Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

chory kraj - Norwegia

Czytali temat:
Boruta (1604 niezalogowanych)
1 Post
Marko Koras
(armandogarcia)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
chore to są te bzdety wypisywane przez gazetę dla ćwierćinteligentów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Moje pytanie do autora artkulu: Czy Pani konsul Adrianna Warchol autoryzowala swoja wypowiedz w SE? W przeciwnym przypadku wyglada mi to na skandal..........
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Pies gończy napisał:
Moje pytanie do autora artkulu: Czy Pani konsul Adrianna Warchol autoryzowala swoja wypowiedz w SE? W przeciwnym przypadku wyglada mi to na skandal..........

Hehe.. brzmi jak odpowiedz to watku: Czy polski konsulat w Norwegii jest potrzebny?...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Pies gończy napisał:

Nikomu nie zabiera sie dziecka za to, ze chodzi smutne po szkole. Decyzje o tumczasowym przejeciu opieki (midlertidig omsorgsovertakelse) podejmuje sie tylko w bardzo drastycznych przypadkach (najczesciej molestowanie seksulane lub skrajne wypadki przemocy) i na czas ograniczony. Sprawa trafia nastepnie do Fylkesnemnd, gdzie rodzice (oraz dziecko!) maja okazje przedstawic swoja wersje sprawy.

Mam nadzieje ze SE.pl wymyslil wypowiedz pani Warchol. Jezeli 3. sekretarz Wydzialu Konsularnego Ambasady RP www.oslo.polemb.net/index.php?document=75 rzeczywiscie porownala barnevernet do Hitlerjugend i stwierdzila, ze Norwegia porywa biale dzieci, to mam nadzieje, ze bedzie to ostatnia placowka tej pani (polecam tez dobrego psychiatre).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Ogrzewam temat, bo wydaje mi się ciekawy, zwłaszcza, ze zawiera rzekoma wypowiedz pracownika konsulatu RP.

Edit: Z tego, co dowiedzialem sie, rzekoma wypowiedz p. Warchol zostala sfingowana przez SE. W tym wypadaku przekroczono moim zdaniem wszelkie granice wolnosci slowa i autor artykulu powinien poniesc konsekwencje.
Nie jest to artykul o anonimowej Basi P. z Krakowa, ktora zaszla w ciaze z 5 marsjanami.
Podano imiona i nazwiska, rowniez dziecka!
Ciekawe tylko, czy rodzina-bohater artykułu, zdaje sobie sprawe, ze o niej pisza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Tomasz Gabriel Bartoszewicz
(øl rødhåret bjørn)
Nowicjusz
Instynkty rodzicielskie odezwały się w tych Norwegach . . .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
M Z
(lustri1)
Wiking
video.google.com/videoplay?docid=-1293826645608734184#

To jest artykuł o Szwecji, część dotycząca Szweckiego systemu opieki społecznej jest zawarta w środkowej części filmu.

Nie znam warunków norweskich, więc daleka bym była od porównywania, ale chętnie bym się dowiedziała od miarodajnych osób, które coś na te tematy wiedzą.

Ciekawa jestem, czy nie dochodzi tam też do szwedzkiego szaleństwa?

Co do treści artykułu, jest niewiarygodne by osoba z Konsulatu mogła powiedzieć takie zdanie, z powodu politycznej poprawności, choć można dyskutować z takim systemem, jaki przedstawia film.

Film jednak jest bardzo zastanawiający nad eksperymentami społecznymi.

Konkluzja z filmu taka, że przemiany społeczne zawsze są ryzykowne i czegokolwiek człowiek nie dokonałby w wymiarze społecznym, musi patrzeć, gdzie jest granica i czy nie wylewa dziecka z kąpielą.
Nasz kraj, oczywiście to jeden wielki śmietnik pozorów (wyobraźmy sobie na naszej wsi dziecko osoby, która np. jest ateistą, tak po prostu) - piekło.

Widać, że w krajach, które zastosowały ,,nowy model społeczeństwa,, coś nie gra.
Że niektóre systemy się nie sprawdziły.
Nie tylko w Szwecji.
Zawsze można lepiej i mądrzej.
Ale niestety, każda społeczność nienawidzi i prześladuje mniejszości.

W tym filmie pokazano Sztokholm lub media szwedzkie - modę i poprawność polityczną - jako tę, która prześladuje mniejszość ,,standardowej rodziny,, czyli modelu dwoje rodziców i dzieci.
Wygląda na to że to mniejszość, która jest prześladowana, zwykłe odwrócenie ról.
Ale film na pewno ma niektóre elementy przerysowane.

Jednak, dobrze wiem i zdaję sobie sprawę, że film dotyczy Szwecji, jednak kraje te są bliskie sobie, więc zastanawiam się jak jest w Norwegii. Czy jest podobnie, tak samo czy wręcz odwrotnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Co sie tyczy filmu, to niestety Fronda, i jej materialy propagandowe sa dla mnie tak samo wiarygodne i obiektywne jak wypociny SE, czy Fakt'u. Teorie spiskowe o rzadzie rozbijajacym rodziny to taki sam mit jak czarna wolga. Mam sporo znajomych wsrod Szwedow (takze w Sztokholmie) i narzekaja w zasadzie tylko na to samo, co Norwegowie - wysokie podatki, kontrole finansow, zbyt duze ulgi i tolerancje dla imigrantow, ''kablowanie'' wsrod sasiadow (o ile akurat na takie sasiedztwo trafia)... Nie dziwie sie ze moze byc to dla nas, Polakow szokujace... tak samo jak dla Skandynawow poswiecenie wolnej woli i otwartosci umyslu na rzecz slepego zapatrzenia w doktryny kosciola (pomijajac nawet jego zaangazowanie w polityke panstwa)

Kazdy, kto mial do czynienia z Barnevernet ma mieszane odczucia odnosnie tej instytucji (nawet Norwegowie) i niestety jezeli raz znajdziesz sie na ''celowniku'', to juz na nim zostajesz, i nieistotne jest czy jestes winny, czy nie. Jest dokladnie, jak pisze Veileder. Od momentu objecia rodziny obserwacja do odebrania praw rodzicielskich jest bardzo, ale to bardzo dluga droga. Zaczyna sie zwykle od obserwacji dziecka w przedszkolu/szkole, prowadzi przez szereg wywiadow i spotkan, kompleksowe przeswietlenie rodziny, a dopiero w przypadku potwierdzenia podejrzen (alkoholizm rodzicow, przemoc wobec dziecka, praca ponad wszystko etc.) podejmowane sa rozwiazania ostateczne. Tempo moze byc dla nas szokujace, ale tylko dlatego, poniewaz podobne instytucje w Polsce maja bardziej zwiazane rece i zero sily wykonawczej, a opieszalosc wymiaru sprawiedliwosci generuje wszechobecne poczucie bezkarnosci...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
zwlaszcza u tych co nie maja sami dzieci i sa w kolejnych zwiazkach w samym srodku szefostwa tej instytucji....ale coz inaczej jak by bylo to na rozpacz dzieci czy rodzicow sami by plakali majac wlasne dzieci i do tego te UCZUCIA by im nie pozwolily spac spokojnie maja przed oczyma obraz ..pomijam tu dzieci gdzie faktycznie mialy sytuacje powazna ale patrzac na polskie rodziny my inaczej wychowujemy ba nawet ingerujemy z kim ma sie dziecko zadawac zas tu heh gdyby o tym wiedzieli to juz mamy zabrane bo przemoc ...chore to i tylko cierpia rodziny ..zastanawiam sie ile w tych 4 tys. rocznie zabranych dzieci jest ich jako malych Norwegow Mysle ze sa ale garstaka...zas oni nie rozpaczaja to jest u nich norma ze dzieci jada da da do innej rodziny do tylko 18 laty My jestesmy inni a do zabranych dzieci do naszych domow dziecka mamy dostep do samego wyjscia ...dziecka Zas tu po wyroku Sadu nikt z rodziny nawet na pogrzeb przed wyrokiem juz nie dadza dziecka ...to jest dopiero znieczulica bo inaczej nazwac nie mozna Tak wiem dla nich nie ma smutku ,rozpaczy tesknoty ...toz to im obce i chore ...a co dopiero milosc uczucia o zesz to juz w ogle ...Tu wszyscy sie musza cieszyc usmiechac a w kocie jak nikt nie widzi moze plakac ...o ile w ogole potrafi U nas dzieci wiedza kto rodzic a kto obcy tu no ba wszystkich na rowni trzeba traktowac bo inaczej no przemoc My zyjemy inaczej nawet jak sa rodzice co daja klapsa to nie zeby dziecko krzywdzic i jak w naszym powiedzeniu nich bedzie najgorszy rodzic to zawsze rodzic ,najgorsze dziecko to zawsze bedzie naszym dzieckiem A wes to wytlumacz,zapomnij by bylo yh yh yh ...Fakt ze sa dzieci tez i te co potrzebuja pomocy ale tez ile w nich jest ze same rodziny chca je wziasc lecz niestety tu nie da sie zas moga tylko zabiegac rodziny tubylcow My stajemy sie po wyroku tylko wrogami z cala rodzina i zero kontaktow po tych sporadycznych przed wyrokiem Nie moge pojac jak mozna wszystkie dzieci karac do pelnoletnosci ,rodzicow za mniejsze wieksze tak samo ,a do tego cale rodziny i znajomych U nas za przestepstwa sa kary ale mozna odwiedzac do konca kary a tu ....zal pisac i nerwy psuc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok