Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Problem z odzyskaniem prawa jazdy - Norwegia

Czytali temat:
Piotr Cidylo lukasz lewandowski Arni -------- Mariusz Pawłowski MLody :) Klaudia Przemus Agnieszka Focht Łukasz Słomka Dawid Knysz Natalka O (2157 niezalogowanych)
4 Posty
Lukasz Szmyt
(szmyt2000)
Wiking
Dnia 14 września 2011 roku uczestniczyłem w kolizji drogowej Orkanger. Zatrzymano mi prawo jazdy do czasu wyjaśnienia sprawy. W czasie zatrzymania Policjanci mówili, że zatrzymuja prawo jazdy na okres od 2 do 3 miesięcy. Niestety od tego czasu nie otrzymałem od nich zadnej wiadomości i nie wiem co dalej robic z tą spawą zastanawiam się czy nie wyrobić duplikatu w Polsce. Zaznaczam, że podczas kolizji byłem trzeźwy i nie to było powodem zatrzymania dokumentu. Wielokrotnie próbowałem skontaktować się z tamtejszym posterunkiem policji ale odsyłają mnie od komisariatu do komisariatu. W tej chwili minęło już 5 miesięcy i nadal nie mam zadnej informacji na ten temat. Niestety nie otrzymalem od Policji zadnego potwierdzenia zatrzymania dokumentu. Byc moze mieliscie podobny przypadek i pomozecie skontaktowac sie mi z odpowiednia jednostką prawną zajmujaca sie podobnymi sprawami. Bardzo prosze o pomoc. Podkreslam ze jestem zawodowym kierowca i w tej chwili nie moge podjac pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
M N
(MareckiMarecki)
Stały Bywalec
I Ty jako Zawodowy Kierowca oddałeś Prawo Jazdy bez żadnego Pokwitowania ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
szmyt2000 napisał:... -W czasie zatrzymania Policjanci mówili, że zatrzymuja prawo jazdy na okres od 2 do 3 miesięcy. . ... -W tej chwili minęło już 5 miesięcy i nadal nie mam zadnej informacji na ten temat.
... -Niestety nie otrzymalem od Policji zadnego potwierdzenia zatrzymania dokumentu....

---
Bez przesady... a co robiłeś do tej pory , bez prawka jako ten zawodowiec...?! .
---
PIĘĆ MIESIĘCY...!!! .
---
A jakie było uzasadnienie tego , że zabierają na 2 do trzech miesięcy ...? .

---
A może Oni odesłali te prawko do Polski do wydziału który Je wydał ... Dzwoniłeś... pytałeś się w Polsce ?
---
Możliwe też jest ... że zbywają ciebie bo gdzieś jak zwykle zagubili dokument ....!!!
---
Ponadto z Norge Politi nie dyskutuje się ustnie , tylko poprzez pisma , wysyłane poleconym za potwierdzeniem
Może Tutaj złóż skargę
---
www.politi.no/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Lukasz Szmyt
(szmyt2000)
Wiking
Kazdy potrafi oceniac to byla poważna kolizja kobieta ucierpiała w tym zdażeniu. a nie jest łatwo porozumieć się z kimś bez znajomości języka więc proszę bez zbędnych komentarzy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Lukasz Szmyt
(szmyt2000)
Wiking
Gabrielu a nie znasz przypadkiem jakiegoś dobrego prawnika zajmującego się tego typu wydarzeniami . Nikomu nie życze takiego przeżycia i uwierzcie, że w tamtym momencie nie myslałem o żadnym potwierdzeniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Lukasz Szmyt
(szmyt2000)
Wiking
Niestety nic do Polski nie dotarło. Sprawdzałem w Polsce czy sprawa w Norwegii została zakończona i na dzień dzisiejszy odebrałem w Polsce swiadectwo o niekaralności drogowej,.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
NIE ...!!!
Ja Tobie nijak nie jestem w stanie pomóc poza ogólnym i luźnym podpowiedzeniem tego czy też Owego .
---
Sam jestem od 1,5 miesiąca posiadaczem Kat.-C-D- ... dlatego trochę przyjemniejszym okiem spozieram w Tą stronę .
---
MOIM zdaniem , Sam prawnik Nic Tobie teraz Nie da ... .
Może Udaj się z Kimś Kumatym w języku , do którego Masz zaufanie na Policję i wyłuszcz problem , w sensie ...potwierdzenia zaistniałej kolizji na piśmie ...
---
Oczywiście wszystko jak pisałem wyżej ...w formie pisemnej ...
---
Dopiero jak będziesz miał jakiś ślad na piśmie to możliwa jest obecność prawnika ...
---
Niemniej pamiętaj , iż Tu godzina adwokata , nierzadko zaczyna się od 500-1000Nok. za godzinę porady prawnej .
---
Dlatego podałem Tobie tą stronę z policją ...! .
Tam po lewej stronie są zakładki , gdzie można bezpłatnie , składać zapytania ...
---
Ja , tą stronę , mam tłumaczoną automatycznie na polski ... śmieszne teksty wychodzą ... niemniej jak się wie w czym rzecz , to można wszystko zrozumieć ...
---
To , że Ludzie piszą takie czy też inne tekst , nie powinno Ciebie dziwić ... każdy ma takie prawo , swojej wypowiedzi ... Jeżeli ktoś nie miał danego problemu ...to się dziwi ...
Dlatego spokojnie i rzeczowo trzeba wytłumaczyć i po ptokach ...
---
Zrozumie ...to dobrze ...a jak nie zrozumie ...to Świat , od tego i tak się nie zawali ...
---
Niemniej ...ZAWSZE powinno się cierpliwie , najpierw wytłumaczyć zawiły problem ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
gamon jestes kolego i tyle!
jak mozna siedziec bezczynnie tyle miesiecy bez pracy i czekac chuj wie na co??!!!
po chuj w ogóle oddawałes to prawko???
Moim zdaniem, jesli zagubili to powinni ci zapłacic odszkodowanie za okres kiedy nie mogłes podjąć pracy z NIE swojej winy!
Jak mozna nie znac podstaw jezyka ( chocby ang.) i tu pracowac?!!
Tez miałem kolizje z nie mojej winy,ale nikt nawet nie myslał zeby zabrac mi prawko, tzn wziął sprawdził i oddał!

Musiałes cos nawywijac innego,a oni je poprostu zatrzymali na okres dłuzszy niz tez 2-3 mies!
Moze wyłapałes fotke pare wczesniej,a ze speed był konkretny to lejce poszły sie jebac.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Dupek Stary
(Kolega)
Stały Bywalec
szmyt pytanie ? kobieta byla piesza. jesli tak to masz przegwizdane....W NO "pieszy to swieta krowa " odbieraja prawo jazdy obojetnym bykiem do wyjasnienia.winny czy nie winny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok