Ciasto kruche:
5 żółtek, 1 margaryna, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej, (można dodać ze 2 łyżki kakao wtedy jest fajny kontrast między ciastem a masą )
Ciasto wyrobić (wszystko razem), podzielić na 2 części,,kule, 1 częśc schłodzić w lodówce.
Masa:
5 białek, 2 szklanka cukru, cukier waniliowy-nie musi być, 2 budyńie śmietankowe, 3 duże śmietany 18% (objętnie jakie ).
(jak ktoś lubi można dorzucić rodzynki, brzoskwinie czy morele z puszki pokrojone w kosteczkę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy)
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną masę, dodać budynie w proszku , a następne- już ręcznie i bardzo delikatnie- dodawać po łyżce śmietanę i delikatnie mieszać
Blachę wyłożyć kruchym ciastem, wylać na to masę "sernikową" i potarkować na to drugą część kruchego ciasta (musi być wręcz zamrożone, ale można też rozwałkować ciasto na placek odpowiadający mniej więcej wymiarom blachy i położyć na masę). Piec godzinę w temperaturze 180 st. przez ok 50min sprawdzając caicho
Jest pyszne wyrasta,i lepsze niż z sera
Smacznego
Poziom łatwy





5 żółtek, 1 margaryna, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej, (można dodać ze 2 łyżki kakao wtedy jest fajny kontrast między ciastem a masą )
Ciasto wyrobić (wszystko razem), podzielić na 2 części,,kule, 1 częśc schłodzić w lodówce.
Masa:
5 białek, 2 szklanka cukru, cukier waniliowy-nie musi być, 2 budyńie śmietankowe, 3 duże śmietany 18% (objętnie jakie ).
(jak ktoś lubi można dorzucić rodzynki, brzoskwinie czy morele z puszki pokrojone w kosteczkę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy)
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną masę, dodać budynie w proszku , a następne- już ręcznie i bardzo delikatnie- dodawać po łyżce śmietanę i delikatnie mieszać
Blachę wyłożyć kruchym ciastem, wylać na to masę "sernikową" i potarkować na to drugą część kruchego ciasta (musi być wręcz zamrożone, ale można też rozwałkować ciasto na placek odpowiadający mniej więcej wymiarom blachy i położyć na masę). Piec godzinę w temperaturze 180 st. przez ok 50min sprawdzając caicho











