Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Automaty na butelki w supermarketach - Norwegia

5 Postów
Łukasz Tudek
(chadmichael28)
Wiking
Witam, w najbliższym czasie wybieram się do Norwegii i słyszałem, że w wielu sklepach są automaty do których wrzuca się butelki po napojach, za każdą butelkę jest określona kwota pieniędzy a na następnie wyskakuje paragon na kwotę którą możemy odliczyć od zakupów.
Czy to prawda, jeśli tak to czy mogę prosić o dokładniejsze wyjaśnienie tej sytuacji.
Dzięki za uwagę i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Za każdy zakupiony w Norge napój masz naliczoną kaucję, np. butelka pepsi 1,5l kosztuje 20NOK ale w kasie za ten napój zapłacisz 22,5NOK - gdyż zostaje naliczona kaucja za butelkę.
A gdy Ci się już uzbierała ładna gromadka pustych butelek, zabierasz je do sklepu, oddajesz do automatu, wybierasz opcja "loteria" albo paragon
Paragon :, np. wrzucasz 10 butelek ( warość 25NOK) paragon oddajesz płacąc za zakupy i ta kwota zostaje odliczona
Loteria : przy odrobinie szczęścia wygrywasz 100NOK, 1000NOK ale najczęściej nic i kasa z butelek przepada.

Podkreślam raz jeszcze ! To jest tylko zwrot kasy którą zapłaciłaś/eś za buteli podczas kupowania napojów.
W maszynie jest czytnik kodów kreskowych i przyjmuje TYLKO norweskie butelki kaucyjne!
Żeby ci do głowy nie przyszło zwozić butelki z Polski - bo już takie akcje widziałam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...od

przyszlego

roku maja byc rowniez

automaty na puszki (ryby,konserwy,warzywa...)

jednak zeby odebrac kaucje,konieczne bedzie dostarczenie

puszki razem z wieczkiem , ewentualnie wcale nie otwieranej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
taaa i jeszcze

puszki po farbie

odpady atomowe

stare samochody

roczne skarpetki

obsrane majtki itd. itd..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
to chyba najgłupsze pytanie jakie zostało zadane przez przyszłych aleins......
kurwa no o to jeszczce nikt nie pytał.....
moze autorka nas oswiecie w związku z czym pytała ?
jestem baaaaardzo ciekaw : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Mario jakieś 3 lata temu był taki przypadek w Arendal, nawet opisany w gazecie.
Gość przez 10 lat zbierał butelki, pieniążki wrzucał do "świnki" po tych 10 latkach kupił sobie najnowszego mietka
A nóż ktoś ma taki plan
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
aaaaaaaaaaaaaa czyli kolejna foka mająca daleko idace plany w związku z przyjazdem......
smiesza mnie(najbardziej)co, którzy zanim jesczze przyjadą, piszą > zamierzam tam zostac na reszte zycia, mam długofalowe plany,zamierzam załozyc rodzine, etc.......
Kurwa jak mozna byc takim tepym,zeby mówic o czyms o9 czym sie kompletnie nie ma pojecia....
wszytsko przeliczają na pln i dlatego tak ładnie i rózowo im wychodzi......
ps: aproposs butelek > musze auto posprzatac na pochód i butelek na górnym wozie mam co nie miara
widac dawno zadnej przytulanki na górnym koju nie było.....
ale na pochód jade do AAlesund, wiec musze jakos wyglądac, bo w koncu kierowiec z krs, a fura ze stolycy : )
pzdr dziubasku

Wale do polandii 17 maja
Skal du go til WLKP?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
marianek73 napisał:
to chyba najgłupsze pytanie jakie zostało zadane przez przyszłych aleins......
kurwa no o to jeszczce nikt nie pytał.....
moze autorka nas oswiecie w związku z czym pytała ?
jestem baaaaardzo ciekaw : )

No nie, to nie jest wcale takie glupie pytanie... Dla przybysza z Polski, to jest to taka ciekawostka !
Ja podobnie patrze na to co sie dzieje ze wszystkimi tymi butelkami i puszkami jak jestem w Polsce u rodziny i "serce" mnie boli jak widze to marnotrastwo i wyrzucanie stosu butelek.
Jakos tak niby przpadkowo skladam je w jednym miejscu, zeby..... no wlasnie, zeby co ?' za kazdym razem ktos mnie ochrzania, ze robie "smietnik" w domu ale to siedzi w czlowieku

Teraz odpowiem: butelki sie zwraca i dostaje z powrotem pieniadze( to juz ktos powiedzial). Te butelki sa ponownie uzywane albo utylizowane. Chodzi o to zeby maksymalnie wykorzystac plastik, bo jest to material zasmiecajacy srodowisko naturalne i sie kiepsko rozklada.
W Norwegii sa tez miejsca gdzie wyrzuca sie papier, albo metal, albo szklo.
W niedziele przed poludniem widze czasami z 4-5 chlopakow na porzadnym kacu z kilkunastoma reklamowkami "szkla", karnie wyrzucajacymi butelki do kontenera
Przyzwycajenie jest druga natura
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Mario niestety i tym razem się z Tobą nie wybiorę, lecę na parę dni 26 maja i zabieram mamę z powrotem, mam nadzieję że innym razem się uda

Co do butelek u mnie na wsi jest jeden facet co je zbiera codziennie robi rundkę tam i z powrotem może z 10 razy, jeden dzień podjeżdżam na zakupy i po drodze chciałam wrzucić butelki do maszyny, ale owa maszyna była oblężona przez tego faceta.
Butelki do wózka i pod maszynę, butelki z bagażnika volvo XC60
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
M N
(MareckiMarecki)
Stały Bywalec
chadmichael28 napisał:
Witam, w najbliższym czasie wybieram się do Norwegii i słyszałem, że w wielu sklepach są automaty do których wrzuca się butelki po napojach, za każdą butelkę jest określona kwota pieniędzy a na następnie wyskakuje paragon na kwotę którą możemy odliczyć od zakupów.
Czy to prawda, jeśli tak to czy mogę prosić o dokładniejsze wyjaśnienie tej sytuacji.
Dzięki za uwagę i pozdrawiam.

Witam w poniedziałek wybieram się do Bergen i słyszałem że tam cały czas pada czy muszę ze sobą zabrać mały czy duży parasol ??? Dziękuję za dobre rady i pozdrawiam wszystkich z Bergen
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok