Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

konkubinat - Norwegia

67 Postów

(przytulanka1990)
Początkujący
Moje kolejne pytanie dotyczy konkubinatu. Jak on jest w Norwegii rozumiany? Czy gdzieś trzeba go zglosic, slyszalam, ze jest rozumiany bardzo podobnie do małzeństwa tutaj. Przyjechałam do chlopaka i teraz mieszkamy razem czy beda w konkubinacie mozemy miec jakies korzysci w zalatwianiu spraw urzedowych itp?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
kat ko
(dioniza01)
Nowicjusz
Nie wiem,jakich korzyści oczekujesz ale faktycznie w Norge konkubinat traktowany jest prawie na równi z małżeństwem o ile zamieszkujecie pod jednym dachem min 2 lata.Jeszcze lepiej jak macie dziecko.Wszystke sprawy możecie załatwiać razem.Jeśli chcesz starać się np.o kredyt będą brane pod uwagę zarobki was obojga ale też koszt utrzymania was obojga oraz waszego gospodarstwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów

(przytulanka1990)
Początkujący
A gdzie mam to zgłosic, ze mieszkamy razem? Jak mam to udowodnic? Moj chlopak ma pozwolenie na prace itp, a narazie nie pracuje i nigdzie sie jeszcze nie zgłosiłam z tym faktem. Gdzie mam zglosic swoja obecnosc w Norwegii skoro nie pracuję?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Najpierw na policję się zarejestrować, dostaniesz papier z którym wybrać musisz się do skattu. tam podać adres zamieszkania etc. Następnie możesz udać się do NAV (w sprawie pracy) oraz do komuny w sprawie kursu jęz. norweskiego.
To tak w dużym skrócie.
Twój chłopak powinien się trochę orientować.
A co do konkubinatu, to też kiedyś myślałam o zarejestrowaniu związku, ale i bez tego przy braniu kredytu nie było żadnego problemu, dom notarialnie jest podzielony 50% na 50% a kredyt wspólny.
Tak więc nie wiem do czego to miałoby być potrzebne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
PATRYCJA W
(patrycja24)
Nowicjusz
Witam Cie ja na dniach jade na Policję z chłopakiem skladać papiery o łączenie rodzin.Z tego co wiem musisz miec jak kolega wyżej napisał min 2 lata wspólnego meldunku z chłopakiem że razem mieszkaliście./Od ręki załatwisz łączenie gdy macie wspólne dziecko nie musisz udowadniać tego że razem mieszkaliście...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok