Ona82 napisał:
Gabryś a znalazłeś cienkie nitki??
Kurde, a czy zrobienie ciasta na makaron to takie trudne jest???Pokroić to można jak sie chce. maszynka do tego w PL to max 100pln no i smak tego makaronu całkowicie inny.
Rozumiem że są produkty których wykonanie w domowych warunkach jest trudne(kiszona kapusta, ogórki) ale makaron to niewiele pracy i wykonalne w każdej kuchni.
ot pierwszy przykład z brzegu :
"CIASTO
Składniki
500g mąki pszennej
5 świeżych jaj
pół łyżeczki soli
mąka do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę i usypać mały kopiec. Pośrodku zrobić zagłębienie, do którego wrzucić jajka i sól. Następnie należy zagnieść ciasto, wrabiając mąkę od brzegów do środka. Całość wyrabiać około 15 minut, do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Uformować kulę i owinąć ją w folię lub włożyć do miski i przykryć ściereczką, a następnie odstawić na 1 godzinę. Na stolnicę wysypać trochę mąki i obtoczonym w mące wałkiem należy rozwałkować ciasto, stale je obracając, aby ze wszystkich stron było równomiernie rozciągnięte. Tak przygotowane ciasto można dowolnie obrabiać, w zależności od tego, jaki kształt makaronu chcemy uzyskać. Aby otrzymać ciasto o najlepszej konsystencji, należy je długo wyrabiać i następnie wałkować. Dobrze rozwałkowane ciasto powinno być gładkie, jednakowej grubości – około 2-1,5mm. "