gabriel napisał:
Ghalia napisał:
...Właśnie słyszałam coś wprost przeciwnego ?????????? Znajomy powiedział mi że dachówka (ceramika, beton) to najtańsza część dachu
A wiesz może jak wygląda całość, tak strikte finansowo? Czy udałoby się zamknąć temat w granicach 50tyś?
Skoro tak słyszałaś od swojego znajomego , to niech i on sam , zrobi tobie wstępny kosztorys pokrycia tego dachu ...
---
Nie jestem jasnowidzem i wróżem ...
I bez wiedzy jaka ma być konkretna dachówka , nie będę robił PIĘCIU różnych kosztorysów wstępnych , bo ty masz taką wydumaną zachciewajkę ... ./ do każdego systemu dachówek , jest inne przygotowanie dachu -podkładu- .
---
PONADTO ... czy masz zgodę urzędu...> na zmianę faktury pokrycia dachu <... .
---
Dla wyjaśnienia .... // na przykład ...:
Na osiedlu gdzie jest twój dom , wszystkie dachy są z szifera o ustalonym wzorze i jednolitym zielonym kolorze , a ty chcesz zmienić pokrycie dachu , na blacho dachówkę w kolorze czarnym i całkiem innym wzorze ...// .
---
W takim przypadku trzeba mieć zezwolenie - zgodę --- , którą jest bardzo trudno uzyskać , a samowola budowlana w Norwegi jest niedopuszczalna i BARDZO DROGO KOSZTUJE ...
---
Ponadto , firma która to robi bez stosownych zezwoleń , również dostaje w plecy .
Nie radzę do takiej roboty brać ludzi z łapanki i na DZIKO... bo Ubezpieczyciel może cofnąć ubezpieczenie domu , a inne firmy , mogą również odstąpić od ubezpieczenia ...
---
Pamiętaj w Norge nie wszystkie remonty , można robić na zasadzie polskiego łapu capu ...
To tyle z Mojej strony ...
---
Powodzenia ze znajomym od kosztorysu .
BĘC
Generalnie w mojej gminie jest samowolka. Z 6moich najbliższych sąsiadów, dwóch ma balche, jeden gonty, 3 pozostałych ceramike. Okna każdy ma z zupełnie innej bajki. Byłam w komunie, uzyskałam odpowiedz iż muszę złożyć na piśmie plany odnośnie planowanych zmian, podać typy okien, dachówki a ponieważ jest to ok 3/5 powierzchni domu mogę zacząć pracę po 20 dniach od daty złożenia pisma.
Nie biorę żadnej firmy ani ludzi z łapanki, dach będzie zmieniał mój chłopak (oczywiście ma doświadczenie) z moją drobną pomocą - nie potrzeba żadego "fachowca" tylko należy każdy etap prac fotografować.
Nie wiem po prostu czy część materiałów jak np.folie,membrany, rynny, grzebienie etc. ciągnąć z Polski czy kupić tu, na miejscu,czy uda się opanować dach 150m2 za ok50tys?
Nie proszę o wycenę tylko opinię. Jeśli zmieniałeś dachy to wiesz najlepiej ile pi razy drzwi będzie mnie to kosztowało, zmieszczę się w tej kwocie czy raczej jest to nierealne?
Póki co znalazłam ogłoszenie na finnie o betonowej dachówce, 75NOK za m2, cena niby dobra ale jakoś nie mam przekonania do takich okazji