Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wypadek samochodwy - Norwegia

Czytali temat:
janusz janusz Kamil Lejczak Piotr piotr Piotr Wdaka Łukasz W r B Gosia D mmxx . Piotr Sus Tina2016 KarolKarolwanda Grod (3247 niezalogowanych)
12 Posty
Wiking
Witam
Moja żona miała wypadek którego była sprawczynią, uderzyła w tył samochodu. o ile nasz samochód troszkę się rozbił to ten drugi prawie nie ma śladu jedynie zniszczona tablica rejestracyjna i porysowany zderzak. Zona wylądowała w szpitalu ale skończyło się na ogólnych potłuczeniach od pasa i poduszki. z tego co wiem to kierowca samochodu też został zabrany do szpitala ale to chyba przez to że nie miał zapiętych pasów i pewnie troszkę nim rzuciło. w związku z tym mam pytanie czy wie ktoś jakie mogą być konsekwencje spowodowania takiego wypadku, tzn chodzi mi o mandat i o ubezpieczenie, i może ktoś się orientuje czy jak się ma dellkasko czy ono obejmuje naprawę własnego samochodu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Palik napisał:
Witam
Moja żona miała wypadek którego była sprawczynią, uderzyła w tył samochodu. o ile nasz samochód troszkę się rozbił to ten drugi prawie nie ma śladu jedynie zniszczona tablica rejestracyjna i porysowany zderzak. Zona wylądowała w szpitalu ale skończyło się na ogólnych potłuczeniach od pasa i poduszki. z tego co wiem to kierowca samochodu też został zabrany do szpitala ale to chyba przez to że nie miał zapiętych pasów i pewnie troszkę nim rzuciło. w związku z tym mam pytanie czy wie ktoś jakie mogą być konsekwencje spowodowania takiego wypadku, tzn chodzi mi o mandat i o ubezpieczenie, i może ktoś się orientuje czy jak się ma dellkasko czy ono obejmuje naprawę własnego samochodu

Wypadek drogowy to nie dające się przewidzieć zdarzenie (...), którego skutkiem są spowodowane nieumyślnie obrażenia ciała
powodujące naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwające
dłużej niż 7 dni (tzw. średni wypadek drogowy), śmierć albo ciężki uszczerbek na
zdrowiu (tzw. ciężki wypadek drogowy). Wypadek drogowy musi mieć początek
lub koniec na drodze publicznej, przeznaczonej do ruchu pojazdów. Musi
powodować szkodę dla osób lub rzeczy.

Natomiast „kolizja drogowa” to zdarzenie w ruchu drogowym, którego skutkiem jest jedynie szkoda w mieniu.

Czyli wg definicji utrata zdrowia na czas krótszy niz 7 dni to nie wypadek, ale tez nie kolizja, bo tu jest mowa tylko o stracie w mieniu.

Więc....raczej mandat i tyle, chyba że tamten poda żonę do sądu o odszkodowanie- sprawa cywilna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Koszty uszkodzen drugiego auta zostana pokryte z Twojego ubezpieczenia. Nie ma znaczenia czy to tylko rysa na zderzaku - ubezpieczalnie maja wlasne taryfikatory. Delkasko raczej nie pokryje uszkodzen w Twoim samochodzie (najlepiej przeczytaj umowe. Mandatu nie bedzie - wypadek to wypadek, w tym przypadku nie ma ofiar wiec raczej obejdzie sie bez dalszych konsekwencji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok