Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
moje pytania tutaj sa z czystej ciekawości,jeszcze za daleko mi do tych pieniędzy
a i na pewno nie jedno sie zmieni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Alderspensjon fra folketrygden
Alderspensjon fra folketrygden er en rettighet du får når du har bodd i Norge i minst tre år etter fylte 16 år. Hvor mye du får utbetalt kommer an på hvilken opptjening du har hatt gjennom livet og hvor mange år du har bodd i Norge. Full opptjening i folketrygden tilsvarer 40 år.
Tjenestepensjon og AFP
De aller fleste arbeidstakere har en tjenestepensjonsordning. Arbeidsgiveren din eller din leverandør av tjenestepensjon gir informasjon om pensjonsordningen du tilhører.
AFP er en pensjonsordning for arbeidstakere som har fylt 62 år og som jobber innenfor et område med tariffavtale om AFP. Spør arbeidsgiveren din hvis du er usikker på om du har rett til AFP eller hvis du har spørsmål om ordningen. cyt, nav.no
Wszystko jest proste i czytelne. Wyliczanie emerytury w wieku 30,40 lat nie ma sensu bo do tego czasu tak i w Norge jak i w Polszy przepisy moga sie zmienic kilka razy(o ile wczesniej ZUS nie zbankrutuje wogole).
Pani Barbaro podejrzewam ze zbliza sie pani do wieku emerytalnego skoro podjela pani taki watek wiec najlepeij chyba bedzie udac sie do najblizszego biura Nav i tam bezposrednio dowiedziec co i jak.
Niestety nie wiem jaki, lata przepracowane w Polsce i wysokosc skladki tam odprowadzanej maja wplyw na wysokosc wyplacanej emerytury tutaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
To i Ja dodam Swoje Jedno... ØRE ... .
---
Chcę przypomnieć jedynie , że w 2010 roku została zmieniona ustawa Emerytalna w NORGE , znosząca próg 67 lat pracy dla obojga płci ... .
---
Teraz każdy z Nas Może pracować ile dusza zapragnie by otrzymać upragnioną darmową zapomogę emerytalną .
---
Tym samym jeżeli ktoś w wieku 67-lat będzie miał tylko 16-lat pracy w Norge a jego zdrowie tak psychiczne jak i fizyczne będzie pozwalało na dalszą prace , to może sobie spokojnie korzystać z dobrodziejstwa dalszej pracy ...
ECH... / a w polszy ...osierocony kaczor , wieszczy iż Państwo Polskie , chce ludzi pracy doprowadzić do grobu bez emerytury , przez podniesienie wieku emerytalnego do nieszczęsnych 67-lat danego pracownika /
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Andrzej Iksinski
(Ondraszek)
Wiking
Przelicz jeszcze ile godzin miesiecznie przepracowuje Polak, a ile Norweg. Mozesz jeszcze pomyslec o ustanowionej przez J.Buzka reformie emerytur i pomyslach z filarami... Ktos obracal pieniedzmi przez ponad 10 lat, a zyski...? Wlasnie, wtedy takze polscy "fachowcy" od ekonomii twierdzili, ze lepszej formy systemu nikt nie wynajdzie. Chciałbym dodac, ze Francja nie trzyma sie sztywnego wieku 67 lat i odsylam do lektury, bo warto poczytac cos innego poza GW. Latanie powiekszajacej sie dziury budzetowej w polskiej rzeczywistosci zawsze sie skupia na przecietnym "Kowalskim". Podwyzki wszelkich mozliwych podatkow, (za ktore D. Tusk zapowiadal wyrzucanie z rzadu), Podwyzszanie wieku emerytalnego, a przy tym zwiekszanie ilosci urzednikow w Polsce. Natomiast uwielbiany i umilowany Premier Tusk dziwnie obawia sie opodatkowania bankow, ktore w Polsce sa swietymi krowami. Norwegowie jakos nie maja problemow z lepszym traktowaniem przedsiebiorstw spoza swojego kraju. Swoja droga zastanawiam sie dlaczego siedzisz tutaj i placisz podatki na Krola, zamiast wspomagac z "bogatej" Polski wszelkiego rodzaju mutantow biurokracji w Brukseli...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ondraszek napisał:...Swoja droga zastanawiam sie dlaczego siedzisz tutaj i placisz podatki na Krola, ...
DLATEGO IŻ POCHODZĘ Z BARDZO ZUBOŻAŁEJ ... PRZEDWOJENNEJ ... SZLACHTY ... ! .
Na dodatek stłamszonej przez Komunistyczny System .
---
I genetycznie bliżej Mi jest do KRÓLA ... niż do parszywego Yntelygenckego BARACHŁA

Coś jeszcze byś chciał wiedzieć odnośnie Moich wypowiedzi w tym temacie .?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
to jesteś jakby hrabia na forum albo tak ci się wydaje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów

(Barbaros49)
Nowicjusz
Ja tez sie zaliczam do szlachty i moj rod ma nawet swoj herb a puki co pracuje tu.Czytam nieraz posty na tej stronie i dziewie sie ze czasami odpisujemy w niegrzeczny sposob na posty innej osoby.
Jesli chodzi o emeryture to najlepiej pasuje mi 62 lata i powrot do Polski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
piotr kwiatkowski
(grupa Laokona)
Początkujący
Pozwólmy wypowiedzieć się jeszcze jednej osobie dobrze urodzonej:

I ja hrabiowskiemu słowu wierzę, w końcu noblesse oblige
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
grupa Laokona napisał:

I ja hrabiowskiemu słowu wierzę

nie kłam
ty wierzysz tylko kartoflom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Andrzej Iksinski
(Ondraszek)
Wiking
Napisales co Ci wpadlo do glowy... Rozumiem, ze starasz sie dowartosciowac ujawniajac swoje korzenie, choc malo kogo moze to interesowac... Szkoda, ze przy tej czynnosci zacial Ci sie caps lock (przycisk po lewej stronie klawiatury)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok