Optimus napisał:
factorytka napisał:
ser biały z maślaniki możesz zrobić, powaga!
Czekam na przepis -powaznie mowie.
Potrzebny jest duży garnek, duża gaza albo ścierka kuchenna, sitko,maślanka tine 3,8% granatowa.
Maślanke wlewasz do garnka i podgrzewasz do temp. ok 70st - nie potrzeba termometru, gdy maślanka nabierze temperatury widać wyraźnie ser oddzielający się od serwatki (niestety trzeba pilnować żeby maślanka się nie zgotowała).
Całość wlać na sitko wyłożone ściereczką lub gazą. ser najlepszy jest gdy odcieka całą noc.
Z jednej maślanki wychodzi ok 250g serka - drogo troche ale smak jest niepowtarzalny
factorytka napisał:
ser biały z maślaniki możesz zrobić, powaga!
Czekam na przepis -powaznie mowie.
Potrzebny jest duży garnek, duża gaza albo ścierka kuchenna, sitko,maślanka tine 3,8% granatowa.
Maślanke wlewasz do garnka i podgrzewasz do temp. ok 70st - nie potrzeba termometru, gdy maślanka nabierze temperatury widać wyraźnie ser oddzielający się od serwatki (niestety trzeba pilnować żeby maślanka się nie zgotowała).
Całość wlać na sitko wyłożone ściereczką lub gazą. ser najlepszy jest gdy odcieka całą noc.
Z jednej maślanki wychodzi ok 250g serka - drogo troche ale smak jest niepowtarzalny