Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

cło na auto - Norwegia

16 Postów
Wiking
Wiem że ten temat już był wałkowany kilka razy, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie:
W jaki sposób "kochani norwescy urzędnicy" wyliczają te cholerne cło na auto?
Z moich obliczeń wyszła mi kwota około 20000kr, ale na wszelki wypadek jeszcze przedzwoniłam i siadłam ze zdziwienia, a szczękę to chyba na podłodze miałam, zaśpiewali mi 90000kr za moją starą omegę.Czy tkoś się oriętuje jak to wyliczają?
dodam tylko że wyliczeń dokonywałam na kalkulatorze tollvesent
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=13...O&parentid=44778
nic wiecej nie ma.... moze zle ci wyliczyli albo dolozyli ci jakas oplate dodatkowa bo jestes dluzej jak jeden rok w NO...... ???????????????????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
A może w Twoich obliczeniach brak podstawowej wartości Twojego Auta w NOK..na dzień dzisiejszy , jednak wg faktury zakupu w polszy ...? i dopiero ode tego są obliczane pozostałe wartości cła i innych opłat towarzyszących...
Bo w rzeczywistości to Tu w Norge za kupione auto za granica płacimy drugi raz tą samą kwotę lecz już w Nok...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
nie zaglebialem sie w te przepisy ale kiedys rozmawialem z kumplem norwegiem ktory ma rodzine w niemczech i sciagnal BMW z4.Tlumaczy to tak ze wartosc autka i clo sa obliczane na podstawie rynkowej ceny w Norge,jedynym wyjsciem jest zakup u dealera z faktura(uzywane tez) wtedy toll przyjmuje ta cene jako wyjsciowa. Cena to tylko jeden z skladnikow -moze zle wpisalas ciezar auta??albo pomylilas diesel benzyna itp.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Wiking
średnio w NO ona kosztuje 75tys kr w PL 13tys zł to stary 10-cio latek
chciałam opłacić cło i wszystkie podatki i mieć już to z głowy. a wszystkie dane spisałam z dow. rejest.
poprostu stoję a raczej stałam przed dylematem, czy ją zostawić, czy sprzedać. teraz sprawa jest już oczywista
za te 90tys kr to wolę kupić coś tutaj na miejscu niż wyrzucić w błoto i tak tyle co włożyliśmy w omegę już się nigdy nie zwróci (miała poprostu zostać z nami do końca).
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Anne jasne ze tak! Za takie pieniazki mozna trafic calkiem ciekawe autko z rozsadnym przebiegiem. Jezeli nie lacza Was wiezy emocjonalne ,hihihihii, jak co niektorych tutaj to naprawde sprzedac w polszy i szukac tutaj bo jest w czym wybierac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-15  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
jesli bedziesz chciala kupic tutaj autko, warto zwrocic uwage na aukcje...
ja kupowalem swoje autko raz na bilauksjon, dzielnica Haugenstua ... fajna sprawa o tyle, ze mozesz wczesniej autko sobie ogladnac wzdluz i wszerz,od wewnatrz i na zewnatrz, na spokojnie... to raz, dwa oni sprawdzaja w aucie wszystko od mechaniki poprzez zarowki i domykanie sie drzwi i wszystko jest na specjalnej kartce wynotowane, co jest ok a co nie i trzeba bedzie wymienic/naprawic ... trzy to calkiem fajna cena jesli nikt (ciapaty) nie przebije cie... cztery to kilkumiesieczna gwarancja na pewne podzespoly, zaleznie od autka... czasem 3 a innym razem i 6 miesiecy...
jak ktos nie zna sie na mechanice (jak ja) tylko umie jezdzic autkiem to calkiem fajna sprawa
o wiele pewniejszy zakup od bezposredniego z np. finn.no od prywatnej osoby
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Wiking
WIĘZY SENTYMENTALNE NO WIESZ SZKODA MI JEST TEGO AUTA DO JEST BARDZO WYGODNE.W PODRÓŻ DO PL JEST SUPER, MY JEDZIEMY TYLKO AUTEM OK 30 GODZIN. POZATYM JEST PO DOŚĆ DUŻYM DOFINANSOWANIU. NO I TO AUTOMAT, WIĘC JAZDA JAK DLA MNIE SUPER (BEZ BÓLU RĘKI OD ZMIANY BIEGÓW I NOGI OD WCISKANIA SPRZĘGŁA). NARAZIE Z NAMI ZOSTANIE DO WYJAZDU DO POLSKI, A POTEM MOŻE KTOŚ JĄ KUPI.
JA MIESZKAM W GÓRACH WIĘĆ ROZGLĄDAMY SIĘ ZA CZYMŚ CO MA NAPĘD NA 4.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Wiking
O TYCH AUKCJACH TO NIE WIEDZIAŁAM, ŚLEDZIMY TYLKO NET NO I TU TEŻ SĄ OGŁOSZENIA O AUKCJACH, ALE RACZEJ JE OMIJAMY, BO DO OSLO TO TERAZ TYLKO JAKIEŚ 3,5 GODZINY A JAK DOSYPIE JESZCZE TROCHĘ ŚNIEGU TO I DŁUŻEJ. A MECHANIKA TO JA MAM W DOMU I TO CAŁKIEM NIEZŁEGO.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok