Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

koszt wymiany dachu - Norwegia

62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Jak w tytule.
Czy ktoś orientuje się jaki jest koszt wymiany dachu (dachówka) o powierzchni ok 150m2?
Oczywiście wraz z foliami, deskami, rynnami etc. Oczywiście sam materiał, bez robocizny.
Z gory dziękuję za info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ghalia napisał:
Jak w tytule.
Czy ktoś orientuje się jaki jest koszt wymiany dachu (dachówka) o powierzchni ok 150m2?
Oczywiście wraz z foliami, deskami, rynnami etc. Oczywiście sam materiał, bez robocizny.
Z gory dziękuję za info

Wszystko zależy od zasobności portfela , oraz od rodzaju głównego materiału jakim jest ...DACHÓWKA ...
---
-Czy to jest dachówka kamienna .../Szifer/...
-dachówka ceramiczna...
- dachówka betonowa...
-blacho dachówka ...
---
Materiał pomocniczy , jak folia ... łaty...deski ... izolacja z wełny ... rynny , to już koszty mniejsze ... i dopiero do określenia gdy się wie o jaką konkretnie dachówkę chodzi ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
gabriel napisał:
Ghalia napisał:
Jak w tytule.
Z gory dziękuję za info

Wszystko zależy od zasobności portfela , oraz od rodzaju głównego materiału jakim jest ...DACHÓWKA ...
---
-Czy to jest dachówka kamienna .../Szifer/...
-dachówka ceramiczna...
- dachówka betonowa...
-blacho dachówka ...
---
Materiał pomocniczy , jak folia ... łaty...deski ... izolacja z wełny ... rynny , to już koszty mniejsze ... i dopiero do określenia gdy się wie o jaką konkretnie dachówkę chodzi ...

Właśnie słyszałam coś wprost przeciwnego ?????????? Znajomy powiedział mi że dachówka (ceramika, beton) to najtańsza część dachu

A wiesz może jak wygląda całość, tak strikte finansowo? Czy udałoby się zamknąć temat w granicach 50tyś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ghalia napisał:
...Właśnie słyszałam coś wprost przeciwnego ?????????? Znajomy powiedział mi że dachówka (ceramika, beton) to najtańsza część dachu
A wiesz może jak wygląda całość, tak strikte finansowo? Czy udałoby się zamknąć temat w granicach 50tyś?

Skoro tak słyszałaś od swojego znajomego , to niech i on sam , zrobi tobie wstępny kosztorys pokrycia tego dachu ...
---
Nie jestem jasnowidzem i wróżem ...
I bez wiedzy jaka ma być konkretna dachówka , nie będę robił PIĘCIU różnych kosztorysów wstępnych , bo ty masz taką wydumaną zachciewajkę ... ./ do każdego systemu dachówek , jest inne przygotowanie dachu -podkładu- .
---
PONADTO ... czy masz zgodę urzędu...> na zmianę faktury pokrycia dachu <... .
---
Dla wyjaśnienia .... // na przykład ...:
Na osiedlu gdzie jest twój dom , wszystkie dachy są z szifera o ustalonym wzorze i jednolitym zielonym kolorze , a ty chcesz zmienić pokrycie dachu , na blacho dachówkę w kolorze czarnym i całkiem innym wzorze ...// .
---
W takim przypadku trzeba mieć zezwolenie - zgodę --- , którą jest bardzo trudno uzyskać , a samowola budowlana w Norwegi jest niedopuszczalna i BARDZO DROGO KOSZTUJE ...
---
Ponadto , firma która to robi bez stosownych zezwoleń , również dostaje w plecy .
Nie radzę do takiej roboty brać ludzi z łapanki i na DZIKO... bo Ubezpieczyciel może cofnąć ubezpieczenie domu , a inne firmy , mogą również odstąpić od ubezpieczenia ...
---
Pamiętaj w Norge nie wszystkie remonty , można robić na zasadzie polskiego łapu capu ...
To tyle z Mojej strony ...
---
Powodzenia ze znajomym od kosztorysu .

BĘC
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
gabriel napisał:
Ghalia napisał:
...Właśnie słyszałam coś wprost przeciwnego ?????????? Znajomy powiedział mi że dachówka (ceramika, beton) to najtańsza część dachu

Skoro tak słyszałaś od swojego znajomego , to niech i on sam , zrobi tobie wstępny kosztorys pokrycia tego dachu ...
---
Nie jestem jasnowidzem i wróżem ...
I bez wiedzy jaka ma być konkretna dachówka , nie będę robił PIĘCIU różnych kosztorysów wstępnych , bo ty masz taką wydumaną zachciewajkę ... ./ do każdego systemu dachówek , jest inne przygotowanie dachu -podkładu- .
---
PONADTO ... czy masz zgodę urzędu...> na zmianę faktury pokrycia dachu <... .
---
Dla wyjaśnienia .... // na przykład ...:
Na osiedlu gdzie jest twój dom , wszystkie dachy są z szifera o ustalonym wzorze i jednolitym zielonym kolorze , a ty chcesz zmienić pokrycie dachu , na blacho dachówkę w kolorze czarnym i całkiem innym wzorze ...// .
---
W takim przypadku trzeba mieć zezwolenie - zgodę --- , którą jest bardzo trudno uzyskać , a samowola budowlana w Norwegi jest niedopuszczalna i BARDZO DROGO KOSZTUJE ...
---
Ponadto , firma która to robi bez stosownych zezwoleń , również dostaje w plecy .
Nie radzę do takiej roboty brać ludzi z łapanki i na DZIKO... bo Ubezpieczyciel może cofnąć ubezpieczenie domu , a inne firmy , mogą również odstąpić od ubezpieczenia ...
---
Pamiętaj w Norge nie wszystkie remonty , można robić na zasadzie polskiego łapu capu ...
To tyle z Mojej strony ...
---
Powodzenia ze znajomym od kosztorysu .

BĘC

Generalnie w mojej gminie jest samowolka. Z 6moich najbliższych sąsiadów, dwóch ma balche, jeden gonty, 3 pozostałych ceramike. Okna każdy ma z zupełnie innej bajki. Byłam w komunie, uzyskałam odpowiedz iż muszę złożyć na piśmie plany odnośnie planowanych zmian, podać typy okien, dachówki a ponieważ jest to ok 3/5 powierzchni domu mogę zacząć pracę po 20 dniach od daty złożenia pisma.
Nie biorę żadnej firmy ani ludzi z łapanki, dach będzie zmieniał mój chłopak (oczywiście ma doświadczenie) z moją drobną pomocą - nie potrzeba żadego "fachowca" tylko należy każdy etap prac fotografować.

Nie wiem po prostu czy część materiałów jak np.folie,membrany, rynny, grzebienie etc. ciągnąć z Polski czy kupić tu, na miejscu,czy uda się opanować dach 150m2 za ok50tys?

Nie proszę o wycenę tylko opinię. Jeśli zmieniałeś dachy to wiesz najlepiej ile pi razy drzwi będzie mnie to kosztowało, zmieszczę się w tej kwocie czy raczej jest to nierealne?
Póki co znalazłam ogłoszenie na finnie o betonowej dachówce, 75NOK za m2, cena niby dobra ale jakoś nie mam przekonania do takich okazji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
50tys to chyba zlotych (conajmnie) bo za 50 tys NOK kupujac wszystko tu to niewiele poszlejesz.( takie moje zdanie moge sie mylic) Co do tego co kolega ci powiedzial : ze dachowka to najtansze z tego wszsytkiego to troche sie zgadzam. Moj tez to zawsze powtarza.. bo jak dachowke juz wybierzesz i zliczysz to weisz ile cie to bedzie kosztowalo.. ale wszystkie inne dodatki ktore niby "nic nie kosztuja" i nie mysli sie o nich od razu nie raz okazuja sie po zsumowaniu drozsze niz sam wlasnie material glowny.
Nie latwiej wybrac sie wam do sklepu popatrzec jakie sa ceny przynajmniej za sama dachowke. Jak wyzej Gabriel napisal slusznie rozbieznosc cen jest ogromna wiec koszt koncowy tez taki bedzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Proponuje dogadac sie z jakims budowlncem ktory ma lojalnosciowke w byggmakker, maja nawet 50% rabatu na caly asortyment. dogadaj sie, odpal z 5000nok za mozliwosc kupowania na konto firmowe i zaoszczedzisz polowe. jak sama nie znajdziesz, w swoim miejscu zamieszkania to pisz do mnie na priv.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
factorytka napisał:
Proponuje dogadac sie z jakims budowlncem ktory ma lojalnosciowke w byggmakker, maja nawet 50% rabatu na caly asortyment. dogadaj sie, odpal z 5000nok za mozliwosc kupowania na konto firmowe i zaoszczedzisz polowe. jak sama nie znajdziesz, w swoim miejscu zamieszkania to pisz do mnie na priv.

Factorytka masz takie wejscia.. skubancu ty jeden
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów

(przytulanka1990)
Początkujący
Ja mogę załatwic Ci tanią ekipę, która Ci tą dachówkę położy i wiele innych rzeczy zrobi związanych z budowlanką i ciesielką. Człowiek, który w Polsce miał swoją firmę zajmującą się dachami.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
przytulanka1990 napisał:
Ja mogę załatwic Ci tanią ekipę, która Ci tą dachówkę położy i wiele innych rzeczy zrobi związanych z budowlanką i ciesielką. Człowiek, który w Polsce miał swoją firmę zajmującą się dachami.
Pozdrawiam

W Oslo, tani budowlancy, specjalisci od wszystkiego mieszkaja na parkingu Bogstad...tam to i nawet za 80 kr/h znajda sie "szpecjalisci" hehehehehe,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok