Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
adam nowak Artur Sychowski emilia wilczewska Jarek Grudzień marcin Dobrzanski Karolina Szynwelska ARQ arqw Karolina Kargol Arlen Kinga Samson Pawel2403 (4321 niezalogowanych)
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Ghalia, a jak to sie stało ze dostaliscie takiebumowy. Facet robi przekręt i wasnw to wciągnął . To Norweg?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Hilton napisał:
Ghalia, a jak to sie stało ze dostaliscie takiebumowy. Facet robi przekręt i wasnw to wciągnął . To Norweg?

Tak, Norweg. Gościu jest generalnie w porządku ale jeśli chodzi o kase to masakra. Podobne problemy z podwyżkami mają jego "starzy, norwescy" pracownicy no ale im to jest mało z "luksusu" bo mają na rękę mc 25-30tys... dla nas to jest las vegas

Oboje zatrudnieni jesteśmy w "prywatnych firmach " które, z wykonywanymi przez nas zawodami, nie mają nic wspólnego. I ponoć w takim wypadku mogą nam płacić ile tylko uważają za słuszne.

Już nie raz chcieliśmy zmienić pracę ale okazało się że w tych naszych stronach, nawet publiczne placówki płacą jeszcze gorzej nawet znajomość jezyka nie podwyższa naszej wartości.

Ale pocieszające że inni rodacy mają lepiej ! Chociaż to cieszy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Sporo? Sporo to ja doplacalam, 20 tys 4 lata temu(
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Moj mąz rok temu mial 28tysiecy do zaplaty W tym roku "tylko" 13 Na szczescie ja dostalam 13tysiecy zwrotu...ufff
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
norki to świnie
żeby od gości chcieć jakiegoś podatku
na dodatek powinni więcej gościom niż miejscowym płacić, bo goście mają rodzinę w Polsce na utrzymaniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Królowa_Korba napisał:
Moj mąz rok temu mial 28tysiecy do zaplaty W tym roku "tylko" 13 Na szczescie ja dostalam 13tysiecy zwrotu...ufff

nie chcesz powiedzieć chyba ,że odpaliłaś mężowi tą kasę ze zwrotu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Mamy wspolne konto, wiec jakby nie patrzec wychodzimy na zero z podatkami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Dlaczego podajecie podatek w % jeśli wg mojej wiedzy wszyscy mają tabele podatkowe,a procenty dotyczą tylko pracy dodatkowej?
Dlaczego nie robiliście żadnych odpisów np,diety,mieszkanie,dojazdy do pracy i do NO,nie wspomnę o statusie pendler?

Praktycznie wszyscy moi znajomi,od początku pracy w NO (kilka lat) biorą rok w rok zwroty między 25 a 70 tyś,średnio 35 tyś.Oczywiście wszyscy moi znajomi przyjechali tu zarabiać,czyli status pendler.
Pozdrawiam.

ps.
Wszyscy moi znajomi,jak i autor tego postu,nie rozlicza się 'pod kościołem' u błąkających się po okolicy arcymiszczów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Mieszkamy w Norwegii, pracujemy i mieszkamy w Stavanger, wiec dojazdy odpadają, diety tez. Jedyne co to przedszkolemozna odpisac, ale wyszlo tego malutko. A, i BSU tez troche wyszlo w tym roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
balum napisał:
Dlaczego podajecie podatek w % jeśli wg mojej wiedzy wszyscy mają tabele podatkowe,a procenty dotyczą tylko pracy dodatkowej?
Dlaczego nie robiliście żadnych odpisów np,diety,mieszkanie,dojazdy do pracy i do NO,nie wspomnę o statusie pendler?

Praktycznie wszyscy moi znajomi,od początku pracy w NO (kilka lat) biorą rok w rok zwroty między 25 a 70 tyś,średnio 35 tyś.Oczywiście wszyscy moi znajomi przyjechali tu zarabiać,czyli status pendler.
Pozdrawiam.

ps.
Wszyscy moi znajomi,jak i autor tego postu,nie rozlicza się 'pod kościołem' u błąkających się po okolicy arcymiszczów.

No i wszyscy zapominaja ze biora feriepenge bez podatku,w grudniu placa go polowe ale w rozliczeniu rocznym(dochod roczny rozliczamy) te pieniadze sa normalnie opodatkowane stad doplaty jezeli ktos mieszka tu na stale. U mnie Norwegowie (nie wiem czy wszedzie tak mozna w kazdej firmie) dobrowolnie w biurze kaza sobie pobierac(odprowadzac zaliczke) 500 koron wiecej podatku co miesiac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok