121 Postów
Jerzy Świerzykał
(Fredzio)
Stały Bywalec
Ghalia napisał:
W Norgewii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Ghalia napisał:
mariuszmariusz napisał:

dzieki

A coz to jest brutto 310 tys. koron? Po odjęciu średniego podatku daje około 17 lub 18 tys. miesięcznie netto. Cóż to za wyczyn? W "Kiwi" tyle zarabiają ludzie po ungdomskole ( gimnazjum).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Hilton napisał:
Ghalia napisał:
mariuszmariusz napisał:

dzieki

A coz to jest brutto 310 tys. koron? Po odjęciu średniego podatku daje około 17 lub 18 tys. miesięcznie netto. Cóż to za wyczyn? W "Kiwi" tyle zarabiają ludzie po ungdomskole ( gimnazjum).

Może tyle się zarabia w Oslo bo dla obcokrajowca pracującego na wiosce to szczyt możliwości
Mąż zapieprza przy budowlance - robi i umie absolutnie wszystko i po ciężkich walkach z szefem od mc ma 150NOK brutto a ja sprzątam na 80% za 140NOK. Co łącznie rocznie daje brutto odpowiednio 240tys i 180 dla mnie
A najdłużej pracujący (5 lat) polak w moich okolicach ma 175NOK/h i jest mechanikiem
I każdy tutaj ma taki problem, albo robisz za tyle albo wypad.
Już nawet chciałam raz zmienić robotę po spięciu z szefem o kasę i znalazłam 2 inne oferty za 100NOK brutto
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
nie jest to faktycznie kosmiczna wyplata , faktycznie dostaje ok, 19,5 tys netto ( czyli chyba pobieraja za malo zaliczki , bo ma karte 36 % ) i nie w Oslo ale w Sandnes

i jeszcze jedno dla mnie dziwne nieco : ja zarobilem 330 tys , tak samo nic nie odliczalem i mam do zaplaty ok. 2 tys , to dopiero zagadka

nie sa to niesamowite kwoty do zaplaty, ale zawsze budzet trzeba nieco uszczuplic
w przyszlym roku odliczymy sobie dojazdy i odsetki od kredytu i moze nie bedzie tak zle
w tym roku mam karte podatkowa 30 % ( nie wiem dlaczego taka dostalem ) i chyba musze ja zmienic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Ghalia napisał:
Hilton napisał:
Ghalia napisał:
mariuszmariusz napisał:

dzieki

Może tyle się zarabia w Oslo bo dla obcokrajowca pracującego na wiosce to szczyt możliwości
Mąż zapieprza przy budowlance - robi i umie absolutnie wszystko i po ciężkich walkach z szefem od mc ma 150NOK brutto a ja sprzątam na 80% za 140NOK. Co łącznie rocznie daje brutto odpowiednio 240tys i 180 dla mnie
A najdłużej pracujący (5 lat) polak w moich okolicach ma 175NOK/h i jest mechanikiem
I każdy tutaj ma taki problem, albo robisz za tyle albo wypad.
Już nawet chciałam raz zmienić robotę po spięciu z szefem o kasę i znalazłam 2 inne oferty za 100NOK brutto

Jezeli pracuje w branzy budowlanej to tu sa stawki.

For faglærte: 169,- kroner
For ufaglærte uten bransjeerfaring: 152,- kroner
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 158,40 kroner
For arbeidstakere under 18 år: 102,- kroner

Satsene gjelder fra 1. april 2012.

Wiec oficjalnie nie moze zarabiac 150 kr.

Co do sprzatania to tez masz za malo.

Renhold

Arbeidstakere som utfører renhold, skal minst ha en lønn per time på: 151,67 kroner.
Arbeidstakere under 18 år som utfører renhold, skal minst ha en lønn per time på: 114,56 kroner.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
optimus reaktywacja napisał:
[quote]Ghalia napisał:
Hilton napisał:
Ghalia napisał:
mariuszmariusz napisał:

dzieki

Re.

Dzięki Optimus że Ci się chciało Ja to wiem, ja to znam. Ja to nawet szefowi pokazywałam. I co z tego jak z niego jest taki cwaniak ze męża zatrudnił jako "woźnego" to raz a po drugie powiedział mi że to są stawki w danych sektorach. I firma budowlana "musi "tyle płacić minimum a on firmy budowlanej nie ma wiec może zapłacić ile mu się podoba. U mnie sytuacja wygląda tak samo. Sprzątam ale nie jestem zatrudniona w firmie strikte sprzątającej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok